“Sunt intr-o relatie de mai mult timp. Am tot sperat ca pe parcurs ea va deveni din ce in ce mai satisfacatoare din punct de vedere sexual. Desi iubitul meu este foarte atent si tandru, nu reusesc decat foarte rar sa am orgasm. Am stat de vorba amandoi despre acesta situatie si cred ca s-a simtit criticat. Nu asta a fost intentia mea si nu as vrea ca relatia mea sa se deterioreze din cauza aceasta.”
Lipsa orgasmului, daca nu exista o alta explicatie (de ex. o problema fizica), poate fi rezultatul modului in care mintea ta functioneaza in acel moment. Se pare ca de multe ori, mintea creeaza dificultati in obtinerea acestuia, mai exact, ce gandesti si, de asemenea, toate problemele mentale cu care este posibil sa traiesti, fie ca sunt diagnosticate sau nu.
Orice gand care te impiedica sa fii acolo se interpune in trairea orgasmului, fiind in stransa legatura cu barierele psihologice care blocheaza calea ta spre obtinerea orgasmului.
Imaginea de sine si imaginea corporala
Desi nu este adevarat ca trebuie sa te iubesti sau sa-ti iubesti corpul pentru a ajunge la orgasm sau pentru a te bucura de o partida de sex, in mod sigur o imagine de sine pozitiva ajuta. Pentru anumite persoane, gandurile negative si propria devalorizare actioneaza ca obstacole atunci cand incearca sa se relaxeze pentru a avea orgasm. In mod ironic, orgasmul poate fi o experienta de viata puternica care poate fi exersata si extinsa si asupra altor aspecte din viata.
Influentele exterioare
Mesajul cu care ai crescut - de la parinti, prieteni, religie, si media - poate sa influenteze modul personal de raportare la placerea sexuala si chiar orgasmul. Daca tu crezi ca placerea sexuala trebuie experimentata doar cu rolul de reproducere, si ca doar oamenii de o anumita factura fac sex de placere, va fi greu sa te bucuri si sa traiesti aceasta experienta in timp ce se intampla. Exista totusi si persoane care traiesc placerea prin faptul ca se simt vinovate sau rele.
Daca ceea ce simtiti – dorinta sexuala - si propriile convingeri se afla intr-un conflict si acest conflict cauzeaza distres (stresul negativ), atunci este posibil sa nu reusiti sa va bucurati de sex, chiar daca-i permiteti corpului o astfel de activitate.
Sa nu va asteptati ca acest mod de gandire sa se schimbe peste noapte, daca pe parcursul vietii gandurile si sentimentele au fost de respingere pentru o relatie sexuala reusita. Dar este o schimbare posibila daca beneficiati de suportul adecvat si de informatia necesara.
Sanatatea mentala si orgasmul
O varietate de probleme de sanatate mentala care au putut fi diagnosticate sunt cunoscute pentru interpunerea in fata satisfactiei sexuale si a orgasmului. Doua tulburari psihice foarte bine documentate care blocheaza exersarea sexualitatii si orgasmul sunt depresia si stresul post-traumatic. De asemenea, si alte tulburari mentale printre care si anxietatea au un rol important in non-exersarea sexualitatii.
Stresul
Persoanele care nu reusesc sa obtina orgasmul, sau care ajung foarte greu la el, se plang deseori ca in timpul actului sexual in mintea lor apar tot felul de ganduri nelinistitoare, care nu au nicio legatura cu actul sexual in sine. Fara sa-si dea seama, se gandesc la ce trebuie sa faca maine, ce sarcini au de indeplinit, sau la multe alte lucruri, in loc sa se bucure si sa traiasca ceea ce fac in acel moment. Cauza acestei absente din trairea momentului prezent este stresul.
Stresul poate bloca orgasmul in multe feluri. Daca esti stresat, s-ar putea in primul rand sa nu ai chef de sex. Sau poti fi incantata la inceputul actului sexual, dar sa nu fii destul de implicata pentru a obtine orgasmul. Dar, ironic, orgasmul ajuta la reducerea stresului. In concluzie, ai nevoie sa reduci stresul pentru a ajunge mai intai la orgasm.
Anxietatea si asteptarile nerealiste
Daca un barbat isi face griji pentru performanta lui in pat, sau daca exista in mintea lui ideea ca este folosit precum un armasar de prasila, atat psihic, cat si fizic (erectia), va fi afectat si scos din joc.
Si femeia poate sa experimenteze anxietatea in legatura cu abilitatea ei de a fi un bun partener sexual, ceea ce va conduce inevitabil la imposibilitatea de a obtine orgasm. Astfel ca, tot ceea ce te scoate din aria jocului - din ceea ce simti in corpul tau si in mintea ta - reprezinta o piedica in obtinerea orgasmului. Comunicarea cu partenerul are un rol important in reducerea asteptarilor nerealiste si a anxietatii.
Lipsa exercitiului
Este posibil ca nimic sa nu stea in calea obtinerii orgasmului, ci sa fie doar faptul de a nu fi practicat orgasmul. Este foarte usor sa intri pe un fagas in care realatia sexuala se desfasoara intr-un anumit fel. Asa ca, daca nu ai avut orgasm o lunga perioada de timp, te-ai obisnuit cu a nu avea si nu-l mai astepti. Daca motivele pentru care nu ai avut orgasm nu mai exista si totusi nu reusesti sa ajungi la orgasm, este din cauza ca nu te mai astepti sa ai. Este un mod de inversa asteptarile nerealiste, nu incerci sa te relaxezi si nu te conectezi cu partenerul pentru ca esti convinsa ca oricum nu o sa se intample.
Poti sa fentezi aceasta obisnuinta daca faci cateva schimbari in modul de abordare a relatiei sexuale: cum faci sex, cand faci si unde faci.
Daca singura problema este ca te afli intr-o dispozitie rea pentru a avea orgasm, s-ar putea sa te ajute daca faci un mic efort.
Definitia clinica pentru tulburarea de orgasm la femei include (DSM-IV):
- fantezii sexuale si dorinta de activitate sexuala persistent sau recurent deficitare (sau absente).
- perturbarea cauzeaza detresa sau dificultate interpersonala marcata.
- disfunctia sexuala nu este explicata mai bine de alte tulburari (cu exceptia altei disfunctii sexuale) si nu se datoreaza exclusiv efectelor fiziologice directe ale unei substante (de ex., un
abuz de drog, un medicament) ori ale unei conditii medicale generale.
Pentru ca exista diverse controverse (prejudecati, convingeri religioase etc) in legatura cu o relatie sexuala reusita, este aproape imposibil de stabilit cate femei nu experimenteaza orgasmul, din cauza blocarii stimularii si a altor factori psihologici, ci nu ca efect al unor boli sau disfunctii fizice. (Sursa: Cory Silverberg)