Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Stadiile de somn - somnul NREM si somnul REM


Somnul REM si somnul NREM.JPG
In urma masurarii undelor cerebrale in timpul somnului s-a constatat ca acestea se modifica in functie de cat este de profund si de prezenta sau nu a miscarilor rapide ale globilor oculari. Astfel, somnul in care sunt prezente miscarile oculare rapide a fost denumit somn REM (rapid eye movement), iar cel in care nu sunt prezente miscarile oculare rapide a fost denumit NREM (non rapid eye movement NREM).

Somnul NREM este impartit in 4 stadii diferite de profunzime: stadiul 1 si 2 sunt asociate cu somnul de suprafata, iar ultimele stadii, 3 si 4, cu somnul adanc.

Al 5-lea stadiu este alocat somnului REM, este stadiul din care ne trezim de obicei dimineata, fapt ce ne ajuta sa ne amintim visele din acest interval.


ciclurile stadiilor de somn

Stadiul 1 de somn NREM - trecerea de la starea de veghe la adormire se face prin stadiul 1 de somn NREM, in acest interval este experimentata o stare de relaxare, gandurile “aluneca” spre diferite teme fara a se fixa pe ceva anume. Este o stare asemanatoare cu cea pe care o avem atunci cand suntem plictisiti si dam “frau” liber mintii sa cutreiere. Este stadiul in care sunt prezente undele cerebrale alfa si uneori teta.

Stadiul 2 de somn NREM - este intervalul in care creierul isi pregateste “stingerea”, adica incetineste treptat anumite procese. Totusi in acest stadiu tresarim la stimuli minori din jurul nostru pentru ca inca oscilam intre veghe si somn. Este intervalul care dureaza cel mai mult, iar in timpul acestui stadiu, undele cerebrale devin mai largi, cu accente de activitate electrica.

Stadiiile 3 si 4 de somn NREM - somnul aferent stadiilor 3 si 4 este cel mai odihnitor pentru ca este profund si exista deja o izolare de stimulii externi. Undele cerebrale prezinta frecventa cea mai scazuta, intalnim asa numitele unde delta care alterneaza cu undele teta.
Sunt stadiile in care in mod oficial ne aflam in somnul de profunzime, “adanc”, pe parcursul carora tensiunea arteriala, respiratia si ritmul cardiac coboara la cele mai scazute cote de pe parcursul unui ciclu de 24 de ore.

Stadiul 5 de somn REM - a atras cel mai mult atentia specialistilor, ei presupun ca visurile apar in acest interval. Presupunerea lor deriva din faptul ca majoritatea persoanelor trezite din stadiul REM afirmau ca visau.
Este de asemenea stadiul care poate fi observat si fara a fi masurate undele cerebrale, ca urmare a miscarilor rapide ale gobilor oculari. Undele cerebrale din acest stadiu sunt asemanatoare cu cele din starea de veghe. In somnul REM are loc o crestere a vitezei de functionare a corpului, deoarece creierul are nevoie de o cantitate crescuta de oxigen.

Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog

Tulburari de somn

Tulburari de somn - 13 articole

Psihologie - Citeste si...Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo