Comunicare, mesajele circula in corpul nostru in ambele sensuri, atat dinspre planul psihic spre cel fizic, cat si invers. O lovitura asupra corpului nostru, de exemplu, nu genereaza doar durere fizica, ci si niste emotii negtive (deprimare, regret, frustrare etc.). Dar si ideile, sentimentele, starile noastre psihice pot induce la randul lor, reactii la nivel fizic. Psihosomatica evidentiaza aceasta comunicare.
Un motiv frecvent pentru care oamenii apeleaza la psiholog il reprezinta starile emotionale negative, necontrolate. Ce sunt totusi aceste emotii? Sunt reactii ale corpului nostru fizic la diverse imprejurari sau circumstante in care este implicat. Prin urmare, daca ambiantele ce ne afecteaza fizic au un impact de ordin psihic, intelegem ca psihicul nostru (mintea, afectele, emotiile) si corpul nostru fizic ("soma" in limba greaca) formeaza o unitate. De aici provine si termenul de psihosomatic.
Unitatea dintre psihic si fizic functioneaza insa in ambele sensuri. Este limpede ca o lovitura asupra corpului nostru, de exemplu, nu genereaza doar durere fizica, ci si niste emotii negtive (deprimare, regret, frustrare etc.). Dar si ideile, sentimentele, starile noastre psihice pot induce la randul lor, reactii la nivel fizic.
O gluma buna ne face sa radem cu pofta, manifestarea fizica a veseliei fiind evidenta (fata zambitoare, abdomenul se contracta ritmic, uneori oamenii „se tavalesc de ras”). Dar informatiile sau intamplarile cu o conotatie negativa, dramatica, tragica, genereaza de asemenea reactii fizice corespondente (dureri de cap, de inima, crampe stomacale, colici, stari de pierderea cunostintei etc.).
Prin observarea acestor conexiuni interesante si prin sintetizarea lor a aparut medicina psihosomatica si anumite curente in psihologie.
Astfel, pornind de la o suferinta fizica, organica, de origine netraumatica (adica neindusa in mod accidental sau violent din exterior), putem descoperi sau intui o anumita problema de ordin psihoafectiv, de durata mai mica sau mai mare, care s-a aflat la origine. Translatia suferintelor de ordin psihic in suferinte fizice este numita de psihologie „somatizarea stresurilor sau a emotiilor negative”.
Stresul este un termen omniprezent la ora actuala, desi este posibil ca unii dintre cei care il folosesc sa nu ii inteleaga prea bine semnificatia.
Prin stres intelegem un complex de reactii psihofizice, generate de suprasolicitare, conditii extreme, uzura umana. Aceste situatii neplacute genereaza, de regula, in fiinta umana furie sau diverse tipuri de porniri violente, acestea inducand la randul lor o furtuna in sistemul nervos vegetativ si in sistemul endocrin. In etapa urmatoare, aceasta cascada a stresului genereaza accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale, dureri ale stomacului, senzatii neplacute de „gheara in inima” sau „ nod in gat” , sau chiar crampe musculare.
Daca structura psihica a unei fiinte o predispune frecvent la stres (datorita profilului de personalitate impulsiv, cu reactii de tip „adrenalina”), suferintele din gama celor descrise mai sus pot deveni frecvente sau permanente. Desi emotiile negative dispar pentru o perioada, ele lasa o amprenta remanenta la nivelul corpului, sub forma unor boli, cum ar fi: hipertensiune arteriala, angina pectorala, ulcer gastric, diabet zaharat, nevroza cardiaca sau dischinezie biliara, ca sa oferim doar cateva exemple.
Psihoterapeutul experimentat stie sa gaseasca „firul rosu” sau „firul Ariadnei” care leaga suferinta fizica de trauma emotionala.
Bolile cardiace, de exemplu, indica suferinte in plan afectiv (gen sentimente reprimate, pierderea unor persoane iubite, tensiuni sentimentale etc.).
Suferintele localizate la nivelul gatului (la glanda tiroida, laringe, coloana cervicala) ne arata anumite dificultati de comunicare si emotiile negative produse de acestea (replici neverbalizate, discutii imposibil de realizat etc.).
Durerile de cap sau alte suferinte localizate in zona capului ne vorbesc despre furii, tensiuni, porniri agresive, localizate in sfera cerebrala.
Diverse afectiuni aparute la nivelul organelor sexuale (la ambele sexe) indica probleme in manifestarea sexualitatii , prin deficit (reprimari, inhibari, temeri, restrictii de ordin etic, moral, religios) sau prin exces (care pot duce la aparitia de boli cu transmitere sexuala, leziuni locale, sarcini nedorite etc.).
Crampele musculare persistente sau colicile biliare, renale, uterine, ne indica anumite „contractii” emotionale remanente, anumite surse de nefericire, ce nu permit o destindere sufleteasca armonioasa.
Prin urmare, un psihoterapeut experimentat poate folosi suferintele fizice ale clientilor sai ca pe o busola, prin care se orienteaza pe harta sufletului uman. Apoi depinde doar de abilitatile sale, dar si de disponibilitatea pacientului ca problemele sa fie depasite in mod durabil.
Articol realizat de Minola Iuliana BRATOVEANU, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie Bratoveanu Minola Iuliana
Articole asemanatoare:
Comunicare la nivel de Eu, boala si relatia nostra
Cand boala este mesajul tau catre tine
Ascultand mesajele corpului
Negarea in relatia parinte-copil