Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Relatia dintre minte-corp i-a preocupat dintotdeauna pe cei care si-au dedicat timpul studiului si tratarii fiintei umane ca tot unitar. Istoria ne arata ca inca de la inceputurile medicinii exista o abordare holistica fata de boala, fara a se face o separare a afectiunii somatice de cea psihica. Omul era tratat in intregul sau, acordandu-se importanta legaturii psihic-corp.

In prezent, ca urmare a tehnologizarii si a specializarii diverselor ramuri ale medicinii, bolnavul este tratat din ce in ce mai putin ca fiinta unitara. Se insista asupra partii in detrimentul intregului. Se intervine asupra organului bolnav fara a fi investigata componenta psihica, fapt ce lasa bolnavul descoperit in fata dilemelor, temerilor si grijilor sale.

Insa, o atentie mai mare acordata relatiei minte-corp ar aduce beneficii semnificative persoanei care trece printr-o incercare dificila. De altfel, in literatura de specialitate sunt mentionate numeroase cazuri in care sansele de vindecare au crescut semnificativ atunci cand pacientul a fost ajutat sa identifice diverse sincope in perspectiva sa asupra bolii, rezolvarea acestora restabilindu-i echilibrul interior.

Mintea este o resursa extrem de importanta care trebuie folosita, ci nu ignorata. Gandurile pozitive dinaintea unei interventii chirurgicale, increderea acordata persoanei care realizeaza operatia, suportul oferit de familie, toate acestea colaboreaza la reusita interventiei si la insanatosirea mai rapida a pacientului. Si, este de inteles, nu trebuie sa uitam ca omul, dincolo de carne si oase, este un produs al realitatii obiective si al celei subiective, al mediului extern dar si a celui intern. Modul in care el integreaza in fiinta sa ceea ce primeste din exterior, interpretarea in maniera personala, totul il face sa devina o fiinta unica, care are propriile resurse de a face diferenta de la boala la sanatate, si invers.

Este evident ca o boala este insotita si de alte modificari care se manifesta pe diverse paliere: comportamental, emotional, psihic, social. Si, chiar daca ele nu sunt mereu la fel de usor de observat, in niciun caz nu pot fi ignorate. In abordarea medicala, viata psihica a pacientului trebuie sa conteze la fel de mult ca boala organica cu care el se prezinta.

In plus, omul este o fiinta sociala, isi desfasoara activitatea in mijlocul unei colectivitatii, iar influentele din partea acesteia pot fi multiple, uneori pozitive, alteori negative. Asteptarile, presiunile sociale, toate acestea pot fi factori de stres cu impact in dezvoltarea unei afectiuni.
A trata doar efectul fara a afla cauza, oferindu-i posibilitatea bolnavului sa intervina asupra acesteia, va permite ca prognosticul sa nu fie cel dezirabil.

Aristotel spunea ca: “fiinta umana nu poate fi scindata in psihic care gandeste si corp care traieste”. Asa ca, de ce sa nu optam pentru pachetul “minte-corp”, daca asa cresc sansele noastre de a obtine atat linistea interioara cat si vindecarea organului afectat.

Autor: DespreSuflet

Minte-corp

Minte corp - 8 articole



Curs valutar

23.01.2024

1 EUR 4.9767
1 USD 4.5780

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2024 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo