"Am fost violata acum 4 luni de prietenul cel mai bun al iubitului meu. Aveam incredere in el si il cunosteam aproape la fel de bine ca pe iubitul meu. Nu pot insa sa inteleg ce s-a intamplat in acea noapte… Mi-a telefonat la serviciu ca va trece sa ma ia cu masina pentru ca iubitul meu are cateva probleme de rezolvat si nu are cum sa ajunga in timp util, ba chiar este posibil sa intarzie destul de mult. Am fost foarte bucuroasa ca nu trebuie sa merg singura spre casa, mai ales ca era destul de tarziu. La terminarea programului el deja era acolo. Mi-a spus ca o sa trecem intai pe la el pentru ca si-a uitat portofelul si are toate actele in el. Cand am ajuns in fata blocului, mi-a spus sa urcam impreuna, sa nu-l astept singura in masina. Intrati in apartament, mi-a spus sa iau loc pe canapea si ca imi aduce o limonada. Nu am banuit nimic doar era prietenul cel mai bun al iubitului meu. Fiind obosita dupa o zi de munca am atipit… nu stiu pentru cat timp, dar cand m-am trezit, in camera era intuneric si el ma saruta pe gat. Am incercat sa ma ridic, dar m-a tras in jos, spunandu-mi sa ma potolesc. Am inceput sa ma zbat si am dat sa tip, dar atunci m-a plesnit atat de tare ca nu am mai stiut ce se intampla cu mine. M-a dezbracat si s-a intins peste mine, violandu-ma. Nu pot sa ma iert ca nu m-am zbatut mai tare sa scap de acolo."
Relatia de cuplu incepe cu tatonari care conduc spre cunoastere si acomodare cu partenerul. Acomodarea aduce cu ea dorinta de a experimenta impreuna lucruri care sa intareasca si mai mult legatura creata. Astfel, se face un pas inainte, un pas spre o relatie intima, relatie care implica si actul sexual. Acesta este tipul ideal de demers care trebuie parcurs in asa fel incat relatia sa fie una satisfacatoare pentru ambii parteneri.
Insa, un act sexual care se consuma fara a avea consimtamantul ambilor parteneri lasa rani adanci in sufletul persoanei aflate in imposibilitatea de a se opune.
Conform articolului 197 din Codul Penal, violul este o infracţiune. Aceasta se defineşte ca „actul sexual de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa“.
Recuperarea dupa un viol este un proces destul de dificil, pentru ca victima isi pune intrebari despre ce se va intampla in relatiile viitoare si cum va decurge relatia sexuala, raportandu-se la experienta traumatizanta prin care a trecut.
Daca se afla intr-o relatie de cuplu, nu stie ce sa faca, daca sa-i spuna partenerului ce s-a intamplat, sau sa pastreze secretul. Ezita pentru ca ii este teama ca partenerul isi va pierde respectul pentru ea.
Apar ganduri despre “oare cum va raspunde la intrebarile care i se vor pune daca vorbeste despre ce i s-a intamplat”, “oare va fi permanent afectata de viol” sau “oare nu ar fi mai bine sa mearga mai departe ca si cum nimic nu s-a intamplat?”.
Este important ca in timpul actului sexual sa te simti confortabil si in siguranta, sa stii ca nu ti se intampla nimic rau si sa ai incredere in partenerul tau ca va face totul sa te simti securizata. Dupa un viol, victima este confuza si se teme in timpul actului sexual, apare sentimentul ca nu are control asupra a ceea ce se intampla, la fel ca in timpul violului. Sexul poate deveni ceva care ii produce neplacere si care o inspaimanta.
Efectele pe care le are un viol de obicei sunt pe termen lung. Desi doreste sa mearga mai departe si sa reintre in normalitate, la initierea unui nou contact sexual consimtit, de cele mai multe ori, victima unui viol are flash-uri cu ceea ce s-a intamplat in timpul violului. Din cauza fricii resimtite in aceste momente, apare blocajul in relatia sexuala.
Reactiile care apar ca urmare a unui viol sunt diferite de la persoana la persoana. Exista victime ale violului care isi mascheaza furia printr-un comportament alimentar inadecvat. Hrana este folosita ca o modalitatea de reglarea a emotiilor, furia este directionata spre mancare, aceasta fiind asociata cu agresorul.
Apar schimbari in programul de somn, fie tendinta de a dormi prea mult pentru a uita de ceea ce s-a intamplat, fie tendinta de a dormi cat mai putin si a fi hiperactiva pentru a nu oferi timp amintirilor sa revina.
De asemenea, imbracamintea este o alta modalitate prin care victima incearca sa ascunda ceea ce i s-a intamplat. Tinuta vestimentara devine lalaie (haine mai largi si mai mari decat marimea folosita in mod normal) si lipsita de elemente care ar atrage atentia.
Apar schimbari in modul de petrecere a timpului, victima petrece mai mult timp singura sau cu persoane cu care nu statea inainte.
Alte reactii pot fi:
- sentimente de vinovatie sau responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat;
- sentimentul de pierdere a controlului;
- apar temeri si anxietate;
- victima simte ca nu mai are nicio speranta si apare depresia;
- apar schimbari in atitudinea fata de barbati;
- frica de a avea un nou contact sexual;
- schimbari in comportamentul sexual (blocarea dorintei, lipsa orgasmului, contact sexual dureros);
- blocarea amintirilor care au legatura cu violul;
Desi toate aceste reactii tind sa indeparteze persoanele care inainte ii erau apropiate, de fapt ele reprezinta un strigat de ajutor. Acolo sub mastile puse pentru a nu fi din nou gasita de agresor exista dorinta de a discuta cu cineva despre viol si despre sentimentele sale.