Consumul de alcool a crescut in ultimul timp ca volum si frecventa, iar varsta la care se incepe bautul a scazut. Studiile efectuate arata ca obiceiul consumului de alcool incepe din adolescenta si la debutul varstei adulte, dar consecintele patologice nu apar decat in decursul mai multor ani. Adolescentii sunt rareori consumatori cronici de alcool; mai degraba au tendinta de a ceda ocazional unui consum excesiv de alcool. Dependenta de alcool se instaleaza dupa mai multi ani si majoritatea persoanelor care solicita asistenta medicala au peste 30 ani.
Se observa diferente importante intre sexe privitor la consumul de alcool si la efectele fizice produse de acesta. In tarile dezvoltate tinerele consuma alcool la fel de frecvent ca tinerii, dar in cantitate mai mica. Continutul mai redus in apa al organismului femeilor face ca acestea sa fie mai vulnerabile decat barbatii la efectele alcoolului. Rezulta ca prin consumarea aceleasi cantitati de alcool consecintele asupra sanatatii vor fi mai grave la femei.
Alte diferente intre barbati si femei pot fi de ordin socio-cultural. In numeroase tari consumul de alcool de catre tineri este considerat ca o consolidare a imaginii masculine de virilitate si maturitate. Consumarea de alcool de catre femei este privita diferit: femeia care bea mult este obiectul dezaprobarii sociale si, in consecinta, ea incearca sa disimuleze dificultatile cu care se confrunta in loc sa solicite un ajutor calificat.
Cauzele consumului de alcool etilic la tineri
• Anumite tipuri de personalitate (hiperemotivi, persoane cu complexe de inferioritate si cu instabilitate psihica); alcoolul faciliteaza debarasarea de dificultati de ordin caracterial, reda increderea si permite afisarea unei false bunastari.
• Terenul ereditar (transmiterea genetica a unei enzime implicate in metabolismul alcoolului)
• Traditii proalcoolice
• Presiunea grupului
• Dorinta de experimentare (pentru multi tineri alcoolul este un simbol de maturitate)
• Exemplul idolilor
• Conflicte cu parintii
• Mediu social
• Teama de obligatiile impuse de varsta adulta (de ex. cautarea unei slujbe)
Riscuri pentru sanatate
1. Alcoolismul acut (betia) poate produce o afectare neuropsihica cu inlaturarea constrangerilor si inhibitilor, crescand probabilitatea unui comportament cu risc (agresiunea, delicventa, suicid, accidente de circulatie).
2. Alcoolismul cronic este o toxicomanie, consecinta a consumului excesiv si sistematic. Poate induce:
- afectarea tubului digestiv: gastrita atrofica, duodenita, enterocolita, pancreatita cronica cu tulburari secundare ale digestiei si absorbtiei; steatoza hepatica, hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer hepatic.
- afectarea SNC: tulburari de perceptie si memorie, euforie, depresie afectiva, susceptibilitate exagerata, scaderea vointei, pasivitate, egocentrism, dementa in cazurile grave (acestea duc la afectarea mediului familial, socio-profesional).
- afectarea SN periferic: manifestari polinevritice.
- afectarea aparatului cardio-vascular.
- scaderea duratei de viata.
- afectarea fatului in cazul mamelor alcoolice: deficiente fizice (greutate mica la nastere, malformatii), mortalitate infantila, deficiente psihice si mai tarziu in viata dezadaptare sociala.
Masuri de prevenire si combatere
1. Masuri instructiv-educative (cea mai eficienta cale de modificare a deprinderii de a consuma abuziv bauturi alcoolice) prin:
- difuzarea in randul tinerilor a unor cunostinte temeinice asupra efectelor alcoolului asupra sanatatii, capacitatii de munca, comportamentului social, implicatiilor demografice si economice cu ajutorul unor brosuri, pliante, panouri si conferinte pe aceste teme,
- introducerea in programul didactic a unor prelegeri despre alcoolism si efectele sale (incepand din clasele a IV-a si a V-a)
2. Masuri social-economice
• - restrangerea productiei de bauturi alcoolice mai ales a celor concentrate,
• - limitarea productiei ilicite,
• - mentinerea unor preturi ridicate,
• - realizarea unor cantitati sporite si variate de bauturi nealcoolice si difuzarea larga a acestora,
• - interzicerea reclamei care se face la bauturile alcoolice prin mijloce mass-media sau prin etichete si ambalaje atragatoare,
• - restrangerea spatiilor de expunere a bauturilor alcoolice,
• - interzicerea vanzarii de bauturi alcoolice la copii si adolescenti,
• - reducerea numarului de unitati in care se consuma in exclusivitate bauturi alcoolice si neautorizarea functionarii acestora in vecinatatea scolilor, caminelor, institutiilor, intreprinderilor etc.
3. Tratamentul alcoolismului cronic si reinsertie sociala