In jurul nostru pot exista unele persoane care, prin adevarate piese de teatru puse in scena, la serviciu sau acasa, au tendinta sa ne modifice ca tipar de functionare prin faptul ca-si impun propriile reguli si superioritatea, doar pentru a ne demonstra lipsa de valoare.
Experienta de a te afla intr-un carusel de emotii, ca urmare a conflictelor intrapsihice si situatiilor de viata, a fost intalnita de fiecare dintre noi, atunci cand s-a aflat in compania unei persoane ambivalente a carei atitudine era dominata de stilul pasiv-agresiv de functionare generala. Alaturi de aceste persoane viata este dificila daca nu identificam din timp paternul diferit de functionare.
Rezultatul convietuirii sau colaboararii pe termen lung cu o persoana pasiv-agresiva poate avea influente nefaste asupra propriei sanatati psihice si fizice, dar si a modului personal de functionare. Astfel, in timp, exista riscul aparitiei agresivitatii personale, datorita dualitatii persoanei cu care relationam. De exemplu, aceasta isi afirma acordul cu privire la o decizie luata de comun acord, dar in interiorul sau nu simte la fel, ci este ranchiunoasa, nemultumita, agresiva.
Prietenii adevarati ne spun adevarul in fata, iar acest lucru il simtim si la nivel corporal ca fiind real. Insa, persoanele pasiv-agresive care, desi in interior mocnesc de invidie, inferioritate si neputinta, se arata prietenoase, vor transmite mereu energia inconstientului personal, respectiv agresivitatea.
O relatie sociala ne poate defini ca persoana si ne poate modifica, transformandu-ne in ceva ce nu ne-am fi dorit niciodata sa ajungem. Astfel, in functie de grupul social in care ne aflam si de rolul social pe care il avem, ajungem sa evoluam sau sa involuam din punct de vedere emotional, informational si comportamental.
Prin analiza personala putem sa ne salvam de contaminarea psihica, identificand din timp elementele care apar si care, in general, deranjeaza pe oricine, fiind universale. Ambivalenta, de exemplu, este unul dintre motivele de disconfort relational si psihologic.
Ambivalenta este o dispozitie general-contradictorie sau bipolara a sistemului psihic; stare emotional-volitiva ce se caracterizeaza prin activarea concomitenta a doua tendinte contrare fata de unul si acelasi obiect sau situatie. Astfel, persoana se afla in suferinta si ajunge sa atinga un nivel inalt de abulie (lipsa a vointei) determinate de incapacitatea de a alege, de a se mobiliza si de a actiona.
Originea acestei stari se poate identifica prin analiza istoriei personale de viata, a relatiilor parentale si a modului general de relationare cu mediul si cu semenii. Starea de ambivalenta poate deveni, in timp, sursa aparitiei nevrozei, a depresiei si, mai grav, a tulburarii afective bipolare sau chiar a schizofreniei. Este extrem de importanta aflarea din timp a factorilor stresori personali, a elementelor personale psihologice si comportamentale care ne deranjeaza si ne determina sa nu functionam la capacitate maxima ca si personalitate.
Articol realizat de Simona Druncea, psiholog
Cabinet de psihologie - Simona Druncea
..