"Niciodata nu faci asa cum iti spun, parca vorbesc la pereti tot timpul! Ori de cate ori ti-as repeta, faci tot cum vrei tu. M-am saturat!
Ma uitam la ea si nu-mi venea sa cred ce-mi auzeau urechile. Vocea ei ajunsese la un nivel greu de suportat, iar cuvintele .... taiau in carne vie. Ma intrebam ce a facut-o sa izbucneasca asa? Simteam ca este gata sa ma loveasca daca as spune ceva. Fata i se schimonosise ca si cum ar fi fost o plastilina modelata de o mana neindemanatica. Era atata furie acolo...."
Furia ne face sa ne simtim inconfortabil, am prefera sa facem orice altceva decat sa admitem ca suntem furiosi. Ne pune fata in fata cu realitatea a ceea ce simtim si ne arata ca, deseori, nu avem control. Daca spunem „sunt furios”, inseamna ca suntem la nivelul 10, nivelul unde controlul este rar intalnit. Daca vorbim cu cineva in acea stare, nu se stie unde se poate ajunge.
De cele mai multe ori credem ca furia este o emotie oarecum ascunsa daca nu este exprimata, dar se infiltreaza chiar si in comunicarea nonverbala. Este de ajuns sa ai o anumita privire, sau o pozitie a corpului - parca gata de lupta, si celalalt intelege imediat starea ta.
Cand nu este indreptata impotriva altei persoane, furia are un rol bun, alerteaza psihicul ca ceva este rau. Are acelasi rol pe care il are si o febra care indica o infectie in corp. Vazuta in acest mod, furia nu este inamicul, ci este un indicator.
Este surprinzator cate feluri de furie intalnim, atat in mediul profesional cat si in cel personal. Oamenii se lupta cu ea adesea pentru ca nu stiu ce altceva sa faca pe moment, sa izbucneasca verbal, sau sa o evite cu totul. Desi este mai distructiv sa izbucnesti, cel putin te descarci. Daca eviti sau negi furia, inseamna sa o suprimi, fapt ce-i ofera pe moment o deghizare iar pe tine te face sa te simti ca un cazan sub presiune. Si, cand reapare, este mult mai puternica, lasandu-te fara energie pentru o buna bucata de timp.
Dupa cum spuneam, furia se infiltreaza. Hai sa presupunem ca la un moment dat cineva stia ca esti furios, ar fi fost oare vreo diferenta daca te-ar fi abordat intr-un mod diferit? Poate ca in anumite situatii nu, dar, in mod sigur, cheia succesului consta in rezolvarea starii conflictuale cat mai devreme, astfel incat sa nu degenereze intr-o dusmanie de moarte. Furia prinde putere cand te „agati” de ea.
Cum iti dai seama care este momentul in care o sa izbucneasca? Nimic mai simplu, inaintea oricarui act de furie exista ganduri si emotii negative. Daca reusesti sa le recunosti inainte de a izbucni, drumul spre linistea ta interioara este pe jumatate parcurs. Pentru a ajunge la finalul drumului si a-ti recapata linistea dorita, este nevoie sa resemnifici acele ganduri oferindu-le o conotatie pozitiva.
Va mai amintiti vechea „numaratoare pana la 10”? Aceasta este germenele sfatului bun. Daca cineva poate sa priveasca situatia in loc sa fie in acea situatie, poate sa aiba o idee despre ceea ce se intampla, sa aleaga ce sa faca in continuare, iar apoi sa faca acel lucru. (sursa: Sandra Lee Blood, consilier psihologic in Illinois)