In ultima vreme, din ce in ce mai multi parinti sunt surprinsi de pubertatea timpurie a copiilor lor. Privesc in urma spre propria copilarie cu dorinta ascunsa de a se asigura ca totul este in regula, insa, amintirile ii imping sa constate nenaturaletea modificarilor mult prea devreme aparute. Astfel, numerosi parinti se prezinta la medic pentru a-si linisti temerile care le dau tarcoale cand fetele lor, inainte de implinirea varstei de 8 ani, acuza declansarea ciclului menstrual. Alte semne ale pubertatii precoce care le atrag atentia sunt: dezvoltarea sanilor, pilozitatea pubica si sub brat, ovulatia.
In cazul baietilor, se constata marirea penisului si a testiculelor, par facial, pilozitate pubica si sub brat, producerea de sperma, ingrosarea vocii, aceste schimbari petrecandu-se inainte de varsta de 9 ani. De asemenea, ca urmare a faptului ca pubertatea s-a instalat mai devreme, si dezvoltarea lor fizica incepe inaintea celorlalti copii de aceeasi varsta. Deseori sunt cam cu 10 – 15 cm mai inalti decat colegii lor. Insa, aceasta diferenta se va sterge in cativa ani pentru ca procesul lor de crestere se opreste inainte de atingerea potentialului genetic, iar fara un tratament adecvat risca sa fie depasiti de colegii cu o dezvoltare normala.
Pentru ca aceste modificari sunt vizibile, cei din jur incep sa-i trateze conform cu ceea ce vad, uitand ca de fapt varsta lor este mult mai mica. Fetelor li se fac avansuri sexuale, iar ele devin mult prea devreme preocupate de acest aspect, fapt ce le face uneori sa renunte la jocurile adecvate varstei.
Baietii, in schimb, sunt responsabilizati mult prea devreme, in raport cu dezvoltarea lor psihica. De exemplu, parintii le cer sa aiba grija de fratii mai mici, de casa etc., sau sunt lasati sa se descurce in situatii in care alti copii sunt sprijiniti pentru a le gestiona.
In unele cazuri, cei din jur ii ironizeaza cu privire la aspectul lor fizic, fapt ce ii va face sa se retraga si sa dezvolte diverse complexe de inferioritate.
Dezvoltarea timpurie a caracteristicilor sexuale a atras atentia cercetatorilor din intreaga lume, fapt ce a condus la studii care au avut ca subiect intarzierea pubertatii precoce spre varsta normala.
Paul Kaplowitz, endocrinolog pediatru la “Children's National Medical Center”, din Washington, spune ca acesta perioada de dezvoltare este setata de gene si ca fetele intra in pubertate cam la aceeasi varsta la care au intrat si mamele lor, dar se pare ca in multe cazuri are loc o accelerare a procesului.
Specialistii au constatat ca exista o legatura stransa intre pubertatea precoce si obezitate, asa ca recomanda cat mai multa miscare in aer liber si o alimentatie sanatoasa – bazata pe carne si lapte care provin de la animale ce au beneficiat de o crestere normala, ci nu grabita hormonal.
De asemenea, in primul an de viata, copilul trebuie hranit cu lapte de la san, pentru ca acesta contine hormoni activi care regleaza dezvoltarea.
Este bine ca dieta sa contina legume proaspete, de sezon, in locul celor conservate. Si, preferabil, cat mai putin prelucrate.
Un alt factor care se pare ca influenteaza este folosirea produselor cosmetice care contin hormoni (extract de placenta). Acestia sunt absorbiti prin piele si se ajunge la un nivel hormonal ridicat.
Prin intarzierea instalarii ciclului menstrual, cu macar un an, se reduce perioada de expunere la estrogen si scade riscul de cancer de san cu 20%, in loc de 5%, conform unui raport din 2007, realizat de “Breast Cancer Foundation”.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu