„Saptamana trecuta am fost propus pentru ocuparea unui post de director al departamentului de dezvoltare din compania in care lucrez. Desi imi doream foarte mult acea promovare, am refuzat. Am realizat ca sunt alte persoane mult mai capabile si mai potrivite pentru acel post. In fond si la urma urmei, eu sunt multumit cu ceea ce am acum, si in mod sigur, cand voi fi mai pregatit, se va mai ivi o alta ocazie care sa-mi dea posibilitatea sa ma afirm. Oricum, nu cred ca mi-ar fi placut sa stau in fata colegilor din departament, si sa nu stiu ce sa le spun. Cunosc foarte bine proiectul, dar in mod sigur nu pot sa le explic si lor, asa ca de ce sa ma fac de ras. Am observat ca atunci cand trebuie sa vorbesc in fata unui grup mai mare, ma ia cu tremurat si inima imi bate mai sa-mi sara din piept.”
In mod normal, anxietatea apare ca reactie la factorii stresori si ajuta in gestionarea unei situatii tensionate, oferind mobilizarea in situatiile de criza. Cand suntem in pragul unui examen si avem nevoie de focalizare maxima, anxietatea ne ajuta sa punem la lucru resursele interioare necesare realizarii obiectivului propus.
Insa, daca avem de-a face cu un exces de anxietate, atunci viata de zi cu zi este perturbata de diverse modificări la nivel cognitiv, afectiv, biologic si comportamental. Persoanele anxioase manifesta la nivel cognitiv: ingrijorare, tensiune mentala, putere de concentrare limitata, ambiguitate intelectuala; la nivel afectiv se observa teama, neliniste, iritare; la nivel biologic prezinta: tremuraturi, transpiratie, tensiune musculara, ameteala, paloare, bufee de caldura; din punct de vedere comportamental remarcam: evitarea interactiunii, exprimare verbala dificila, hiperventilatie.
Toate aceste modificari conduc la un disconfort, creat de lipsa de incredere in propria persoana. Un nivel scazut de incredere se traduce prin: iritabilitatea fara motiv, tensiune psihica in cea mai mare parte a timpului, ganduri irationale, ezitarea in asumarea unui risc, evitarea luarii unor decizii, emotivitate crescuta si nervozitate.
Se poate spune despre anxietate ca este o teama fara motiv raportata la o realitate subiectiva negativa. Desi nu exista indici care sa conduca spre o stare de alerta, persoanele anxioase se tem ca se poate intampla ceva. Cu toate acestea ele nu verifica sau nu actioneaza intr-un mod adaptat si realist, ci se complac in starea de disconfort creat artificial. Imediat ce au scapat de un motiv de ingrijorare gasesc altul. Astfel, sunt tot timpul tensionate si se simt permanent amenintate, ba ca se intampla ceva, ba ca nu fac fata solicitarilor, ba ca nu sunt in stare, ba ca ceilalti sunt mai pregatiti …. si tot asa.
De ce se instaleaza anxietatea?
Suntem supusi zilnic interactiunii: cu oameni diferiti, cu situatii complexe, cu solicitari diverse, toate acestea isi pun amprenta asupra noastra. Fiinta umana este dotata cu capacitatea de a se adapta si a merge mai departe, dar nu intotdeauna poate face fata numarului mare de ajustari care trebuie facute. Cand stresul ajunge la o cota alarmanta, apare anxietatea. Ea apare ca un raspuns la refuzul inconstient de a mai face fata problemelor.
Nu toti oamenii raspund la fel la actiunea factorilor stresori. In general, persoanele sensibile sunt mai usor de afectat, desi sensibilitatea le transforma in persoane agreabile de care te bucuri sa le ai in preajma ta, gradul lor de receptare a tensiunii este mult mai mare si le transforma in victime sigure. Ele isi fac griji pentru toti ceilalti, chiar daca acestia nu dau niciun semn cum ca ar fi vreo problema, preiau conflictele altora, transformandu-le in cruciada proprie, dar in acelasi timp victimizeaza ca sunt puse sa se confrunte cu prea multe situatii dificile pe care nu le pot combate.
Emotivitatea si predispozitia spre ingrijorare pot fi daunatoare atunci cand se manifesta fara motive intemeiate, reale. Acest aspect poate reprezenta punctul de plecare al anxietatii.
Un rol important il au si anumite afectiuni de care sufera o persoana si care pot favoriza aparitia anxietatii: tulburarile endocrine, prin secretia prea mare sau prea mica de hormoni ai glandei tiroide, boli ale plamanilor, ficatului si inimii. Faptul in sine de a sti ca esti bolnav, ca trebuie sa mergi la doctor, ca trebuie sa urmezi o medicatie pentru a te face bine, conduce spre anxietate.
Desi pare ingrijorator la prima vedere, pentru orice problema exista si solutii. Anxietatea poate fi controlata prin deprinderi sau abilitati care se invata. Sta in puterea fiecaruia sa o supuna, pentru ca nu “trebuie” sa se faca ceva in mod special. Primul pas este sa invatam sa facem lucruri, pentru ca vrem sa le facem, ci nu pentru ca trebuie.