Deşi presa şi şcolile îi informează permanent pe adolescenţi tot mai mulţi tineri se apucă de fumat.
De ce se apucă adolescenţii de fumat?
- Pentru că le lipseşte încrederea şi stima de sine.
- Se simt încurajaţi pentru că şi alţii fac acelaşi lucru
- Pentru că fumatul îi face să creadă că vor scăpa de temerile lor
- Pentru că nu pot rezista presiunii (nu pot spune nu)
- Nu realizează faptul că fumatul dă dependenţă şi că este foarte dificil să renunţi
- Nu-şi dau seama de riscurile pe care le prezintă pentru sănătate fumatul, chiar de la prima ţigară fumată
EFECTELE FUMATULUI
Fiecare inhalare conţine 4000 de substanţe chimice, dintre care 43 sunt cancerigene, dar cel mai periculos drog din ţigară este nicotina. Nicotina este o substanţă stimulativă toxică şi creşte activitatea sistemului nervos central, a inimii şi a altor organe. De asemenea, determină şi creşterea tensiunii arteriale. Fumul de ţigară conţine monoxid de carbon care este incolor, inodor şi toxic care va trece din plămâni în sânge. Monoxidul de carbon se leagă de hemoglobina din eritrocitele sangvine împiedicând aceste celule să transporte oxigen la diferite celule.
Fumatul pasiv este reprezentat de fumul de ţigară inhalat de nonfumător. Acesta va duce, de asemenea, la inhalarea multor substanţe dăunătoare şi poate cauza iritaţia ochilor, dureri de cap şi tuse. Încearcă să eviţi fumătorii pentru propria ta sănătate.
CUM SĂ RENUNŢI LA FUMAT
Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la tutun. Este greu, dar nu imposibil. Există mai multe metode de a renunţa. Unele persoane folosesc o serie de filtre care vor reduce gradual nivelul de nicotină, reuşind să renunţe treptat la acest drog. Alte persoane folosesc o gumă specială recomandată de doctori care conţine nicotină în grade din ce în ce mai scăzute, în final renunţând total la nicotină. Poţi găsi grupuri de suport care te vor ajuta să renunţi. Poţi să renunţi!
SFATURI PENTRU A TE LĂSA DE FUMAT
- Înconjoară-te de persoane care îţi susţin hotărârea şi care nu fumează
- Asumă-ţi propria responsabilitate
- Evită persoanele care fumează
- Bea multă apă pentru a elimina toxinele
- Când simţi nevoia unei ţigări, mănâncă ceva sau mestecă o gumă fără zahăr
- Fă exerciţii fizice
- Evită alcoolul, cafeaua, ceaiul şi sucurile care conţin cofeină
- Spală-te des pe dinţi pentru a îndepărta reziduurile de tutun
- Inspiră adânc şi relaxează-te când simţi nevoia să fumezi
- Gândeşte pozitiv asupra avantajelor de a fi un nefumător
ALCOOLUL
DE CE CONSUMĂ ADOLESCENŢII BĂUTURI ALCOOLICE?
Apare presiunea de a bea şi poate fi dificil să spui nu, mai ales când vrei să fii acceptat într-un grup, dar alcoolul este dăunător, îţi poate distruge viaţa şi te poate omorî. Iată câtva dintre motivele pentru care consumă adolescenţi alcool:
- pentru a se relaxa
- pentru a se simţi mai bine
- pentru a scăpa de necazuri
- pentru a fi acceptaţi şi pentru a se adapta într-un grup
EFECTELE ALCOOLULUI
Alcoolul afectează organe vitale:
- stomacul: după ce ai băut, 20% din alcool trece direct în fluxul sangvin, restul alcoolului ajunge în intestinul mic de unde va fi absorbit în sânge
- creierul: alcoolul afectează activitatea creierului şi încetineşte acţiunile sistemului nervos. Procesul gândirii şi concentrarea sunt afectate
- ficatul: în ficat alcoolul se descompune în apă, bioxid de carbon şi energie. Ficatul poate descompune doar 15 ml alcool/oră. Dacă bei mai mult de atât, restul alcoolului va continua să circule în sânge. Alcoolul afectează, de asemenea, capacitatea ficatului de a descompune grăsimi. Această stare se numeşte ciroză a ficatului şi este cauzată de abuzul de alcool. Ciroza blochează fluxul sangvin al celulelor ficatului, determinând reducerea oxigenului şi chiar şi moartea.
ALCOOLUL LA VOLAN
Pentru adolescenţi, alcoolul la volan reprezintă o problemă importantă fiind cauza majoră a morţii adolescenţilor între 18-19 ani.
Alcoolul reduce capacitatea de a judeca distanţele şi vitezele, reduce capacitatea de concentrare, încetineşte reflexele, măreşte dorinţa de asumare a riscurilor. În majoritatea ţărilor, a conduce în stare de ebrietate înseamnă a avea o concentraţie egală sau mai mare de 0,1 concentraţie a alcoolului în sânge. Conducerea automobilului sub influenţa alcoolului este periculoasă şi te poate costa viaţa. Dacă bei, nu te urca la volan. De asemenea, refuză să mergi cu maşina când cel care conduce a consumat băuturi alcoolice.
DROGURILE
DE CE CONSUMĂ ADOLESCENŢII DROGURI ILEGALE
Motivele sunt aceleaşi ca la alcool şi tutun: pentru a se relaxa, pentru a se simţi mai bine, pentru a scăpa de depresie, pentru a scăpa de probleme, pentru a se integra într-un grup, pentru a se simţi mai siguri de ei.
Studiile arată că adolescenţii pot cădea foarte uşor victimă dependenţei de droguri. Apare din partea celorlalţi presiunea de a consuma droguri. După ce ai încercat o dată, îţi place şi devii dependent, nemaiavând posibilitatea de a alege. Drogurile dau o dependenţă foarte puternică şi, de aceea, este vital să nu începi să consumi droguri pentru că după aceea va fi foarte greu să renunţi. Nu există medicamente pentru a trata dependenţa de droguri. Drogurile provoacă dependenţă psihologică şi fiziologică. Persoana dependentă de droguri crede că drogul o va face să se simtă mai bine şi să-şi desfăşoare normal activitatea.
SEMNE ALE DEPENDENŢEI
- renunţarea la hobby-uri şi sporturi
- acordarea unei atenţii scăzute activităţii şcolare
- scăderea interesului pentru prieteni şi în diferite activităţi
- evitarea unor evenimente sociale importante
- implicarea în bătăi
- furtul sau munca peste program pentru a cumpăra mai multe droguri
- înmulţirea stărilor de euforie
Dacă observi unul dintre aceste semne la tine sau la un prieten, aproape sigur este vorba de dependenţă. Găseşte un consilier care să te ajute.
RECUPERAREA
Recuperarea este un proces invers celui de dependenţă. Necesită mult timp şi multă hotărâre. Durata diferă în funcţie de personalitatea fiecăruia şi de modalitatea de abordare a problemei. Există câteva trăsături comune ale procesului de recuperare:
- mai întâi trebuie să recunoşti că ai o problemă şi trebuie să decizi să renunţi. Poţi face acest lucru supravegheat de un medic. Dependenţa nu poate fi “vindecată”, ea poate fi doar oprită din evoluţie cu ajutorul tău
- experţii recomandă abstinenţa totală în timpul procesului de recuperare
- trebuie să elimini toxina din corpul tău. Acesta se numeşte dezintoxicare. Aceasta se poate realiza numai cu ajutor medical.
- majoritatea persoanelor ce parcurg procesul de recuperare reuşesc să stea departe de droguri tot restul vieţii
Adolescenţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru viaţa lor. Chiar dacă apare o recădere, poţi oricând decide să renunţi. Cere ajutorul părinţiilor, profesorilor, consilierilor şcolari. Caută un consilier specializat în dependenţa de droguri. Intră într-un grup de suport Vei observa că mai există şi alţii care luptă să se elibereze din ghearele dependenţei şi mai presus de toate, nu renunţa. Poţi să reuşeşti!
MARIJUANA
Acest drog este obţinut din frunzele unei plante. Frunzele şi florile de marijuana sunt mâncate sau băute pentru a produce efecte halucinigene. Marijuana va dizolva grăsimea şi, de aceea se va depozita în ţesuturile grase. Acesta este un lucru foarte dăunător întrucât concentraţia cea mai mare de celule grase din corpul uman se află în creier, plămâni, ficat şi organele reproducătoare. În toate aceste organe marijuana acţionează ca o toxină distrugând celule vitale. Ingredientul activ din marijuana care provoacă majoritatea efectelor acestora este Delta-9-tetrahidrocanabinol. Marijuana este un drog halucinogen dar acţionează şi ca depresiv sau ca stimulent. Efectele sale sunt:
- tulburarea percepţiilor vizuale, tactile şi auditive,
- timpul pare să treacă mai încet sau apare o percepţie distorsionată a timpului,
- ai impresia că ideile tale sunt mai multe şi mai interesante
- scăderea temperaturii corpului
- creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale
- stimularea apetitului
- pierderea voinţei şi motivaţiei
- scăderea energiei şi apariţia paranoiei
- crize de panică
Pentru adolescenţi apar şi alte efecte negative:
- scăderea capacităţii şcolare
- scăderea concentrării
- pierderea interesului pentru hobby-uri
- paranoia şi sentimente de teamă
- dependenţă de marijuana
- incapacitatea de a acţiona fără marijuana
DROGURILE INHALANTE
Inhalantele sunt substanţe care produc vapori ce sunt inhalaţi şi au efecte halucinogene. Conţin substanţe toxice extrem de periculoase. Adolescenţii le folosesc pentru că sunt uşor de procurat. În doze mici apar efecte imediate precum: greaţa, strănutul, tusa, hemoragie nazală, oboseală, incapacitatea coordonării mişcării şi pierderea poftei de mâncare. În doze mai mari apar pierderea cunoştinţei şi chiar leziuni cerebrale definitive. Inhalantele pot provoca asfixiere şi moarte. Aceste droguri provoacă schimbări profunde ale percepţiilor, senzaţiilor, ale gândirii şi sentimentelor. Cauzează dezorientare, confuzie, anxietate şi o mare instabilitate mentală. Halucinogenele sunt droguri psihoactive foarte puternice şi pot provoca tulburări mentale până la 12 ore. Mai pot apărea efecte halucinogene chiar după câteva săptămâni sau luni după consumarea drogului.
COCAINA
Cocaina este o pudră albă obţinută din tufele de cacao. Cocaina este un stimulent foarte puternic şi acţionează foarte rapid. Provoacă accelerarea ritmului cardiac, creşterea fluxului sangvin şi respirator, insomnia şi lipsa poftei de mâncare. Aceste efecte pot dura de la 20 minute la câteva ore. Cocaina poate afecta impulsurile electrice ale inimii şi poate provoca moartea chir cu o singură doză. Există o formă de cocaină ce se poate fuma, care creează, de asemenea, dependenţă. Efectele apar cam după 10 secunde. Efectele durează mai puţin de jumătate de oră, dar dependenţa este foarte mare. Oamenii ar face orice pentru cocaină, de la prostituţie la crimă, furt, risipirea tuturor economiilor şi vinderea tuturor proprietăţilor. Dacă nu consumă cocaină, apar efecte foarte puternice de abstinenţă. Cocaina poate provoca depresie îndelungată, paranoia, deficienţă respiratorie, infarct, accident cerebral şi moartea. Forma care se fumează poate duce la cancer pulmonar. Renunţarea la cocaină este un proces lent, de durată, necesitând un angajament ferm şi un foarte bun program de recuperare. Există o soluţie simplă şi foarte veche de a evita toate acestea. Nu începe!
HEROINA
Heroina este obţinută din morfină, este un drog ilegal ce acţionează asupra sistemului nervos central, încetinind activitatea sistemului respirator şi frecvenţa pulsului. Obişnuirea cu acest drog este foarte rapidă. Din moment ce o persoană devine dependentă, chiar şi după o doză, renunţarea este grea, apărând simptome precum: transpiraţie, convulsii, greaţă, tremurături şi panică puternică. Persoanele dependente afirmă că sunt neputincioşi în faţa forţei acestui drog şi că nu pot renunţa decât cu ajutor specializat în cadrul unui program organizat.
Dependenţa este o problemă majoră. Ea depinde de deciziile luate de oameni în legătură cu tutunul, alcoolul şi drogurile. Majoritatea adolescenţilor ajung să folosească una sau mai multe dintre aceste substanţe într-o perioadă a vieţii lor. Folosirea substanţelor chimice înaintea ajungerii unei maturităţi fizice complete duce la tulburări de creştere şi dezvoltare. Nicotina, alcoolul şi drogurile vor afecta şi maturitatea mentală şi emoţională. Dependenţa fiziologică presupune faptul că organismul s-a obişnuit cu drogurile şi are nevoie de ele pentru a funcţiona. Obişnuinţa apare atunci când corpul adolescentului se adaptează la efectele drogului. Pentru a obţine această adaptare, sunt necesare doze din ce în ce mai mari. Abstinenţa este caracterizată de o serie de simptome care apar când adolescentul încearcă să renunţa la drog. Folosirea drogurilor este un comportament învăţat foarte periculos şi la care se renunţă foarte greu. Drogurile pot şi chiar vor distruge cei mai buni ani ai vieţii tale. Nu încerca!
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA