Odata cu primele semne ale bolii, pacientul neoplazic se confrunta cu modificari la nivel psihic, fizic, social. Sunt puse in balanta imaginea de sine, atractivitatea, lipsa de informatie, false presupuneri legate de boala, conflicte latente cu partenerul care acum se exarcerbeaza, speranta zilei de maine.
In timp tratamentul devine parte componenta a fiecarei zile, iar calitatea vietii este erodata, diminuata si o data cu ea este afectata calitatea relatiilor personale. Schimbarile biologice, oboseala, greata si durerea aparute in urma tratamentului, ca si schimbarile legate de propria imagine si roller-coasterul emotional isi pun cu siguranta amprenta si asupra relatiilor intime. Nu exista niciun dubiu in legatura cu enorma presiune pe care fiecare dintre parteneri o resimte. Este o situatie dificila si este usor de inteles de ce viata intima ajunge pe locul doi.
Daca ne gandim putin, o viata activa din punct de vedere sexual este un element important intr-o relatie de cuplu echilibrata. Si totusi, viata intima nu se desfasoara intotdeauna asa cum de dorim. Traim momente in care dinamica sexualitatii este intrerupta, pentru a-si relua mai apoi cursul firesc, dar exista si momente in care dificultatile sexuale, cauzate adesea de stres, oboseala, boala, nu dispar asa usor.
Daca in primul caz o scurta analiza a contextului, o perioada de repaos, de relaxare poate face minuni, in alt doilea caz este necesara o perioada ceva mai mare de revenire. Astfel, putem vorbi despre tulburare sexuala din momentul in care sexualitatea noastra ne face sa suferim, ne complexeaza, ne nelinisteste, ne invadeaza gandurile in asa masura incat influenteaza viata de zi cu zi si relatia de cuplu.
In aceeasi idee… de la impactul emotional al diagnosticului pana la efectele secundare ale tratamentelor, cancerul afecteaza viata sexuala in nenumarate feluri. Printre dificultatile sexuale pe care le pot intampina pacientii cu cancer se numara infertilitate in urma tratamentului, disfunctie rectila, durere in timpul penetrarii, modificarea imaginii corporale, menopauza precoce, scaderea/pierderea interesului sexual.
Este foarte important ca pacientii sa fie bine informati in legatura cu toate aspectele bolii, inclusiv consecintele pe termen scurt si lung. Fiecare isi doreste sa stie ce impact va avea boala asupra vietii personale, inclusiv a celei intime. De exemplu, e necesar de stiut daca tratamentul va avea efecte secundare asupra functiei sexuale sau a fertilitatii si este de preferat ca intrebarile pe aceasta tema sa isi caute raspunsul in faze incipiente diagnosticarii, inainte ca procedurile medicale sa debuteze.
Problemele de natura sexuala sunt puse uneori in relatie cu diferitele interventii chirurgicale, cu sedintele de radioterapie, chimioterapie sau cu tratamentele cu citostatice. Printre inamicii libidoului se numara si oboseala, medicatia antidepresiva sau anxiolitica, tratamentele hormonale, asocierea cu boli cardiovasculare, tensiune ridicata sau diabet, care la randul lor cresc riscul unui sabotaj al dorintei sexuale. In plus distresul psihologic pe care pacientul/pacienta il traieste incepand cu momentul diagnosticarii poate afecta dinamica vietii sexuale.
Urmand un anume curs al temei abordate, simptome, cauze, este usor de anticipat necesitatea unei discutii libere, legata de forurile interioare ale fiecaruia. Pacientii sunt incurajati sa vorbeasca despre dificultatile ce apar, despre temerile lor, despre gandurile si emotiile legate de viata sexuala si sa gaseasca impreuna cu specialistii sau parternerul de cuplu, strategii de a se simtii mai bine in intimitate.
Cu siguranta, initierea unei discutii despre problemele sexuale atat in fata doctorului, cat si a partenerului, mai ales in aceasta perioada a vietii, poate fi dificila. In definitiv este vorba despre viata sexuala, un subiect foarte personal. Acceptarea si depasirea schimbarilor, recastigarea controlului asupra vieti intime nu sunt intotdeauna usoare, insa pacientul nu este singur. Sunt alaturi de el echipa multidisciplinara, membrii familiei, prieteni apropiati.
O abordare holistica include, interventia medicilor specialisti si interventia psihoterapeutica, fiind necesara personalizarea planului terapeutic pentru fiecare pacient, in corelatie cu stadialitatea bolii, a prognosticului, varstei, statutului marital, interesului pentru fertilitate. Se pleaca de la ideea ca fiecare individ are propriile strategii de depasire a problemelor. Fiecare impas are propria modalitate de rezolvare. Fiecare disfunctie sexuala are propria modalitate de tratament.
Pe de alta parte, la fel de importanta este relatia cu cei dragi. Corpul se recupereaza dupa efectele fizice, relatia se recupereaza dupa efectele emotionale si cea mai buna cale de insanatosire a relatiei este comunicarea, cu accent pe reamintirea faptului ca fiecare individ face fata traumei in mod diferit, si a faptului ca de cele mai multe ori este dificil sa vorbesti despre un subiect atat de delicat.
Cea mai buna modalitate de a depasi disconfortul comunicarii in conditiile date este abordarea pentru inceput a unor subiecte generale, cum ar fi copii si scoala, vizitele familiei, urmand ca topica discutiei sa se dezvolte treptat catre subiectele mai apasatoare. In definitiv diagnosticul aduce cu sine suficiente ganduri, emotii, temeri personale.
Suplimentar, orice pacient diagnosticat cu cancer, barbat/femeie poate adera la grupurile de suport. Fie ca acestea se desfasoara fata in fata, fie ca sunt online aceste interventii autentice s-au dovetit a fi utile tocmai datorita oportunitatii de a comunica cu persoane cu probleme similare.
Sustinerea celor care „sunt acolo” pentru a face acceptabile schimbarile inerente bolii, se materializeaza in mesaje de genul:
Ai tot dreptul “sa-ti plangi “ pierderile! Sunt reale.
Pune intrebari specialistilor!
Focuseaza-te pe strategiile care te-au facut mai puternic, mai intelept, mai realist in lupta cu cancerul!
Oricare ar fi decizia ta, este important ce este mai bine pentru tine. Nu te compara cu altii!
Pe final, este important de punctat faptul ca unele dintre efectele secundare ale tratamentelor neoplazice se pot depasi in termen scurt, altele pot fi pentru totdeauna. Pacientii pot trai sentimente de rusine, sau teama ca vor fi respinsi de cei din jur sau ca nu vor face fata viitorului. Si totusi sentimente ca furia sau durerea psihica sunt normale in aceasta perioada, pentru ca…dupa un timp, sa vina clipa in care pacientul si-a adunat suficienta forta pentru a privi inainte, pentru a-si reinventa viata.
Articol realizat de Nicoleta Grigore, psiholog
Cabinet de psihologie - Grigore Nicoleta
Alte subiecte postate de Nicoleta Grigore
Increderea in cuplu
Relatia de cuplu si reconstruirea increderii pierdute
Divortul emotional
ABC-ul parintilor de succes
Cat de bine te cunosti?
Increderea in cuplu
Relatia de cuplu si reconstruirea increderii pierdute
Divortul emotional
ABC-ul parintilor de succes
Cat de bine te cunosti?