Desi s-au aflat in impas din cauza unor probleme, multe cupluri au rezistat in timp daca au avut o relatie sexuala reusita. Insa, in urma unui studiu realizat de o companie farmaceutica, la nivel mondial, care a urmarit sa obtina mai multe informatii despre problematica sexuala, s-a constatat ca unul din doua cupluri are probleme de natura sexuala. Atat barbatii cat si femeile care au fost chestionati au raspuns ca exista o dependenta intre cum este satisfacuta latura sexuala si armonia in cuplu.
Uneori, deteriorarea relatiei apare ca urmare a unor disfunctii sexuale, cauzate nu de o conditie medicala, ci de factori psihologici, evenimente de viata stresante sau dificultati interpersonale.
O provocare cu care barbatii nu prea se confruntau in urma cu cateva decenii este cea a libertatii declarate a femeii de a avea mai multi parteneri sexuali de-a lungul vietii. Acest fapt il face pe barbat sa intre intr-o competitie din care isi doreste sa iasa castigator si sa fie apreciat pentru performantele sale din “budoar”.
90% dintre barbati afirma ca increderea in capacitatea lor sexuala este esentiala pentru relatia de cuplu, iar cand acest sentiment de siguranta dispare se instaleaza anxietatea de performanta, care favorizeaza perturbarea ciclului de raspuns sexual. Aceasta perturbare poate fi resimtita pe diferite paliere: la nivel de dorinta sexuala, de excitatie, de orgasm, sau ca durere la initierea sau pe parcursul actului sexual. O situatie delicata, destul de des intalnita, este „finalizarea actului sexual inainte de inceperea lui”.
Ejacularea precoce se caracterizeaza prin debut la o stimulare sexuala minima sau inainte ca persoana sa si-o doreasca. Aceasta poate fi favorizata de emotiile primei incercari de a intretine un raport sexual cu o persoana, asa ca nu este un motiv de ingrijorare. Cand insa se repeta frecvent si/sau persista in timp trebuie identificati factorii care o transforma intr-o disfunctie sexuala.
Ejacularea precoce produce disconfort ambilor parteneri si tocmai acesta este motivul pentru care problema trebuie abordata prin apelarea la resursele emotionale ale cuplului, si nu singular.
„Oare am fost bun?”, „Ce crede despre prestatia mea?”, „In mod sigur puteam si mai bine.” etc, sunt doar cateva dintre gandurile care apar in mintea unui barbat care isi evalueaza continuu nivelul de peformanta, fiind in acelasi timp sceptic in privinta acestuia.
Teama de a nu se ridica la anumite standarde, pe care de obicei si le impune singur, apare mai ales la intrarea intr-o relatie, dar si intr-una in derulare, atunci cand diada copil-parinte nu a fost depasita. Barbatul in aceasta conjunctura activeaza componenta sa de copil (dependent de aprecierea parintelui, nesigur, cu valori slab consolidate), iar partenera de cuplu este vazuta ca parintele critic. Daca aceasta are anumite comentarii in legatura cu trairile proprii din timpul actului sexual si cu ce si-ar dori, acestea sunt receptate nu ca sugestii care sa ajute la obtinerea satisfactiei de ambii, ci ca observatii critice in legatura cu prestatia sa.
Cauzele care faciliteaza aceasta perturbare din dinamica sexuala pot fi multiple: lipsa experientei sexuale, varsta, stresul, expectatiile nerealiste.
In mod sigur un rol important este detinut si de comparatia cu tertii. Aceasta comparatie poate sa produca efecte mai ales daca exista imaturitate emotionala si o lipsa de incredere in propria persoana.
In acest caz comunicarea intre partenerii de cuplu sufera un blocaj, pentru ca barbatul este interesat mai mult sa aiba aceleasi performante ca cele auzite in povestirile prietenilor sau lecturate in unele carti, decat de o relatie bazata pe satisfactia reciproca.
Mai multa incredere in sine si o mai mare deschidere in sesizarea semnalelor non-verbale transmise de partener pot imbunatati viata sexuala.
Autor: Gabriela Diaconescu