Dupa o zi in care am desfasurat diverse activitati, fiecare dintre noi are nevoie de un interval de timp pentru refacerea energiei consumate. Prin somn, organismul reuseste sa-si “incarce bateriile” si sa functioneze la parametrii optimi. In functie de varsta, necesarul de ore alocate somnului este mai mic sau mai mare. Astfel, bebelusii dorm in medie 18 ore, copiii si adolescentii au nevoie cam de 9 ore, adultii se simt odihniti dupa un somn de 8 ore, iar varstnicii dupa aproximativ 7 ore. Pentru a-si atinge scopul somnul trebuie sa satisfaca atat conditia de calitate cat si cea de cantitate.
Cand o persoana nu este multumita de calitatea somnului ei si se plange ca a fost agitata pe parcursul noptii, s-a trezit de mai multe ori si pe urma a adormit cu greu, somnul nu a intrunit caracteristicile necesare pentru a oferi o recuperarea completa a resurselor organismului. De fapt, putem vorbi de o alterare a stadiilor de somn (acestea indica trecerea de la starea de veghe la cea de somn profund, odihnitor).
Specialistii descriu 5 stadii distincte de somn, unul cu miscari oculare rapide (aici survin visele) si 4 stadii fara miscari oculare rapide (dintre acestea, primul corespunde trecerii de la vigilitate la somn, iar ultimele doua corespund somnului adanc). Organismul are nevoie ca, pe parcursul noptii, acestea sa decurga conform organizarii temporale caracteristice pentru a avea eficienta.
Perturbarea in cantitate, calitate sau reglare a somnului, caracterizata de dificultate in initierea si mentinerea somnului, corespunde insomniei. In acest caz somnul nu este odihnitor, este nelinistit sau de calitate rea, cu vigilitate intermitenta, si are un efect negativ asupra organismului, cand se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp.
De cele mai multe ori, insomnia este cauzata de factorii stresori. Astfel, diverse preocupari in legatura cu serviciul - teama de a nu-si pierde job-ul, anticiparea esecului unui proiect, insatisfactia la locul de munca - coroborate si cu sensibilitatea persoanei, nu permit obtinerea relaxarii pentru un somn odihnitor. Si, ca intr-un cerc vicios, performantele individuale sunt modificate negativ, ceea ce va conduce in final la confirmarea temerilor. Chiar si aflarea unei vesti bune, despre marirea salariului sau avansarea in functie, poate avea ca efect perturbarea somnului.
Grijile in legatura cu diverse aspecte ale vietii de zi cu zi au si ele un rol important in dereglarea somnului. De asemenea, relatiile interindividuale tensionate, de exemplu, conflictele cu familia, prietenii sau colegii, conduc la un fond agitat.
Uneori, din dorinta de a rezista cat mai bine la efortul depus in derularea unor activitati (de exemplu, studiul in perioada de examene, serviciul pe timpul noptii etc), unii oamenii folosesc diverse substante pentru a-si pastra vigilenta, fapt ce poate favoriza instalarea insomniei.
Ca urmare a deprivarii de somn, oboseala si iritabilitatea sunt crescute. Acestea pot avea repercursiuni severe pe toate planurile: personal, social si profesional. Reactiile devin incontrolabile, atentia scade, motivatia dispare si activitati care pe fondul unui somn reconfortant s-ar fi desfasurat normal, prezinta acum riscul de a nu fi duse la indeplinire. In plus, din cauza oboselii, pot avea loc accidente. De exemplu, un sofer care conduce multe ore fara a-si oferi o perioada de repaus reactioneaza mult mai lent la aparitia unui obstacol, iar uneori nu-l observa decat cand este prea tarziu pentru a-l evita.
Toate aceste efecte negative pot fi eliminate printr-o igiena corespunzatoare a somnului. Atipirile din timpul zilei trebuie evitate, iar orele tarzii de culcare vor fi mutate inainte de miezul noptii. Este indicat sa nu se consume alimente greu de digerat cu cel putin doua ore inainte de instalarea in pat, acestea pot fi inlocuite de un ceai cald. De asemenea, parcurgerea catorva capitole dintr-o carte care ne place poate ajuta la obtinerea unei dispozitii bune.
Dar, cel mai important, ziua trebuie sa se incheie printr-o acceptare a ceea ce s-a intamplat pe parcursul ei.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu