Acest gen de agresiune psihica poate face mult rau unor persoane care au stima de sine scazuta, stare depresiva, anxioasa ori se afla in plin sindrom de burnout la serviciu sau acasa. In aceste situatii, cand nivelul energetic este mai scazut, datorita suferintei prin care trec, exista pericolul ca starea de sanatate sa se agraveze si mai tare in toate planurile: emotional, psihic, fizic. Agresorul psihic ii impovareaza pe ceilalti cu propriul mecanism de aparare care se numeste proiectie si ii zugraveste in cele mai nebanuite feluri.
Si persoanele cu stima de sine ridicata pot fi afectate de aceasta situatie, desi stiu sa puna limite si sa isi sustina punctul de vedere. Datorita provocarilor agresive, repetate ale interlocutorului, pot surveni neintelegeri, certuri la locul de munca, ori acasa sau la scoala, cu consecinte mai mult sau mai putin grave in functie de personalitatea fiecaruia si in functie de ce se proiecteaza pe cealalta persoana (propria agresivite, incompetenta, rea-vointa etc.).
In anumite situatii, cand o persoana critica alta persoana, pe nedrept, isi critica de fapt propriile slabiciuni, neindraznind sa-si recunoasca propriile trasaturi. Materialul proiectat este un ecou al inconstientului propriu, agresiunile proprii fiind atribuite altuia. Spre exemplu, se poate ca atunci cand o persoana nu suporta pe cineva pentru ca e arogant, sa proiecteze propria sa trasatura, pe care nu poate sa o recunoasca la sine, asupra altuia. Astfel, dominata de acest mecanism de aparare persoana poate deveni banuitoare, orgolioasa, sensibila; un adevarat vanator al greselilor celor din jur. Subiectul percepe la cel din jur ceea ce nu poate recunoste in el insusi.
Unele persoane folosesc detasarea, ca mecanism de aparare, in fata unei astfel de agresiuni psihice. Astfel, prin detasare pot face fata mai usor situatiilor agasante sau traumatizante determinate de ceilalti.
Detasarea constienta are rol de protectie fiind compusa din indiferenta afectiva, pentru obtinerea starii de calm si suportarea anumitor situatii foarte dificile. Sentimentele sunt trecute in plan secund si linistite prin intelegerea situatiei celuilalt care te agreseaza, aflandu-se intr-un plin moment de suferinta psihica.
Detasarea daunatoare este cea aparenta, in care manifesti indiferenta, dar in interiorul tau se afla un vulcan de emotii. Acest proces este extrem de daunator deoarece, in timp, poate modifica persoana. Pe termen scurt, se pot experimenta descarcari bruste de agresivitate si alt gen de manifestari straine de modul general de functionare. Pe termen lung, exista posibilitatea instalarii, prin somatizare, a unor afectiuni fizice gen: dureri de cap, greata, ulcer etc..
Somatizarea presupune transpunerea in plan fizic (corporal) a unei suferinte psihice, cand aceasta este prea intensa si greu de continut. In plan psihic, suferinta, tensiunea si stresul cronic pot fi factori care predispun la instalarea depresiei.
Prin depistare precoce si analizarea acestor mecanisme subtile de aparare, care interfereaza in viata noastra de zi cu zi, si care ne pot perturba activitatea si sanatatea sufleteasca, psihica si fizica ne putem regasi starea de echilibru si de maturitate emotionala. Astfel, prin intelegerea situatiei, te detasezi sanatos, inveti sa faci fata situatiei fara sa te contaminezi cu inconstientul altuia, te eliberezi de corvoada unor persoane, situatii si relatii toxice evitand instalarea starilor agresive sau depresive prin alienare (incepand sa crezi toate criticile si jignirile pe care ti le atribuie celalalt).
Schimbarea atitudinii poate imbogati viata persoanei. „Cea mai revolutionara descoperire a generatiei noastre este aceea ca oamenii, prin schimbarea atitudinii interioare a mintii lor, isi pot schimba si alte aspecte ale vietii”, a scris William James, psiholog si filosof, despre filosofia pragmatismului.
„Toate atitudinile noastre, fara exceptie, fie ele atitudini exteriorizate, comportamente manifeste sau atitudini mentale, interioare, au functii de aparare in raport cu ceva”. ( Daniel Wildlöcher)
Articol realizat de Simona Druncea, psiholog
Cabinet de psihologie - Simona Druncea
Alte articole scrise de Simona Druncea
Umilinta ca stare indusa
Echilibrul interior, o sursa de sanatate si implinire
..
Alte subiecte postate de Simona Druncea
Umilinta ca stare indusa
Echilibrul interior - o sursa de sanatate si implinire
Umilinta ca stare indusa
Echilibrul interior - o sursa de sanatate si implinire