O prietena mi-a spus sa am grija pentru ca l-a vazut de cateva ori intr-un anturaj ciudat si stie de la fiica ei ca printre acei baieti erau cativa care se drogheaza de o buna bucata de vreme. Desi de obicei am incredere in el si nu-i invadez intimitatea, de data asta am simtit nevoia sa-i cotrobaiesc prin camera gandindu-ma ca s-ar putea sa gasesc un indiciu. Recunosc ca imi doream din tot sufletul sa ma insel, poate din cauza asta nici nu am insistat prea mult.”
Familia are un rol crucial in prevenirea comportamentelor legate de droguri, pentru ca apropierea parinte-copil are darul de a-i proteja pe copii impotriva diverselor probleme. Prin incurajarea increderii reciproce si a comunicarii eficiente se reuseste de cele mai multe ori obtinerea unei relatii functionale.
Parintii, chiar si atunci cand nu-si dau seama, sau nu asta si-au propus, influenteaza puternic modul in care copiii lor se manifesta acasa, la scoala, cu prietenii sau cu alte persoane cu care interactioneaza. Deseori auzi parinti care spun: "...l-am invatat numai de bine, i-am dat numai sfaturi bune, i-am povestit ce au patit alti copii care nu au ascultat etc.", crezand ca asa le seteaza un anumit sistem de valori in acord cu standardele sociale. Copiii, insa, se raporteaza la ceea ce fac parintii, ci nu la ceea ce spun ca fac. Ei imita de cele mai multe ori comportamentele, ci nu vorbele.
Aptitudinile parentale tind sa fie transmise de la o generatie la alta. Parintii carora le lipsesc aceste aptitudini sunt mai putin echipati pentru a face fata problemelor familiale, pentru a recompensa sau a pedepsi corect, pentru a dezvolta in copiii lor un comportament social pozitiv, sau pentru a ii proteja de influentele negative.
Nimeni nu poate sa prezica cine va consuma droguri si cine nu, dar sunt cateva elemente care ar putea fi folosite ca indici de risc: performante slabe la scoala; comportament sfidator; mediu familial dezorganizat; probleme comportamentale de la o varsta frageda; parintii sunt consumatori de droguri; nivel social scazut; aptitudini sociale scazute etc.
De cele mai multe ori persoanele tinere consuma droguri din motive care au legatura: cu lipsa increderii in propria persoana, cu probleme de integrare intr-un grup, cu relatii nesatisfacatoare cu apropiatii etc..
Cei mai multi incep sa consume droguri pentru a uita de probleme sau din dorinta de a se relaxa. Cand se ajunge insa la o nevoie fizica si psihica, nu mai este doar o distractie, avem de-a face cu dependenta de droguri. Nevoia existentiala a acelei persoane va fi drogul si va face orice pentru a-si satisface acea nevoie. Va fura sau isi va vinde bunurile personale pentru a-si putea cumpara droguri.
Activitatile care inainte erau importante nu vor mai prezenta interes, cercul de prieteni nu va mai raspunde nevoilor sale, asa ca, il va schimba cu persoane care au aceleasi obiceiuri.
Cand s-a ajuns in acest stadiu, nu mai este deloc usor. Sa renunte la droguri va fi probabil unul dintre cele mai grele lucruri pe care le va face. Majoritatea persoanelor care doresc sa renunte la droguri au nevoie de ajutor profesional sau de un program special pentru a reusi.
Parintii care stiu unde sunt copiii lor sau ce anume fac pot impiedica sau preveni debutul unui consum de droguri. Influenta acestei supravegheri poate fi directa, prin tinerea copiilor departe de droguri, sau indirecta, prin reducerea contactului cu persoane consumatoare de droguri.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog
Alte subiecte postate de Gabriela
Iar tipa seful la mine!
Sunt atat de furioasa incat ...!
De ce sta sotul la serviciu peste program?
Oops, am facut-o din nou!
Iar tipa seful la mine!
Sunt atat de furioasa incat ...!
De ce sta sotul la serviciu peste program?
Oops, am facut-o din nou!