Prin intermediul terapiei asistate de animale se introduce un nou concept privind relationarea terapeutica si noile perspective de rezolvare a problemelor, cu care ne confruntam in fiecare zi. Particularitatea acestui tip de terapie o reprezinta relatia ce se creaza intre psihoterapeut si coterapeutul sau – animalul – pe de o parte, si aceasta echipa in interactiunea cu clientul, ce solicita interventia.
Terapia asistata de animale isi are originea in experimentele doctorului William Tuke, de la sfarsitul secolului al 18-lea, prin prezentarea mai multor specii de animale pacientilor azilului “The York Retreat”. Concluziile acestui studiu au dovedit eficienta relationarii client – terapeut – coterapeut (animal), avand ca rezultat relaxarea pacientilor, reducerea stresului si ameliorarea acestuia prin suportul social.
Exista trei modalitati de punere in aplicare a terapiei asistate de animale: psihoterapia intermediata de animale, ce are in vedere un plan terapeutic si existenta unui psihoterapeut specializat; activitatile recreative asistate de animale, in aceasta categorie fiind inclusa si echitatia; si hippoterapia, fizioterapia asistata de cai, ce foloseste abilitatile motrice ale acestui animal in depasirea unor deficiente fizice si psihomotorii.
Succesul acestui tip de terapie il recomanda in abordarea unei varietati de probleme de la depresie, singuratate, anxietate, tulburare de stres post-traumatica pana la deficiente in relationare, comunicare, tulburare de atasament, abuz, neglijenta, autism, luand in considerare si elemente ca dezvoltare personala, cresterea increderii in sine, observarea propriului comportament si interpretarea acestuia.
In Romania, acest tip de terapie se afla la primii pasi, lipsind infrastructura necesara si specialistii in domeniu. Cu toate acestea, am reusit sa punem bazele primelor sedinte de terapie asistata de animale in 2008, conturand, din ce in ce mai mult, avantajele prezentei animalelor in demersul nostru terapeutic. Desi sunt folosite diverse specii de animale cele mai uzitate sunt cainii, caii, porcusorii de guineea, pisicile, iepurii si animale de ferma.
Folosindu-ma de experienta in domeniul sportului ecvestru si fiind licentiata in psihologie, arealul de specialitate, pentru mine, il reprezinta psihoterapia asistata de cai. Prin intermediul unor proprietari de cluburi de echitatie intelegatori, avand alaturi o echipa bine pregatita am reusit sa intemeiem cadrul necesar desfasurarii unor astfel de sedinte. Caii sunt animale extrem de expresive si impresionante, in acelasi timp, stabilind o legatura deosebita cu clientii nostri. Aceste animale sunt atent selectionate, intalnind criteriile personalitatii si caracterului printr-o serie de evaluari succesive in stadiul premergator sedintelor de terapie.
Am inceput prin a lucra cu grupuri de 8 – 12 persoane in cadrul sedintelor de dezvoltare personala, evaluare si modificare a comportamentelor indezirabile si de achizitie a noilor deprinderi de adaptare la conditiile sociale actuale. Am continuat apoi prin alcatuirea unor grupuri de copii cu tulburari pervazive de dezvoltare – autism, Sindromul Asperger – in sedinte individuale si de grup, copii cu epilepsie si diverse tulburari de comportament. Putem observa ca nu exista o limita de varsta in aplicarea terapiei asistate de animale sau in obtinerea succesului terapeutic.
Cu ajutorul cailor, partenerii nostri in demersul terapeutic, reusim a continua si dezvolta planurile, de a oferi o alternativa de succes in solutionarea problemelor cu care ne confruntam. Relatia speciala, ce se creaza intre clienti si animalul – coterapeut, face posibila schimbarea, autocunoasterea, dand nastere unei experiente unice.
Articol realizat de Maria (Ardelea) Bogoescu, psihoterapeut
Cabinet de psihologie - Grigore Nicoleta
..