Comunicare - omul si boala sunt intr-o relatie de comunicare, nu de identificare. Boala este un limbaj de comunicare, se cere ascultat.
Multe persoane fiind in posesia intelegerii propriilor conditii de boala – de ce eu, de ce asa, de ce acum, ce am de facut mai departe, cum, au experimentat reorganizarea unor aspecte pana atunci necunoscute ale vietii lor sufletesti, relationale care striga prin intermediul simptomelor corporale. Ascultarea si intelegerea profunda, repozitionarea optima au facut ca simptomul sa nu mai fie necesar si in consecinta sa se deschida drumul spre vindecare. Nu este vorba de vindecari miraculoase, ci de restructurari necesare care fac posibila vindecarea, procesul se deruleaza in timp si necesita implicare, conteaza nu doar sa stii, ci si ce faci cu ceea ce stii.
Principiile ESPERE pentru sanatate
eu, boala (simptomul) si relatia noastra; eu nu sunt tot una cu boala/simptomul/suferinta
Omul nu se confunda niciodata cu boala sau cu simptomul. Daca se defineste prin boala, a incerca sa scape de boala e ca si cum ar incerca sa scape de o parte din propria fiinta, nu este intamplator ca apare rezistenta la tratament sub forma simptomelor paradoxale, lipsei de efect, efect slab al tratamentului, ritm extrem de lent de vindecare sau complicatii sau ma vindec de una si dau peste alta. Sau chiar refuzul tratamentului sau lipsa sensului, “de ce sa ma fac bine?”Asadar omul si boala sunt intr-o relatie de comunicare, nu de identificare.
Boala/simptomul are o cauza realista si un sens simbolic: o pacienta are o inflamatie ginecologica justificata de contactul cu bacterii, microbi etc. Dar de ce corpul sau a permis acestor microorganisme sa o afecteze, de ce nu a mai protejat-o sistemul imunitar? Ce spune ea prin aceasta inflamatie si nu poate spune altfel? O munca de arheologie personala in maniera ESPERE (vizualizare si simbolizare, rezonanta) scoate la iveala ca inflamatiile sunt ceva curent in viata acestei femei si ca s-au instalat la 5 luni dupa un viol. Aceste inflamatii o impiedica sa mai aiba contact sexual, o protejeaza de ceea ce ea a trait la un moment dat ca o violenta la adresa propriei fiinte. De la momentul inregistrarii violentei ea a continuat sa pastreze in corpul sau intreaga toxicitate a faptului. A incapsulat nu doar faptul, ci si toate reactiile ei emotionale si imaginea de sine pe care a dobandit-o atunci. Totul a ramas la locul faptei, in corpul ei. Inclusiv agresorul a fost pastrat simbolic sub forma microorganismelor de care sistemul imunitar nu a aparat-o suficient. Cum ar fi putut, caci aceasta femeie se simtea murdara, invadata, s-a programat inconstient pentru a nu respinge microorganismele. Asa ca simptomul a fost modul ei de a spune despre ceva ce nu a putut fi spus in cuvinte. Accesand serviciul de consiliere, ceea ce a urmat a fost demersul de ascultare a simptomului, a propriilor emotii, repozitionarea fata de ea insasi, demersul de restituire (eliberarea, a depune toxicitatea in afara corpului), ingrijirea ranilor corporale si sufletesti, recuperarea si hranirea imaginii de sine, astfel incat procesul de vindecare a fost dus la bun sfarsit si simptomele au incetat sa mai existe. Acesta este un alt principiu al metodei ESPERE: boala se ingrijeste, omul se vindeca.
Boala este un limbaj de comunicare, se cere ascultat (in registrul realist – ce este, imaginar – ce cred, ce imi imaginez, simbolic – ca si cum) - ceea ce se intampla este ca....., si asta ma duce cu gandul la... ,ca si cum...
Este un fel de a vorbi despre sine prin simptome, despre ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent.
Suntem coautori ai conditiilor de boala si de sanatate. Boala presupune o devenire. Devenim bolnavi, nu cadem bolnavi. A cadea bolnav are o conotatie de fatalitate. A deveni, presupune ca se intampla cu participarea noastra, constienta sau nu. Nu e vorba de vina sau de cauza. Si noi facem ceva care ne deterioreaza sanatatea. A ne imbolnavi arata ca suntem implicati in producerea starii de boala. Verbul reflexiv arata ca avem un rol in a ne imbolnavi, in a ne insanatosi. Ne imbolnavim si ne vindecam.
Nu doar boala este un limbaj simbolic. Si ascultarea, ingrijirea, restituirea, recuperarea sunt deasemenea demersuri simbolice. Nu doar ne putem imbolnavi, ci ne putem si vindeca. Alegem sa hranim boala prin grijile pe care ni le facem, prin scenariile pe care le lasam sa ne bantuie sau alegem sa hranim sanatatea prin ingrijirea si ascultarea pe care ni le oferim?
A asculta ne ajuta sa ne orientam in campul experientelor subiective. Tulburarile noastre de sanatate ne pot vorbi despre locurile ascunse din noi unde dezvoltarea nu este posibila din varii motive, locuri care se cer ecologizate, puse in armonie. O boala, un simptom, ceea ce simtim ca un disconfort psihosomatic care ne afecteaza viata poate avea conform metodei ESPERE diverse origini:
- conflicte intrapersonale (dorinte concurente, autosabotaje)
- situatii nerezolvate, neincheiate
- misiuni de fidelitate, injonctiuni (cum trebuie sa fii, cum se poarta o sotie iubitoare, tu trebuie sa realizezi ceea ce eu nu am reusit, tu trebuie sa fii ca mine, sa duci mai departe munca mea etc)
- pierderile si despartirile (deces, divort, pierderea locului de munca, pierderea stabilitatii si sigurantei, parasirea locului natal, abandonul etc)
- somatizarile de filiatie si de apartenenta (bolile genetice, “mostenirile” – o doare capul ca pe mama, are palpitatii ca tata, prin simptom se exprima apartenenta la o linie genetica, altfel nerecunoscuta sau un atasament)
- violentele primite (evenimente cu impact puternic, dupa eveniment viata nu a mai fost la fel)
De fiecare data este vorba nu de eveniment, cuvant, gest, ci de impactul emotional blocat in corp. Acest eveniment poate a avut loc generatii in urma si ecoul sufletesc se aude pana la noi prin simptomul unui descendent. Sau poate face parte din istoria timpurie, cand singura forma de memorie accesibila era memoria corporala, astfel ca peste timp corpul care a retinut informatia o va aduce la suprafata. Sau poate e o revolta fata de un drum de viata impus sau poate o relatie a ramas in aer...
Nimic din ce ni se intampla nu e strain de propria istorie de viata contemporana si transgenerationala.
Articol realizat de Daniela Neagu, psiholog clinician
Cabinet psihologic SENS - Daniela Neagu
Articole din aceeasi categorie:
Cand boala este mesajul tau catre tine
Corpul este un instrument pretios de activitate psihologica