[b]“Primele intrebari despre atingerile erotice mi le-a pus fiica mea pe cand avea 14 ani. Am vrut sa-i raspund cat mai deschis, dar fara sa intru prea mult in detalii. Practic am amanat un pic discutia. Cateva luni mai tarziu, a urmat un tavalug de intrebari la care, de cele mai multe ori, nu am stiut cum sa-i raspund cat mai adecvat varstei ei. Si uite asa, din intrebare in intrebare, m-am trezit astazi ca fiica mea are 16 ani si tind sa cred ca si-a inceput viata sexuala. In ultima vreme am fost foarte ocupata cu serviciu si, cand ajungeam seara acasa, oboseala naruia orice intentie de apropiere intre noi.”[/b]
Multe fete isi incep viata sexuala foarte devreme atat din cauza presiunilor partenerilor, cat si a faptului ca sunt indragostite si doresc sa le faca pe plac iubitilor. O decizie corecta se poate lua cand adolescentul pune in balanta aspectele pozitive si aspectele negative ale problemei cu care se confrunta. Sprijinul celor apropiati si o informare corecta il pot conduce spre alegerea cea mai potrivita.
Decizia unui adolescent de a initia un contact sexual inainte de maturizarea emotionala, intelectuala si fizica este complexa si are la baza o serie de factori declansatori precum: dorinta de rebeliune, frustrarea, esecul in diverse planuri, absenta sprijinului parintesc, rezultatele scolare slabe etc.. De asemenea, atitudinile permisive, divortul parintilor, anturajul si saracia influenteaza un adolescent sa se initieze mult mai devreme in viata sexuala.
Un inceput prematur al vietii sexuale este asociat cu o multitudine de parteneri in decursul vietii. Este de asemenea asociat cu un mai mare risc de a ramane insarcinata si de a contacta boli venerice. Statisticile arata ca pentru cei mai multi dintre tinerii care practica sexul neprotejat apare si o sarcina nedorita chiar in primul an al vietii sexuale. Aceasta se intampla pentru ca adolescentii activi sexual nu au inca maturitatea de a lua in considerare consecintele sexului neprotejat. Din cauza problemelor de confidentialitate, a absentei mijloacelor financiare si a accesului defectuos la o ingrijire mai buna, nu cauta ajutor in privinta contraceptiei sau a sarcinii.
La polul opus, consecventa si fermitatea parentala, accentul pus pe abstinenta pana la momentul potrivit, orientarea catre anumite scopuri, rezultatele scolare bune si religia sunt factorii care incurajeaza o initiere tarzie in viata sexuala a adolescentilor. Dezaprobarea parinteasca fata de relatiile sexuale premature poate avea ca rezultat amanarea acestora pana la momentul in care adolescentul este pregatit sa faca acest pas.
Studiile au aratat ca existenta unui parinte cald si intelegator cu reale aptitudini parentale poate fi de ajutor in promovarea abstinentei la adolescenti.
Desi mamele sunt suportul principal in discutiile cu privire la probleme legate de sexualitate, tatii ar trebui sa fie si ei participanti activi. Studiile recente spun ca un tata care se implica are de doua ori o mai mare influenta. Cu cat un tata este mai interesat de viata adolescentului si stie mai multe despre anturajul lui, cu atat scade riscul ca acesta sa aiba un comportament sexual riscant - cum ar fi sexul neprotejat. Influenta pozitiva se datoreaza, probabil, faptului ca adolescentul nu se asteapta la o implicare din partea tatalui.
Cand rolul tatalui este unul important, mamele dau dovada de constanta in atitudinea fata de adolescent si stresul suportat de obicei se reduce deoarece copilul stie ca are suport de la ambii parinti, fapt ce ii ofera stabilitate si incredere in propriile alegeri.
O buna comunicare intre parinti si adolescenti poate conduce la o restructurare a energiei sexuale. Astfel, activitati care se pot realiza doar cu un consum considerabil de energie pot deveni cai de sublimare a acestor nevoi. Sportul si competitiile scolare sunt activitati care pot distrage gandurile unui adolescent de la inceperea vietii sexuale. Implicarea adolescentilor in realizarea sarcinilor casnice, scolare si extrascolare ajuta la crearea unui comportament functional.
Este indicat ca parintii sa dezvolte atitudini sanatoase la copiii lor in privinta relatiilor sexuale si sa discute cu ei despre sexualitate si contraceptie cat mai devreme in adolescenta. Adolescentilor trebuie sa li se ofere informatii si educatie sexuala in functie de stadiul lor de dezvoltare si ar fi bine ca ei sa cunoasca serviciile medicale la care pot sa apeleze cand se confrunta cu o problema. Parintii pot sa intermedieze intalnirea cu un ginecolog care sa ofere adolescentului sprijin de specialitate ori de cate ori este cazul si, foarte important, ar trebui sa fie dispusi sa le respecte intimitatea si confidentialitatea relatiei.
In discutiile dintre parinti si copii, sexul nu trebuie sa fie un subiect tabu, ci ar fi bine sa se admita ca sexul este un lucru normal si reprezinta o parte a vietii. Daca unui parinte ii este incomod sa vorbeasca despre aceste subiecte, exista carti potrivite, brosuri si alte materiale care pot fi folosite pentru a facilita comunicarea.
In familiile in care exista intelegere si colaborare in rezolvarea diverselor situatii, adolescentul se simte ocrotit si sprijinit in deciziile pe care le ia si nu ezita in a cere sfatul atunci cand se confrunta cu o problema pe care nu stie cum sa o gestioneze.
Este extrem de important ca membrii familiei sa petreaca timp de calitate impreuna si este responsabilitatea parintilor sa stabileasca asteptarile si standardele pentru timpul pe care-l vor petrece impreuna.