Cand partenerii de cuplu sunt rugati sa descrie situatii stresante in relatia lor, cel mai frecvent raspuns este legat de lipsa de incredere, prezentata intr-o forma sau alta: "Nu pot avea incredere in el cu banii", "Nu vine niciodata acasa la ora la care spune ca va veni", "Imi spune mereu crede-ma, ai incredere voi face lucrul acesta. Si niciodata nu il face", "Nu am incredere in el in preajma femeilor". Astfel de comentarii indica prezenta unui nivel scazut al increderii intre partenerii care formeaza un cuplu.
Desi increderea intre partenerii de cuplu este asociata cu sentimente de siguranta, multe cupluri nu stiu cum sa dezvolte sau sa pastreze in echilibru acest aspect al relatiei lor. Oare increderea este garantata automat ca fiind parte a implicarii in relatie? Putem fi de incredere fara a depune vreun efort? Daca ne pierdem increderea in partener, nu o mai putem recastiga niciodata?
Cu ingredientele corecte, increderea poate fi construita, intarita si mentinuta indiferent de experientele partenerilor.
Dar ce este increderea?
Prin definitie, omul este o fiinta sociala, deci are nevoie de relationare. Una dintre nevoile ce pot fi satisfacute in urma relationarii cu ceilalti este nevoie de incredere. Relationarea cu cei din jur presupune comunicare de sentimente, ganduri, emotii personale care comparate cu valorile celorlalti conduc la increderea pe care o putem acorda sau castiga. Increderea este raspunsul rational, cat si emotional al unei persoane fata de alta, aparut in urma relationarii.
Este un raspuns rational deoarece se bazeaza pe analiza unor actiuni, activitati, insusiri proprii sau ale altor persoane in urma carora fiecare isi construieste propriile convingeri. Consideram ca avem incredere in cineva dupa ce am evaluat balanta probabilitatilor de pierdere sau castig, plecand chiar de la convingerile construite in experientele anterioare cu acea persoana.
Este si un raspuns emotional. OK! Am revazut in plan mental momentele care ne-au facut sa acceptam ca putem avea incredere. Insa, culoarea este data de trairile care insotesc acest gand si anume confort, relaxare, daruire si de ce nu vulnerabilitate, in fata celui/celei despre care credem noi ca nu va profita de sinceritatea noastra.
Cum iti poti construi un spatiu emotional de siguranta in relatia de cuplu?
• Imbunatateste-ti constant abilitatile de comunicare. Invata sa fii un bun ascultator. Nu intrerupe, incurajeaza dezvaluirile personale, repeta ce ai inteles tu din ce a spus celalalt, aproba prin mimica si gesturi. Fii sincer cu propria persoana si cu partenerul tau, un lucru aparent simplu, dar care devine adesea o piatra de incercare.
• Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile nevoi. Invata sa-ti exprimi nevoile intr-un mod cat mai asertiv, clar, concret şi explicit fara a leza in niciun fel persoana din fata ta. Adesea nu ne exprimam propriile nevoi din doua motive, fie ne este teama de un refuz, fie ne este teama sa nu ne facem de ras pentru ca avem astfel de nevoi.
• Fii pozitiv. In mod natural tindem sa avem incredere in persoanele care se poarta frumos cu noi. In general persoanele care au incredere dezvolta relatii interpersonale de mai buna calitate, in timp ce la polul opus, persoanele care au tendinta de a nu avea incredere sunt mai competitive, cu resentimente, usor iritabile.
• Invata sa lupti cinstit. Da, conflictul face parte din orice relatie. Problema nu este conflictul in sine, ci modul in care se desfasoara. Daca lupti necinstit distrugi increderea. Daca lupti cinstit intaresti increderea. Este util sa te feresti de generalizari “tu niciodata…”, de apelative negative, de implicarea familiei sau prietenilor care te sustin, de rememorarea evenimentelor trecute si nerezolvate. Nu incepeti o discutie in contradictoriu, seara tarziu, cand amandoi sunteti obositi, si posibil cu un control scazut asupra propriilor emotii.
Articol realizat de Nicoleta Grigore, psiholog
Cabinet de psihologie - Grigore Nicoleta
Alte subiecte postate de Nicoleta Grigore
Cat de bine te cunosti?
Relaxati-va prin intermediul animalelor
Cat de bine te cunosti?
Relaxati-va prin intermediul animalelor