Am fost obisnuiti cu cuplurile in care el este fie de aceeasi varsta cu ea, fie un pic mai in varsta. Cand vedem o pereche care nu se incadreaza in tiparele noastre, privim lung si intrebator, gandindu-ne “oare ce-i aduce impreuna!”. Mintea noastra accepta cu usurinta doar acele modele care nu zdruncina intregul nostru sistem de credinte si convingeri. Totusi, varsta este doar varsta, adica indicatorul anilor de la nastere pana la momentul prezent, si nu reprezinta siguranta ca relatia va fi una functionala, iar statisticile arata ca unul din doua cupluri, chiar daca partenerii sunt de aceeasi etate, ajung la divort. Controversele care pot aparea in orice relatie, indiferent ca exista o diferenta de varsta sau nu, au legatura cu modul in care sunt gestionate situatiile care pot conduce la dizarmonie.
In mod sigur, cand diferenta este de 10- 20 de ani, cei doi se vor confrunta cu probleme care nu sunt intalnite la cuplul standard si intotdeauna vor exista persoanele de “buna-credinta” care pun la indoiala reusita unei astfel de relatii.
Cu toate astea, un tanar de 20 de ani se poate indragosti foarte usor de o femeie de 40 ani. Desi aceasta diferenta de varsta poate parea un obstacol de netrecut pentru unii, sunt alte multe similaritati care pot face aceasta relatie sa mearga. Amandoi isi doresc sa petreaca timp de calitate impreuna, le face placere sa se simta valorizati in relatie, isi respecta micile tabieturi si colaboreaza la realizarea visurilor lor.
Da, sunt aceleasi criterii intalnite si la cuplurile standard. Insa, spre deosebire de acestea, perechile “atipice” tind sa acorde mai multa atentie micilor detalii si invata sa se aprecieze prin ceea ce aduce nou fiecare. Femeia se bucura de mintea deschisa a tanarului de langa ea, iar acesta admira intelepciunea si experienta celei de care s-a indragostit.
Totusi, la 20 de ani, cei mai multi tineri vad viata cu inocenta si exista o puternica dorinta de a-si manifesta independenta abia cucerita, iar aceasta trebuie satisfacuta indiferent de urmari. Timpul ofera o reasezare a sistemului de valori, iar maturitatea presupune integrarea acestora in context.
Ca o relatie in care exista o diferenta semnificativa de varsta sa functioneze, cei doi trebuie sa-si inteleaga foarte bine sentimentele si sa demonstreze maturitate emotionala, in fond si la urma urmei diferenta de varsta este un blocaj in minte si nu in inima.
Asumarea unei relatii atipice presupune existenta capacitatii de a te opune presiunii exterioare si a-ti da voie sa fii diferit de ceilalti, fara a te incarca negativ. Fiecare dintre cei doi trebuie sa-si cunoasca limitele, sa si-le accepte si sa actioneze in concordanta cu acestea.
De asemenea, este bine sa constientizeze, inca de la inceput, ca vor avea parte de dezaprobare atat de la cei “bine-intentionati”, dar si din partea membrilor familiei. Si, daca sunt convinsi ca asta e ceea ce-si doresc, vor trebui sa faca front comun pentru a se apara de atacurile care, cu certitudine, nu vor lipsi.
Autonomia financiara este un factor important, fiindca le ofera posibilitatea de a-si construi viata pe care si-o doresc fara a fi nevoiti sa apeleze la cei care oricum resping relatia lor si care ar putea folosi acest lucru in crearea unei brese, fapt ce ar duce la aparitia conflictelor.
Toate cele de mai sus sunt semne ale maturitatii, iar aceasta poate aparea la 20, 30, 40, 60 de ani, sau niciodata.
Un alt indicator al maturitatii este elaborarea de proiecte de viata, iar printre acestea ar putea aparea si dorinta de a avea un copil. In acest caz, varsta femeii va cantari foarte mult in luarea unei decizii si ar putea fi un punct de cotitura a directiei relatiei lor. Daca pentru o femeie la 40 de ani, nasterea unui copil inca nu pune probleme, cu cat se apropie mai mult de menopauza, cu atat sansa de a deveni mama scade simtitor spre zero.
Asadar, cei doi trebuie sa discute acest aspect al relatiei lor si sa determine daca a avea sau nu un copil poate fi, in viitor, un factor ce va conduce la separarea lor. Sunt insa si cupluri standard care au gasit solutii atunci cand nu a fost posibila conceperea propriului copil, findca mai importanta a fost conexiunea ce s-a creat de-a lungul timpului intre cei doi parteneri de viata.
Toate cuplurile trebuie sa ia decizii importante la un moment dat, unele reusesc sa reziste si sa gaseasca rezolvarea optima, iar altele nu, dar nu varsta este elementul cheie in pastrarea unei legaturi frumoase de iubire.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu