Imagineaza-ti cum este sa dormi langa cineva care, brusc, in miezul noptii, se ridica din pat tipand sau agitandu-se de parca ar fi urmarit de un inamic nevazut. Desi incerci sa-l linistesti, eforturile tale sunt ignorate de parca nu ai exista. In general episodul dureaza intre 1 si 10 minute, interval de timp in care individul este dificil de desteptat, aflandu-se intr-o stare intensa de tulburare, manifestata prin miscari dezordonate si frica intensa. Daca ii povestesti dimineata ce s-a intamplat, iti spune ca fabulezi si ca nu-si aminteste nimic. Asa se deruleaza parasomnia de tip teroare de somn.
Aceste episoade de trezire partiala pot aparea oriunde, fie acasa in patul propriu, fie intr-o tabara, un concediu cu prietenii etc. Cei din jur sunt de obicei surprinsi cand apare acest comportament, uneori fiind confundat cu somnambulismul sau cu cosmarul. Tendinta este de a-l ajuta sa depaseasca momentul, persoana prezentand semne de anxietate intensa (transpiratie, respiratie rapida, tonus muscular crescut, agitatie), expresie de teama. Insa, interventia poate lua o turnura neplacuta daca “salvatorul” intra in tirul necentrat al celui care deruleaza acest episod.
Daca se trezeste, persoana este confuza si dezorientata si nu poate evoca un continut de vis, asa cum se intampla in cosmar, sau elemente care sa explice comportamentul sau.
Ca urmare a unui astfel de comportament, care de obicei se repeta la perioade nu foarte lungi de timp, pot interveni unele probleme in relatiile cu ceilalti, mai ales daca participantii involuntari ai acestor scene tind sa ironizeze sau chiar sa evite compania celui care se confrunta cu aceasta tulburare. Chiar si in relatie de cuplu pot aparea dificultati daca partenerul nu intelege ce se intampla.
De cele mai multe ori, pentru ca problema lor sa nu ajunga sa fie cunoscuta de ceilalti, sunt evitate plecarile cu prietenii pentru perioade mai lungi, innoptatul intr-o alta casa si dormitul cu altcineva in pat.
Parasomniile sunt tulburari caracterizate prin activarea in timpul ciclului somn-vigilitatea a sistemelor fiziologice. In aceasta categorie sunt incluse cosmarul, teroarea de somn, somnambulismul si parasomnia fara alta specificatie. In functie de fiecare tip de parasomnie, poate avea loc activarea sistemului nervos vegetativ, a sistemului motor si a proceselor cognitive.
De asemenea, se diferentiaza si prin intervalul de somn in care apare. Astfel, cosmarul se deruleaza in timpul somnului cu miscari oculare rapide (REM), teroarea de somn si somnambulismul sunt intalnite in stadiile 3-4 ale somnului fara miscari oculare (NREM), insa somnambulismul poate avea loc si in stadiul 2.
Un alt aspect care ajuta la diferentierea terorii de somn de somnambulism este gradul de activitate motorie. In teroarea de somn activitatea motorie este redusa, dezorganizata si brusca. In schimb, predomina frica si excitatia vegetativa (congestia tegumentelor, transpiratie, dilatarea pupilelor, tahicardie etc).
Teroarea de somn mai este numita pavor nocturn sau teroare nocturna. De regula, este asociata cu un stres acut, stres posttraumatic, anxietate generalizata.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu
..