Bogaţii învârt ruleta la cazinou, iar cei cu mai puţini bani joacă la loto sau la pariuri sportive
Jucătorii împătimiţi din cazinourile bucureştene toacă în medie 2.000 de euro pe noapte. Puţini sunt cei care câştigă, în timp ce majoritatea se alege doar cu adrenalina
Unul din zece români a intrat cel puţin o dată într-un cazinou, iar la loto joacă săptămânal 500.000 de oameni.
Costin S. joacă la ruletă de doi ani. Nu în fiecare seară, dar cel puţin o dată pe săptămână. Are 22 de ani şi este student. “Banii pe care îi primesc săptămânal de la părinţi îmi ajung să trăiesc şi să mă şi distrez prin cazinouri”, povesteşte Costin. De când a ajuns în Bucureşti, şi-a descoperit o nouă pasiune: ruleta. “Bag la ruletă câteva milioane pe seară, iar când n-am bani joc la aparate electronice”, mai spune Costin.
Viaţa de noapte, femeile frumoase şi lumea oamenilor cu bani l-au fascinat din prima clipă. A ajuns prin cazinouri pentru că avea bani, dar nu şi prieteni. Îşi parchează cu dezinvoltură maşina – un Audi A4 alb – printre alte limuzine ale celor care joacă seară de seară.
Bogaţii nu sunt singurii care îşi pierd nopţile prin cazinourile din Bucureşti şi din ţară. “Merg în cazinouri, bag 20-30 de lei la aparate şi mănânc gratis până mă satur”, povesteşte Dan, un tânăr de 25 de ani. În astfel de locuri, mâncarea e gratis, în sistem all-inclusive: mănânci cât poţi! Dan recunoaşte că nu ar putea să stea fără aparatele electronice, aşa că ziua munceşte, iar seara “topeşte” la aparate tot ce-a câştigat. În cazinouri, cele mai căutate sunt aparatele electronice şi ruleta.
“Sunt oameni care pierd la ruletă şi 20.000 de euro pe noapte”, susţine unul dintre supervizorii dintr-un cazinou apărut peste noapte în zona Dristor din Capitală. Suma medie cheluită de un jucător într-o seară la cazinourile din Bucureşti ajunge la 2.000 de euro.
Peste 3 milioane de români sunt pasionaţi de jocurile de noroc. Unul din zece români a jucat cel puţin o dată într-un cazinou, într-o sală de bingo sau într-una de pariuri, potrivit lui Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România. În ţară există în prezent peste 20 de cazinouri live, 46.000 de aparate electronice avizate şi alte 1.500 de săli de pariuri.
Mai puţini bani pierduţi la loto
Tot pe sistemul jocurilor de noroc funcţionează şi Loteria. Săptămânal, în medie, 500.000 de jucători completează bilete la loto. Jucătorii “înflăcăraţi” joacă pe schemă. În plus, în agenţiile loto există şi o serie de VLT-uri (terminale de video loterie, n.r.), în genul aparatelor electronice, care atrag jucători de toate vârstele.
Pentru jucătorii la Loto 6/49, a devenit o obişnuiţă să completeze un bilet pentru fiecare extragere. “În medie, la cele 38 de extrageri Loto 6/49 din acest an, s-au jucat 2,51 variante pe un bilet”, arată datele oferite de Loterie. Pe scurt, un jucător constant de loto dă aproximativ 11 lei pe un bilet.
La pariuri sportive, companii precum Astra Bet sau Stanleybet au dat lovitura. Românii pariază la fotbal. “Sunt clienţi care pun câteva milioane pe un bilet. Foarte mulţi preferă să cumpere mai multe bilete mai ieftine”, susţin reprezentanţii companiilor de profil. ;
Supervizorii de cazinou spun că sunt persoane care pierd la ruletă şi 20.000 de euro pe noapte
Horia Moculescu spune că se duce la cazinouri, dar că nu e o obişnuinţă. “Câteodată joc, uneori beau doar o cafea şi mă uit la cei care joacă. E o voluptate să vezi pe cineva care joacă 20 - 30 de mii de euro, bani pe care nu-i câştigi aşa uşor”, afirmă el.
Antrenorul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă, este cunoscut ca mare jucător de poker şi de barbut. Piţurcă a fost implicat de curând într-un scandal de presă, fiind acuzat că a trişat la poker cu ajutorul unei camere de filmat.
Şi patronul echipei Steaua, Gigi Becali, frecventează cazinourile. Latifundiarul din Pipera se află în topul vedetelor care pierd bani mulţi la ruletă sau la alte jocuri. În această vară, într-o singură seară acesta a pierdut 900.000 de euro la ruletă.
Max Bet, reţetă de succes
Afacerea Max Bet a început în 2003, când au fost deschise câteva săli de jocuri în Bucureşti. “Până la sfârşitul acestui an vrem să ajungem la un număr de peste 40 de săli în ţară”, ne-a declarat unul dintre directorii Max Bet.
Cel care a înfiinţat compania este Avi Barel, un om de afaceri născut în Georgia. A preluat modelul unor cazinouri de succes de la Londra şi l-a adus în România. Reprezentanţii companiei susţin că afacerea va creşte în perioada următoare cu cel puţin 20%.
O schimbare pe piaţă va apărea în câteva luni, când vor intra în vigoare modificările condiţiilor de autorizare a cazinourilor. Înăsprirea lor va face ca numai operatorii mari să rămână pe piaţă. ;
Jucătorul de cazinou
Este de obicei bărbat, tânăr şi bogat. Îşi joacă banii la ruletă pentru că are o nemulţumire în viaţa personală, susţin psihologii. Pentru foarte mulţi, viaţa de cazinou devine un viciu, jucătorii ajungând să îşi piardă toată averea în acest loc. “Cei care umblă în cazinouri au şi alte vicii, precum băutura sau fumatul”, spun psihologii.
Dependentul de „păcănele”
Jucătorul la aparate electronice este cel care ajunge cel mai uşor dependent de pariuri. Pariorul obişnuit este un bărbat tânăr, cu stare materială nu foarte bună şi cu studii medii. Joacă la aparate 500-1.000 de lei pe zi. Jucătorii au carenţe sentimentale sau materiale.
Veteranii loteriei
Pe biletele loto dau banii barbaţii şi femeile, aproape în egală măsură. Jucătorii obişnuiţi la loto sunt persoane mature, care nu au reuşit să se împlinească material. A paria la loto nu este la fel de riscant precum a juca la ruletă. Psihologii spun că jucătorii la loto sunt persoane nesigure pe ele, care nu fac parte din categoria intelectualilor.
Orgoliosul parior sportiv
Pariorul sportiv tipic este: bărbat, are 20-40 de ani şi e pasionat de sport. “Pariorul sportiv este un copil mare care şi-a găsit o nouă jucarie”, spun specialiştii. Pariurile sportive nu sunt la fel de periculoase ca ruleta sau aparatele electronice. Se câştigă uşor, dar sume mici.
Cel puţin 4 luni de terapie te vindecă de manie
Ne refugiem în jocurile de noroc pentru că ne lipseşte ceva, susţin psihologii. Dacă jucătorii la loto cumpără bilete pentru că le lipsesc banii, cei care îşi pierd averea în cazinouri au probleme sentimentale.
“Românul tipic jucător la loto este cel care nu se simte împlinit pe plan material, în general cei care nu s-au realizat în viaţă”, spune psihoterapeutul Cristina Leviţchi. Cei care joacă la ruletă sunt diferiţi: au o neîmplinire în plan personal. “Cei mai mulţi dintre cei care pariază sunt dependenţi de aceste jocuri”, spun specialiştii. Există şi o categorie separată de “vizitatori de cazinouri”: persoane foarte bogate pentru care ruleta este o distracţie.
Bărbaţii sunt cei care ajung cel mai uşor dependenţi de jocuri de noroc: ei sunt dispuşi să rişte mai mult în viaţă. Singura soluţie pentru aceştia este să conştientizeze că sunt dependenţi de acest tip de jocuri şi să ceară asistenţă de specialitate. “Este nevoie de cel putin 4-5 luni de terapie”, a mai spus Cristina Leviţchi.
NOTA:
Dependenta de jocuri de noroc se asociaza cu alte dependente: de fumat, de alcool, de sex etc De multe ori o astfel de dependenta ascunde o depresie minora sau medie sau o alta tulburare afectiva, posibil un tip de personalitate border-line. Cind o pers vrea sa uite ceva - se inneaca in altceva.....Cind o pers are o neimplinire pe un plan poate sa pice foarte rapid intr-o dependenta de acest fel. Instinctul morti este mai intilnit la barbati, de aceea ei risca mai mult si nu tin la ei insisi. Stima de sine nu se cumpara cu bani si nici o relatie afectiva autentica.
Cristiana Alex Levitchi - Psiholog
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA