Latinii au dat numele de "persona" mastii pe care actorii o purtau pe scena pentru a interpreta un personaj. Indiferent cat de mult timp ar trece, aceasta masca isi va pastra misterul.
Unele persoane sunt bizare, excentrice, avand o tulburare de personalitate paranoida, schizoida sau schizotipala. Altele au in comun teatralismul, emotivitatea sau extravaganta, si pot fi personalitati histrionice, narcisistice, borderline sau antisociale. Daca anxietatea si frica le caracterizeaza, atunci vorbim de personalitati evitante, dependente, sau obsesivo-compulsive.
Caracterizand fiecare tulburare de personalitate, in cateva cuvinte, am putea spune:
1. Tulburare de personalitate paranoida: suspecteaza ca este inselata, exploatata de altii, in mod nejustificat; se indoieste de corectitudinea si loialitatea prietenilor, partenerilor; nu are incredere in ceilalti; poarta pica mai tot timpul; suspiciuni, fara justificare, in ceea ce priveste fidelitatea sotului (sotiei) sau partenerului (partenerei)…
2. Tulburare de personalitate schizoida: o persoana rece, detasata; nu doreste relatii apropiate; nu are, sau are putine activitati si acestea sunt aproape intotdeauna activitati solitare; nu are prieteni; nu are sau are putin interes pentru experiente sexuale cu alta persoana; este indiferent la critici sau la laudele altora…
3. Tulburare de personalitate schizotipala: comportament sau aspect bizar, excentric; superstitiozitate, crede in clarviziune, telepatie, fiind preocupata de fenomene paranormale; nu are prieteni sau confidenti, cu exceptia rudelor de gradul I; limbaj bizar, dezlanat sau vag; foarte anxioasa in situatii sociale…
4. Tulburare de personalitate histrionica: cauta in mod excesiv atentia celorlalti; are un aspect fizic care sa atraga atentia; usor de influentat; foloseste un comportament seducator inadecvat atunci cand interactioneaza cu alte persoane; emotionalitate excesiva; in general considera relatiile ca fiind mai intime decat in realitate…
5. Tulburare de personalitate narcisistica: se considera unica, superioara tuturor; isi exagereaza talentele si realizarile; are pretentia de supunere neconditionata la dorintele sale; fantezii de putere, glorie, frumusete, succes nelimitat; profita de altii pentru a-si atinge scopurile; aroganta, sfidatore, invidioasa…
6. Tulburare de personalitate borderline: impulsivitate marcata in ceea ce priveste sexul, banii, abuzul de substante, condusul imprudent; relatiile cu ceilalti sunt intense si instabile, cu treceri de la idealizare la devalorizare; face eforturi disperate de a evita abandonul real sau imaginar; amenintari repetate cu suicidul sau automutilarea…
7. Tulburare de personalitate antisociala: impulsivitate, iritabilitate, agresivitate, cu frecvente lupte sau atacuri corporale; nu poate sa se conformeze normelor sociale, de aceea este frecvent arestat; minte, manipuleaza pe ceilalti pentru profitul sau placerea personala; lipsa de remuscare pentru faptele sale, indiferent care ar fi ele (furt, agresare, distrugere de bunuri etc.)…
8. Tulburare de personalitate evitanta: se crede inferioara, inadecvata social; fiind foarte sensibila la critici si dezaprobare, evita actiunile colective; doar daca este convinsa ca este apreciata, se asociaza cu alte persoane; in relatiile intime este retinut, de teama de a nu fi ridiculizata.
9. Tulburare de personalitate dependenta: dificultate in luarea unor decizii comune (ex. ce sa manance, cu ce sa se imbrace, unde sa lucreze etc.), permitand altor pesoane sa hotarasca pentru ei; nu-si exprima dezacordul, nemultumirea, de teama sa nu fie parasita; de teama abandonului, accepta chiar sarcini neplacute; preocupata de frica de a nu fi lasata sa-si poarte singura de grija.
10. Tulburare de personalitate obsesivo-compulsiva: excesiv de devotata muncii; perfectionismul impiedica terminarea proiectelor (niciodata nu sunt suficient de bune); preocupat de ordine, liste, organizare; nu poate sa se desparta de obiecte uzate sau inutile; limiteaza cheltuielile (banii trebuie stransi pentru eventuale catastrofe)…
Fiecare din noi poate sa-si regaseasca trasaturi apartinand acestor personalitati. Putem spune ca este o tulburare de personalitate doar atunci cand aceste trasaturi sunt inflexibile, determina alterarea relatiilor sociale, profesionale, de familie, sau in alte domenii importante de functionare. O dezvoltare dizarmonica de personalitate poate sa apara inca din adolescenta si este foarte importanta depistarea si incercare de corectare, pentru a nu deveni o tulburare stabila, si de lunga durata.
Articol realizat de Dr. Nuti Lacramioara Bejan, psihiatru
Cabinet de psihiatrie pediatrica si consiliere psihoterapica - Dr. Nuti Lacramioara Bejan
Articole asemanatoare:
Tulburarea de personalitate paranoida
Tulburarea de personalitate schizoida
Tulburarea de personalitate schizotipala
Tulburarea de personalitate antisociala
Tulburarea de personalitate borderline
Tulburarea de personalitate histrionica
Tulburarea de personalitate narcisistica
Tulburarea de personalitate evitanta
Tulburarea de personalitate dependenta
Tulburarea de personalitate obsesivo-compulsiva