Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro
  • Psihologie
  • Servicii Psihologice
  • Cabinete psihologice
  • Asociatii psihologice
  • Dezvoltare Personala
  • Biblioteca Online
  • Contact
  • Forum
  • Prima pagină ‹ Articole ‹ Stres
  • Schimbă dimensiunea fontului
  • Versiune printabilă
  • Termeni si conditii
  • FAQ
  • Înregistrare
  • Autentificare

Stresul si managementul timpului

Distres si eustres; strategii de managementul stresului; stresul posttraumatic; factorii stresori etc. Tu cum il gestionezi? Vorbeste aici despre stres.
Scrie un răspuns
3 mesaje • Pagina 1 din 1

Stresul si managementul timpului

Mesajde Gabriela » Lun Mar 01, 2010 12:44 pm

Se discuta din ce in ce mai des despre comprimarea timpului, iar argumentul prin care se sustine aceasta teorie este lipsa timpului de a duce la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus pentru ziua in curs.
Modificarile majore care au loc in fiecare zi in jurul nostru, si care vin cu provocari din ce in ce mai mari prin adaptarile pe care le presupun, ne creeaza impresia de comprimare a timpului.
Intr-adevar exista o curgere continua a timpului, iar modul in care noi ne raportam la aceasta dimensiune ne poate da impresia de timp care fuge cu o viteza greu de masurat. Faptul ca nu putem controla timpul ne face sa fim din ce in ce mai stresati si mai frustrati.

“A trecut ziua si nu am facut nimic, dar am fost ocupata tot timpul.” Desi pare un paradox, nu este. Deseori, ne lasam furati de mici detalii care ne distrag de la ceea ce era prioritar, angrenandu-ne in tot felul de sarcini, care in mod sigur ar fi putut fi realizate dupa terminarea celor importante si doar daca mai aveam si disponibilitatea emotionala de a ne ocupa de ele.
Managementul timpului nu se refera la controlul timpului, ci la controlul asupra optiunilor noastre, inseamna planificarea prioritatilor si impartirea timpului in functie de acestea.
Eliminarea stresului din viata cotidiana este posibila doar prin stabilirea raporturilor intre timpul alocat propriei persoane si timpul alocat celorlalti. Un raport care ne ofera o stare lipsita de tensiune este cel in care 2/3 din cele 24 de ore sunt atribuite propriei persoane, iar 1/3 celorlalti.
De obicei acest raport este inversat, tindem sa alocam celorlati o mai mare parte din timpul nostru, decat satisfacerii nevoilor personale.
Ne ocupam intreaga zi cu realizarea a numeroase sarcini, si fiecare pare mai importanta decat cea precedenta. Ne implicam in abordarea lor, iar la sfarsitul zilei din cauza stresului acumulat, ne simtim epuizati, fara vlaga si cu dureri cumplite de cap.
Cum decidem ce este important si ce este mai putin important?
Fiecare dintre noi, dimineata, isi face planul pentru ziua in curs. Dar, de cele mai multe ori, pe parcursul zilei suntem distrasi ba de convorbiri telefonice fara nicio tema de discutie, ba de conversatii nesemnificative cu colegii de munca, ba de navigatul pe internet intre diverse pagini goale de continut, dar pline de poze, ba de urmarirea unei emisiuni din care nu extragem nimic folositor, ba de diverse certuri care nu au ca scop rezolvarea problemei, ci doar manifestarea agresivitatii, ba de ganduri prin care incercam sa ne punem in ordine ce avem de facut, uitand sa si actionam, si lista ar putea continua la nesfarsit.
Si asa timpul trece, la sfarsitul zilei suntem epuizati, iar cand privim in urma constatam ca realizarile noastre sunt nesemnificative daca tinem cont de toate resursele folosite.
De obicei, din cauza ca nu avem un management al timpului bine structurat, relaxarea devine doar un concept la care ne putem gandi cu regret la sfarsitul zilei, cand picam rapusi de oboseala si de somn.
Datorita faptului ca fluxul informational creste in fiecare zi, pentru a ramane stapani pe timpul nostru este indicat sa fim selectivi si sa alegem doar ceea ce ne aduce valoare si sa respingem evenimentele nesemnificative, consumatoare de resurse interne si externe.
Un management eficient al timpului ne spune ca cele 24 de ore ale zilei ar trebui impartite in trei etape: 8 ore de munca efectiva, 8 ore de relaxare activa si 8 ore de somn.
Cum am putea gestiona cele 3 norme de cate 8 ore pentru a realiza ceea ce ne-am propus si pentru a nu depasi timpul alocat fiecareia?
Un inceput potrivit ar fi folosirea agendelor in care vom trece sarcinile care nu sufera amanare si care trebuie realizate in cursul zilei respective, acestea sunt prioritare.
De fiecare data, pe lista sarcinilor de realizat vor fi trecute si sarcini care implica relaxarea si refacerea resurselor fizice si psihice. Un creier odihnit va gandi de 10 ori mai bine decat unul obosit.
Un management eficient al timpului presupune sa stii foarte bine ce tipuri de sarcini ai si sa faci deosebire intre cele urgente, importante si necesare.
O agenda bine structurata va contine toate aceste activitati, iar realizarea lor aduce echilibrul, pacea interioara si credinta ca rezultatele obtinute conteaza cu adevarat.
O buna planificare a timpului si o identificare corecta a ceea ce este important pot creste calitatea vietii intr-un mod semnificativ.

Alte subiecte postate de Gabriela

Sentimentele mamei la venirea primului copil
ADHD si creierul
Homosexualitatea intre dat biologic si alegere
Violenta scolara - dezbatere
Frica de barbati - androphobia

Gabriela
Moderator

ALTE ARTICOLE

• Relatii de lunga durata
  •  
  • Sentimentele mamei la venirea primului copil
  •  
  • Importanta motivarii angajatilor in perioada de criza
  •  
  • ADHD si creierul
  •  
  • Masajul Erotic - Pareri PRO si CONTRA!!
  •  
  • Comunicarea paraverbala- apanaj sau impediment?
  •  
  • Masajul erotic...un mod relaxare??
  •  
  • Homosexualitatea intre dat biologic si alegere
  •  
  • Legatura de cuplu si individualul
  •  
  • Factori care ma motiveaza la locul de munca
  •  

Sus

Re: Stresul si managementul timpului

Mesajde prichindelisor » Lun Mar 01, 2010 11:07 pm

Pentru a te cunoste mai bine si pentru a identifica greselile din managementul timpului propriu completeaza acest scurt test. Te va ajuta sa inlocuiesti activitatile nesemnificative cu activitati care iti vor aduce satisfactii datorita utilizarii in mod constructiv a timpului.

Dupa ce raspunzi la toate intrebarile, acorda-ti 1, 2, 3 sau 0 puncte astfel:

Daca raspunsul este intotdeauna: 3 puncte
    Daca raspunsul este de obicei: 2 puncte
    Daca raspunsul este uneori sau ocazional: 1 punct
    Daca raspunsul este niciodata sau arareori: 0 puncte

1. Verificarea scopurilor pe termen lung, in plan personal si profesional, se intampla cu regularitate?
    Scor: ________

2. Ziua ta incepe cu planificarea a ceea ce vei face pe parcursul zilei?

3. Notezi sarcinile si intalnirile zilei in agenda?

4. Planificarea si abordarea sarcinilor se face in functie de prioritati?

5. Ai si o lista de obiective pe care vrei sa le realizezi in viitor?

6. Sarcinile urgente le rezolvi in perioada cea mai activa?

7. Sarcinile din timpul zilei le grupezi pe categorie si abordezi fiecare categorie in parte?

8. La inceperea programului de lucru iti selectezi doar corespondenta care prezinta interes?

9. Proiectele mari le imparti in segmente mai mici si te ocupi de fiecare separat?

10. Te izolezi cand vrei sa rezolvi sarcinile urgente?

11. Sursele importante de informatie sunt la indemana?

12. Iti organizezi instrumentele de lucru (instrumente de scris, telefoane, calculator etc) astfel incat sa le poti folosi oricand ai nevoie de ele?

13. Documentatia necesara este organizata conform unui sistem bine pus la punct?

14. Cand iti propui rezolvarea unei sarcini, o faci complet de la inceput?

15. Pentru a fi la curent cu noutatile din domeniul de activitate, citesti reviste, publicatii de specialitate etc?

16. In timpul calatoriilor te ocupi si de rezolvarea unor sarcini mai putin importante?

17. Deciziile sunt urmate imediat de fapte?

18. Ai planuri de rezerva care pot fi implementate cu usurinta daca cele initiale nu functioneaza?

19. Colaborezi cu secretara, colegii sau asistentii in activitatea ta, astfel incat ei sa poata duce la indeplinire sarcinile minore fara sa te intrerupa?

20. Instructiunile date colegilor sunt clare astfel incat sa nu fie nevoie de discutii lamuritoare?

21. Stabilesti o agenda clara pentru intalniri si o respecti?

22. Aloci timp refacerii resurselor cand te simti obosit/-a, chiar daca esti in timpul unui proiect important?

23. Iti gestionezi timpul astfel incat sa stii cum si pentru ce il consumi?

24. Iti evaluezi saptamanal activitatea si productivitatea pentru a stabili daca ti-ai indeplinit scopurile propuse?

Pentru a-ti determina Coeficientul de administrare a timpului calculeaza totalul punctelor obtinute.

Daca totalul este cuprins intre 65‐72 de puncte nu putem decat sa te felicitam. Iti administrezi excelent timpul si probabil obtii rezultate excelente in viata profesionala si personala.

Daca scorul este intre 45‐64 de puncte nu stai rau. Cu cateva mici imbunatatiri ai putea deveni mult mai productiv/-a.

Daca scorul tau este intre 25‐44 de puncte ar cam trebui sa te pui pe treaba si sa aplici principiile de administrare a timpului. Vei vedea ca ai numai de castigat.

Cu un scor sub 25 de puncte ai mult de lucru. Pune mana pe o carte, mergi la un training si in scurt timp vei putea sa te numeri printre cei care consuma cu succes si eficienta timpul.
    prichindelisor
    Maestru
    Maestru

Sus

Re: Stresul si managementul timpului

Mesajde arcadiana » Joi Mar 04, 2010 10:05 am

Utilitatea acestui articol este incontestabila dar, in viata reala, cele mai multe impedimente in gestionarea benefica a timpului sunt:
    -informatiile,accesoriile, aparatura de care avem nevoie si, uneori, chiar persoanele care trebuie sa efectueze anumite operatii pentru a inlesni indeplinirea obiectivelor;
    -precaritatea resurselor de care dispunem;
    -climatul socio-profesional inhibitor;
    De ce spun acest lucru? Nu pentru a-mi aseza eu insami aceste piedici inaintea infaptuirii , ci pentru ca am obtinut succese in aceste conditii generatoare de stres, dar pretul lor este mult prea mare, contribuind la ruinare fizica si oboseala psihica.
    Cred ca mult mai relaxat am privit lucrurile atunci cand am investit totul intr-o singura pasiune si, chiar daca a fost o pierdere de timp sau de intelepciune, am perceput in ea un castig de energie.
    Consider ca, la varstele fragede este totusi necesara o asemenea disciplina si, chiar la adolescenti, drept care voi aplica acest test elevilor mei, dar adultii pot fi mult mai eclectici, mai 'feluriti" si situati pe diferite trepte de dezvoltare psihica si intelectuala,ceea ce le permite o oarecare distantare de contingent si preocupari metafizice care nu suporta programare si care se hranesc din timpul nostru interior.Saltul din acest magnific fluid heideggerian in timpul profan ar fi la fel de dezastruos precum zbarnairearea ceasului desteptator in miezul somnului, pentru a procrea...
    Este doar parerea mea, nu un atac la articol ci, dimpotriva, o sursa de inspiraie pentru "devierea mea lirica".Multumesc pentru ingaduinta si, la nevoie, pentru intransigenta!
    arcadiana
    Junior

Sus

Scrie un răspuns
    3 mesaje • Pagina 1 din 1

Înapoi la Stres