Care sunt cauzele ce conduc la interiorizarea acestui mecanism? Cum dobandeste copilul aceasta deprinderea?
Cauzele cele mai frecvente pentru care unii copii ajung sa minta se datoreaza unor greseli pe care le fac parintii lor, ca de exemplu: manifestari de indulgenta (rasfat, ingaduinta exagerata, lipsa de supraveghere si control); manifestari de excesiva severitate (pedepse aspre, exagerate, care genereaza teama); restrictii absurde care oricum vor fi incalcate; rigiditate (lipsa de afectiune, de incredere); umilinta.
Exemplul personal negativ dat copiilor prin promisiuni neindeplinite, atitudinea incorecta fata de munca proprie si a celorlalti, folosirea in anumite imprejurari a minciunii reprezinta, de asemenea, factori care conduc la folosirea minciunii.
Lipsa de unitate a cerintelor educative atat intre parinti cat si intre parinti si scoala il impinge pe copil sa foloseasca minciuna pentru a-i satisface pe toti.
Rasfatul
Un lucru foarte important in educatia unui copil este ca parintii sa il evalueze corect, pentru ca el insusi sa se poata evalua corect. Cand copilul este supraevaluat ajunge sa aiba o atitudine de superioritate si o lipsa de respect fata de copiii de aceeasi varsta. Incepe sa creada ca totul i se cuvine si isi va cere drepturile fara sa isi indeplineasca datoriile. Obisnuiti ca li se cuvine orice, vor recurge la orice mijloc pentru a obtine ceea ce vor, inclusiv minciuna. Prin rasfat copilul nu va invata sa isi franeze dorintele, sau sa le amane.
Intrebari care sugereaza raspunsul
Parintii pun destul de des intrebari care sugereaza raspunsul care i-ar aduce copilului o rasplata: „pe cine iubesti tu mai mult si mai mult?” (intreaba tatal). Copilul va raspunde ca pe el. Daca il intreaba mama va spune ca pe ea. Copilul nu se gandeste pe cine iubeste cu adevarat mai mult si mai mult dar intuieste ca tata vrea sa raspunda ca pe el. O asemenea intrebare il indemna pe copil sa isi exploateze sentimentele in functie de imprejurari, il indemna la fatarnicie, la lingusire, implicit la minciuna.
Munca, sinceritate si merite
Cand unui copil parintele ii face un desen si acesta il prezinta la scoala ca fiind facut de el, implicit il impinge pe copil sa insele buna-credinta a profesorilor, sa minta.
Supravegherea copilului.
Lipsa de supraveghere nu reprezinta in mod direct cauza care declanseaza minciuna. Copiii pot face ceea ce vor, uneori lucruri pe care parintii lor nu le-ar aprecia, si pentru ca ei nu doresc ca parintii lor sa cunoasca aceste lucruri, mint. Fara supravegherea copilului, parintele nu are cum sa contrazica afirmatiile copilului si astfel copilul intelege ca prin minciuna se poate distrage atentia parintilor.
Exigenta irationala
Prin opozitie cu rasfatul, exigenta exagerata are efecte asemanatoare. Unii parinti, din dorinta de a fi autoritari, incalca multe din nevoile firesti ale copilului. Acestea trebuie satisfacute, in caz contrar copilul va cauta sa si le satisfaca singur si sa minta. Restrictiile absurde si constrangerile vor slabi si autoritatea in numele careia unii parinti procedeaza astfel, si copilul este impins pe panta atat de nefasta a minciunii.
Pedepsele
Este necesar ca parintii sa discearna cu atentie cand si cum e cazul sa pedepseasca un copil pentru ca acesta sa nu isi piarda increderea in judecata parinteasca. Daca parintii sunt drepti, copilul nu va incalca recomandarile si sugestiile lor.
Lipsa de comunicare verbala si sufleteasca intre parinti si copii genereaza timiditate si lipsa de incredere in propriile calitati si in parinti. Vor devenii retrasi si nu vor putea sa mearga la parintii pentru a marturisi o greseala, pentru a cere un sfat, astfel vor actiona de capul lor, vor gresi si vor incerca sa ascunda acest lucru. Copiii simt nevoia afectiunii si increderii parintesti. Ar fi ideal daca parintii ar reusi sa ii faca pe copii sa le comunice deschis atat succesele cat si insuccesele.
Curiozitatea neimplinita
Copiii sunt prin natura lor curiosi. Uneori atat de curiosi incat iti trebuie destula rabdare si calm sa poti vorbi cu ei. Unii parintii ii reped pe copii cu „mi-ai impuiat capul”. Copilul nu va mai veni a doua oara sa intrebe si probabil se va duce la altcineva mai mult sau mai putin competent. Curiozitatea nesatisfacuta va duce la obiceiuri ca trasul cu urechea, cautarea in sertare intime etc. Cel mai grav ar fi sa se raspunda unei curiozitati cu o minciuna.
Exemplul personal. In educatia copiilor o foarte mare importanta o are exemplul pe care il da parintele. Daca intre comportamentul parintelui si regulile pe care le recomanda copilului exista discrepante, atunci copilul nu va interioriza convingerea ca trebuie sa le urmeze.
Unitatea de cerinte
Lipsa de concordanta si de intelegere intre oamenii care concura la educatia copilului si metodele pe care le folosesc duc la importante tensiuni in constiinta copilului si la dezechilibre majore. Cerandu-i-se lucruri diferite de catre persoane importante din viata sa, copilul va incerca sa satisfaca ambele parti, si atunci cand va fi depasit de situatie va fi tentat sa minta.
Confidentele
Este foarte important ca parintii sa discute cu copiii lucruri specifice varstei acestora. Este nepotrivit ca un parinte sa devina foarte intim in discutiile cu un copil mic. Acesta, facandu-i-se niste confesiuni personale si intime va incerca sa santajeze indirect parintele. Acesta din urma va face toate poftele copilului ca sa nu il supere si ca sa nu cumva sa ii scape ceva.
Influenta anturajului
Pentru ca vad la prieteni ca minciuna ii ajuta sa obtina avantaje nemeritate sau sa scape de unele probleme, ajung sa creada ca minciuna e ceva util.
Aceste lucruri fiind stiute, nu putem decat sa speram ca parintii au o constiinta morala si o intelegere buna a psihologiei copilului. Educatia parinteasca are cea mai mare pondere in ceea ce priveste formarea constiintei morale la copil, de aceea majoritatea cauzelor ce conduc la minciuna se gasesc in mediul familial. Este o responsabilitate a noastra a tuturor sa ne educam copii in spiritul adevarului si sa evitam pe cat posibil greselile enumerate mai sus.
Articol realizat de Constanta Vasile, psiholog
Articole asemanatoare:
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Minciuna si mecanismele acesteia
Minciuna ca modalitate de modificare a constiintei
Secretele minciunii
Mincinosii
Arta detectarii minciunii
Mitomania, forma patologica a comunicarii
Sa vorbim cinstit despre minciuna - prima parte
Sa vorbim cinstit despre minciuna - partea a doua
Sa vorbim cinstit despre minciuna - partea a treia
Sa vorbim cinstit despre minciuna - ultima parte
Adevarul sau minciuna
Viata intre adevar si minciuna
Legatura dintre personalitate si minciuna
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA