Motivatia, bat-o vina…!
Nu reprezinta o noutate faptul ca si aceasta, alaturi de alte conjuncturi, ne poate conduce pe un anumit drum al vietii. Motivatia are o deosebita importanta in ceea ce priveste alegerea locului de munca si eficienta activitatii, asa ca am sa va prezint cateva aspecte care sunt luate in considerare in relatia cu angajatorul.
Motivul 1: Existenta unei retributii bune
Dupa Maslow si Alderfer, salariul ar trebui sa aiba un efect motivational principal, indeosebi asupra oamenilor cu nevoi de nivel bazal. Pentru acesti oameni, salariul poate fi schimbat pe alimente, locuinta si alte necesitati. Numai o crestere substantiala a salariului ar putea sa le satisfaca si nevoile sociale, de stima si autorealizare.
Deoarece salariul are capacitatea de a satisface o diversitate de nevoi, pana la urma, ar trebui sa aiba un potential deosebit de motivator, in masura in care angajatorul il considera direct proportional cu performanta si eficienta.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie si ai aptitudini pentru postul respectiv, esti serios/-a si disciplinat/-a, inseamna ca esti o persoana competitiva.
Motivul 2: Sa fie un post stabil, sigur
Exista o legatura direct proportionala intre stabilitatea postului si profesionalism. Practic, niciun post din cadrul serviciului nu mai este stabil si sigur fara seriozitate si aptitudini specifice.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana mai putin competitiva, comoda , cu suisuri si coborasuri in rezultatele activitatii. Nu prea ai aptitudini si performante profesionale deosebite, dar recunosti acest lucru. Nu te intereseaza nici maririle de salariu. Din aceasta perspectiva, satisfacerea nevoilor bazale si sociale iti sunt asigurate de stabilitatea si siguranta serviciului si a postului, de continuitatea dorita.
Motivul 3: Sa nu fie pericol de accidente /imbolnaviri
Exista unele locuri de munca expuse riscului la accidente si contaminari ce produc boli nedorite. De obicei, persoanele care ar accepta aceste locuri de munca poseda un simt de autoconservare mai putin dezvoltat.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana mai sensibila psiho-fizic, mai tematoare, uneori lipsita de curaj, usor sovaitoare si banuitoare. Te caracterizeaza pesimismul in comportament si ai drept garda spiritul defensiv.
Motivul 4: Sa ai relatii bune cu seful
Intalnim frecvent persoane care se simt bine numai atunci cand sunt protejate de catre sefii directi. Ar face orice pentru aceasta, orice sacrificiu sau concesie. Ce vor face astfel de persoane daca se schimba seful?? Cu siguranta nu vor rezista in serviciu daca vor aplica acelasi principiu motivator, iar seful nou nu va accepta.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana usor oportunista, cu o coloana vertebrala deosebit de flexibila, dupa caz.
Motivul 5: Relatiile cu colegii sa fie bune
Unii oameni renunta la urmarirea propriilor obiective (inclusiv retributia), din dorinta de a avea relatii cat mai bune cu colegii. In consecinta, anumite firme au inlocuit sau au completat stimularea salariala, individuala, cu programe concepute sa sprijine cat mai mult cooperarea si munca in echipa, de exemplu, team-building-ul.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana altruista, lipsita de prejudecati, sociabila, mai putin materialista, dar si mai putin independenta.
Motivul 6: Sa poti sa te respecti ca persoana
Gradul in care realizarea sarcinilor de munca solicitate de un post asigura informatii directe si clare asupra eficacitatii activitatii depuse, influenteaza imaginea si stima de sine, in mod pozitiv sau negativ.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana orgolioasa, care nu accepta sub nicio forma esecul profesional. Ai putea fi pus in situatia de a renunta la job, daca esecul s-ar intampla inca de la inceput, fiindca ai considera ca nu ti se potriveste.
Motivul 7: Sa obtii respect din partea celorlalti
Gradul in care un anumit post are un impact substantial asupra vietii altor oameni, indiferent daca acei oameni fac parte din aceeasi organizatie, echivaleaza cu un feed-back pozitiv al activitatii depuse.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana pasionata de activitatea pe care o depui cu profesionalism, ceea ce te impulsioneaza spre autoperfectionare continua.
Motivul 8: Sa fie o munca interesanta
Masura in care un post necesita o diversitate de activitati, implicand utilizarea unui numar mare de abilitati si talente din partea unei persoane, alimenteaza si stimuleaza interesul pentru anumite activitati, constituind un adevarat motor de implicare.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti mai putin rezistent/-a la monotonie, acest lucru producand rapid epuizarea fizica si psihica.
Motivul 9: Sa fie o munca independenta
Un post care asigura persoanei o libertate substantiala, independenta si putere discretionara in ceea ce priveste programarea activitatii si determinarea procedurilor ce trebuie utilizate pentru ducerea ei la bun sfarsit implica o foarte mare responsabilitate, necesara pentru eficienta, fapt ce poate produce o satisfactie mare legata de autodezvoltare.
Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie, esti o persoana stapana pe posibilitatile aptitudinale, exersate si devenite abilitati, dovedesti siguranta si ai o imagine si stima de sine dezvoltate corespunzator.
Articol realizat de Carmen Ionescu, psiholog principal
Cabinet individual de psihologie - Carmen Ionescu