Din pacate, aceasta dependenta este inflexibila, se manifesta la fel si in privinta celor care nu pot sustine financiar genul acesta de cheltuieli dar, totusi, o fac riscand atat integritatea propriei persoane cat si celelalte relatii pe care le au.
"Mi se potriveste perfect, o cumpar! Ce puteti sa imi mai aratati? La rochia aceea aveti si alte culori, am una neagra deja acasa."
Astazi am avut o zi incarcata, am umblat prin magazine toata ziua. Mi-am cumparat cateva rochii si cateva perechi de pantofi. Insa, cand am ajuns acasa, mi-am dat seama ca nu mai aveam loc unde sa le pun, sifonerele erau pline de alte haine abia cumparate. Asa ca, acum .... trebuie sa cumpar si un sifonier nou.
Aceste comportamente dezaptative reprezinta incercari esuate, in repetate randuri, de a alunga emotiile negative, frica si anxietatea. Ele au aparut din necesitatea de a regla emotiile. A cumpara, in acest caz, inseamna de fapt achizitia unei stari de liniste a mintii, ci nu a unui lucru nou. Cand o femeie se simte singura sau este depresiva, va merge la cumparaturi. Asta o va distrage de la emotiile negative si va fi mai putin tensionata.
Nevoia de a cumpara diverse lucruri este incercarea de a echilibra o stare emotionala care o deranjeaza in interior. In lipsa de alte mijloace de a alina sentimentele dureroase, se simte neajutorata si foloseste shoppingul ca o strategie de a reduce sau tolera starea de stres. Ce incepuse in interior s-a mutat in exterior prin externalizarea sentimentelor ascunse. Astfel, shoppingul a devenit scena pe care se joaca drama din interior. Pe masura ce neputinta ei este expusa, se simte rusinata si propria detestare devine companion frecvent.
Este important sa se inteleaga ca adictia sa este raspunsul care ii aduce o oarecare alinare. Ea incearca cu disperare sa negocieze cu sentimente dureroase si nu stie cum.
Imposibilitatea de a controla aceasta reactie isi are originea in copilarie, mult inainte de a avea un vocabular care sa o ajute sa descrie ce simte. Daca, in repetate randuri, parintii nu au reusit sa medieze cu nevoile sale emotionale, ea a invatat ca nimeni nu este de incredere pentru a-i putea raspunde nevoilor, asa ca, mintea ei de copil a gasit substitute confortabile precum: mancarea, jocurile de noroc, cumparaturile.
Toate comportamentele dezaptative transmit fara cuvinte simtaminte si nevoi. Dependenta de cumparaturi transmite „foame emotionala”. Semnificativ este faptul ca nu poate sa reziste acestui impuls de a cumpara si, cand ajunge acasa cu sacosele pline si aceasta euforie se disipa, realizand ca „a facut-o din nou”, este contrariata si se simte vinovata si rusinata.
Stresul emotional se intoarce de fiecare data pentru ca ea sufera de foame emotionala, ci nu de nevoia de , asa ca tiparul se repeta iar si iar. Dependenta de cumparaturi este o aparare impotriva emotiilor coplesitoare de disperare si anxietate care isi au radacinile in copilarie.
Mediul economic instabil de acum este si el un factor care amplifica nesiguranta interioara, fapt ce conduce la cautarea si gasirea de supape care sa permita psihicului sa negocieze cu conflictele interne.
Acest comportament se repeta din dorinta de a gestiona nevoile emotionale refulate. Daca este eliminat comportamentul simptomatic fara a fi decodate cauzele, nu va fi posibila intelegerea care ar putea conduce la schimbari mai consistente.
Exista o rata ridicata de recidivism printre indivizii care se asteapta sa controleze cu forta comportamentul, pentru ca prin aceste interventii el este domolit doar momentan, activandu-se din nou la prima stare de disconfort emotional.
Acest mecanism de aparare este dificil de respins pentru ca, initial, avea rolul de a asigura supravietuirea mintii vulnerabile a copilului, ajutand psihicul infantil, inca nedezvoltat, sa nu se sfarame in bucati.
Cand cumparatoare nostra va reusi sa decodifice si sa inteleaga nevoile ei emotionale se va afla in pozitia de a invata din comportamentul ei, ci nu doar de a nu-l mai repeta. (sursa: Mauri-Lynne Heller, terapeut psihanalist in California)
Alte subiecte postate de Gabriela
Iar tipa seful la mine!
Sunt atat de furioasa incat ...!
De ce sta sotul la serviciu peste program?
Iar tipa seful la mine!
Sunt atat de furioasa incat ...!
De ce sta sotul la serviciu peste program?