Pe termen lung apar tulburarile functionale (corpul nu are nici o boala, dar functioneaza “anormal”) si bolile (perturbari profunde in functionarea corpului, cu afectare fizica) care ne semnalizeaza ca trebuie sa actionam intru apararea noastra, sa demaram o aparare ecologica, de tipul este pentru binele meu si nu impotriva lumii.
De cele mai multe ori noi ne luptam cu boala si vedem in ea un inamic, in timp ce ea este doar un limbaj. Daca intelegem despre ce ne vorbeste, putem gasi un limbaj mai adecvat pentru a exprima ceea ce necesita atentie si ingrijire in prezent si putem interveni in viata noastra intr-un mod mai sanatos decat am facut-o pana atunci. Daca ascultam si intelegem devenim capabili sa alegem ce avem de facut si cum sa facem pentru sanatate, nu impotriva bolii.
Tratamentele nu sunt impotriva bolii, noi dam o astfel de definitie si in acest fel definim in noi un conflict care consuma foarte multa atentie si energie vitala. Suntem in conflict cu ceva ce corpul nostru a produs ca reactie la o conditie agresiva.
Asadar, din nou paradoxal, bolile nu vin in viata noastra ca sa ne faca viata amara, ci tocmai pentru a ne da semnalul ca fiinta noastra are nevoie de atentie, ingrijire, vindecare intr-o zona de mai mare profunzime, care nu poate da semnale constiintei altfel decat printr-un limbaj de neocolit, simptomele corporale, uneori deosebit de severe, caci la semnale mai putin intense sau sporadice nu am reactionat pana atunci.
Prin urmare, ca sa ne aparam in fata unei situatii pe care nu o intelegem si nu stim sa o gestionam, sau credem ca nu putem sa o gestionam, sau in legatura cu care nici nu suntem constienti, o situatie sau un complex de situatii care ne afecteaza integritatea, valorile, credintele, respectul fata de noi insine, nevoile de atentie, demnitate, acceptare, de dezvoltare, de afectiune, existenta intr-un cuvant, producem simptome, afectiuni, boli, lasam garda jos in fata unor intrusi microscopici, ne modificam nivelul de functionare, transformam o substanta in alta si ajungem intr-un fel sau altul la o tulburare. Procesul este inconstient, dar asta nu anuleaza calitatea noastra de a fi implicati in propria conditie de boala ca si coautori.
In fiecare situatie ne gasim in relatie cu noi si cu mediul, cu istoria personala si de familie, cu evenimentele. In fiecare situatie reactionam si relationam. Cel mai adesea reactia suprima relatia. Vrem sa scapam de boala, nu sa o intelegem. Ne luptam cu boala in loc sa intelegem mecanismele sanatatii si pe acestea sa le ingrijim. Vrem sa nu ne doara capul in loc de a accepta ca durerea nu apare pe cer senin, ci in relatie cu ceva mai mult sau mai putin recent (o dificultate la job ii da lui B dureri de cap la fel de teribile ca durerile de cap care apar de cate ori sotul ei isi exprima o nemultumire la fel de nedelicat pe cat o facea si tatal ei. Si probabil ca nu isi aminteste ca povestea colegelor de scoala “cum o batea tatal la cap”. Poate nu isi aminteste nici de expresia mamei: “ma doare capul cand va aud certandu-va”.
Reactia la situatii dificile este durerea de cap. Dar B nu este constienta de relatia intre durere si evenimente si ecoul lor emotional. Nu mai este loc de relatie, care presupune a intelege si restructura legatura intre simptom, evenimente/modele, rolul simptomului in economia relatiilor, adica ce rol avea simptomul. Raman doar reactiile si cautarea unor pastile care sa anuleze expresia corporala a impactului emotional). La fel, o simpla raceala sau un cancer sau o boala autoimuna. Bolile nu au doar cauze, ci si sensuri. Comunicam prin simptome nu doar pentru ca..., ci si cu sensul de a...
Medicina, in dezvoltarea ei actuala fara precedent se ocupa de boala, o trateaza dar scapa cel mai adesea din vedere ca persoana este cea care se vindeca. Desi boala are o localizare, un punct de plecare fie topic, fie functional, in vindecare, intregul sistem este implicat. Omul cu trup si suflet cauta vindecarea. Este o tendinta si capacitate innascuta, naturala a organismelor vii de a cauta sa isi mentina starea de sanatate si de a se mobiliza in vindecare. De aceea boala trebuie ascultata, pentru ca ea ne spune unde este radacina problemei dincolo de ceea ce putem noi pune la microscop sau investiga prin teste psihologice. Vindecarea vine din intelegere, intelegerea vine din ascultare. A asculta omul care vorbeste prin simptom. A asculta omul, a intelege simptomul.
Problema este ca nu suntem obisnuiti sa ne ascultam suficient si cu atat mai putin suntem educati sa ne intelegem.
Avem mai degraba obisnuinta de a suprima simptomele si astfel ratam mesajul pretios pe care acestea incearca sa ni-l aduca in constiinta cu sensul de a determina o luare de pozitie, o schimbare, o noua abordare, asezarea pe alte temelii, astfel incat nevoile fundamentale care privesc identitatea si integritatea noastra ca fiinta sa fie luate in seama si hranite. Boala vine sa spuna: ceva se intampla in viata ta si rostul meu este de a te trage de maneca si a-ti arata unde sa te uiti, sunt mesajul tau catre tine si scopul meu este sa te determin sa intelegi, sa spui, sa intervii, sa transformi.
Boala ne determina sa luam pozitie in mod ecologic fata de viata noastra in relatie cu lumea. A face ceva bun pentru mine inseamna a actiona in spiritul respectului fata mine si fata de sistemul in care exist, astfel incat identific si aduc in viata mea ceea ce hraneste si sustine dezvoltarea mea. De mine depinde in ce fel si cum ma pozitionez fata de oameni, situatii, evenimente. De mine depinde daca pastrez inauntrul meu ceea ce imi face rau si daca pastrez asa ceva chiar si dupa ce mi-am dat seama ca ceva imi face rau. Asta presupune sa imi asum responsabilitatea de coautor al vietii mele.
“Cand se instaleaza tacerea cuvintelor, se trezeste violenta suferintelor. Ceea ce nu poate fi spus in cuvinte, poate fi strigat cu ajutorul trupului nostru.” (Jacques Salome, fondatorul metodei ESPERE)
Articol realizat de Daniela Neagu, psiholog clinician specialist
Cabinet psihologic SENS - Daniela Neagu
Alte subiecte postate de SENS
Ascultand mesajele corpului
Corpul este un instrument pretios de activitate psihologica
Ascultand mesajele corpului
Corpul este un instrument pretios de activitate psihologica