Se discuta din ce in ce mai des despre comprimarea timpului, iar argumentul prin care se sustine aceasta teorie este lipsa timpului de a duce la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus pentru ziua in curs.
Modificarile majore care au loc in fiecare zi in jurul nostru, si care vin cu provocari din ce in ce mai mari prin adaptarile pe care le presupun, ne creeaza impresia de comprimare a timpului.
Intr-adevar exista o curgere continua a timpului, iar modul in care noi ne raportam la aceasta dimensiune ne poate da impresia de timp care fuge cu o viteza greu de masurat. Faptul ca nu putem controla timpul ne face sa fim din ce in ce mai stresati si mai frustrati.
“A trecut ziua si nu am facut nimic, dar am fost ocupata tot timpul.” Desi pare un paradox, nu este. Deseori, ne lasam furati de mici detalii care ne distrag de la ceea ce era prioritar, angrenandu-ne in tot felul de sarcini, care in mod sigur ar fi putut fi realizate dupa terminarea celor importante si doar daca mai aveam si disponibilitatea emotionala de a ne ocupa de ele.
Managementul timpului nu se refera la controlul timpului, ci la controlul asupra optiunilor noastre, inseamna planificarea prioritatilor si impartirea timpului in functie de acestea.
Eliminarea stresului din viata cotidiana este posibila doar prin stabilirea raporturilor intre timpul alocat propriei persoane si timpul alocat celorlalti. Un raport care ne ofera o stare lipsita de tensiune este cel in care 2/3 din cele 24 de ore sunt atribuite propriei persoane, iar 1/3 celorlalti.
De obicei acest raport este inversat, tindem sa alocam celorlati o mai mare parte din timpul nostru, decat satisfacerii nevoilor personale.
Ne ocupam intreaga zi cu realizarea a numeroase sarcini, si fiecare pare mai importanta decat cea precedenta. Ne implicam in abordarea lor, iar la sfarsitul zilei din cauza stresului acumulat, ne simtim epuizati, fara vlaga si cu dureri cumplite de cap.
Cum decidem ce este important si ce este mai putin important?
Fiecare dintre noi, dimineata, isi face planul pentru ziua in curs. Dar, de cele mai multe ori, pe parcursul zilei suntem distrasi ba de convorbiri telefonice fara nicio tema de discutie, ba de conversatii nesemnificative cu colegii de munca, ba de navigatul pe internet intre diverse pagini goale de continut, dar pline de poze, ba de urmarirea unei emisiuni din care nu extragem nimic folositor, ba de diverse certuri care nu au ca scop rezolvarea problemei, ci doar manifestarea agresivitatii, ba de ganduri prin care incercam sa ne punem in ordine ce avem de facut, uitand sa si actionam, si lista ar putea continua la nesfarsit.
Si asa timpul trece, la sfarsitul zilei suntem epuizati, iar cand privim in urma constatam ca realizarile noastre sunt nesemnificative daca tinem cont de toate resursele folosite.
De obicei, din cauza ca nu avem un management al timpului bine structurat, relaxarea devine doar un concept la care ne putem gandi cu regret la sfarsitul zilei, cand picam rapusi de oboseala si de somn.
Datorita faptului ca fluxul informational creste in fiecare zi, pentru a ramane stapani pe timpul nostru este indicat sa fim selectivi si sa alegem doar ceea ce ne aduce valoare si sa respingem evenimentele nesemnificative, consumatoare de resurse interne si externe.
Un management eficient al timpului ne spune ca cele 24 de ore ale zilei ar trebui impartite in trei etape: 8 ore de munca efectiva, 8 ore de relaxare activa si 8 ore de somn.
Cum am putea gestiona cele 3 norme de cate 8 ore pentru a realiza ceea ce ne-am propus si pentru a nu depasi timpul alocat fiecareia?
Un inceput potrivit ar fi folosirea agendelor in care vom trece sarcinile care nu sufera amanare si care trebuie realizate in cursul zilei respective, acestea sunt prioritare.
De fiecare data, pe lista sarcinilor de realizat vor fi trecute si sarcini care implica relaxarea si refacerea resurselor fizice si psihice. Un creier odihnit va gandi de 10 ori mai bine decat unul obosit.
Un management eficient al timpului presupune sa stii foarte bine ce tipuri de sarcini ai si sa faci deosebire intre cele urgente, importante si necesare.
O agenda bine structurata va contine toate aceste activitati, iar realizarea lor aduce echilibrul, pacea interioara si credinta ca rezultatele obtinute conteaza cu adevarat.
O buna planificare a timpului si o identificare corecta a ceea ce este important pot creste calitatea vietii intr-un mod semnificativ.