- elementul predominant al tulburarii este perturbarea de dispozitie
Tulburarile afective:
- episoadele afective (episodul depresiv major, episodul maniacal, episodul mixt si episodul hipomaniacal).
- tulburarile afective (de ex , tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica, tulburarea bipolara I).
Seturile de criterii pentru cele mai multe tulburari afective necesita prezenta sau absenta episoadelor afective.
Specificantii descriu:
- fie cel mai recent episod afectiv,
- fie evolutia episoadelor recurente,
- statusul clinic al episodului afectiv curent (sau cel mai recent) (adica, specificantii severitate/psihotic/ remisiune),
- elementele episodului curent (sau cel mai recent, daca episodul este actualmente in remisiune partiala sau completa) (adica, cronic, cu elemente catatonice, cu elemente melancolice, cu elemente atipice, cu debut postpartum).
- evolutia episoadelor afective recurente (adica, specificantii de evolutie longitudinala, cu pattern sezonier, cu ciclare rapida).
Tulburarile afective sunt impartite in:
a)- tulburari depresive („depresia unipolara")
Tulburarile depresive (adica, tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica si tulburarea depresiva fara alta specificatie) se disting de tulburarile bipolare prin faptul ca nu exista nici un istoric de a fi avut vreodata un episod maniacal, mixt sau hipomaniacal.
Tulburarea depresiva majora se caracterizeaza prmtr -unul sau mai multe episoade depresive majore (adica, cel putin 2 saptamani de dispozitie depresiva sau de pierdere a interesului, acompaniata de cel putin patru simptome suplimentare de depresie).
Tulburarea distimica se caracterizeaza prin cel putin 2 ani de dispozitie depresiva mai multe zile da decat nu, acompaniata de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.
Tulburarea depresiva fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea tulburarilor cu elemente depresive care nu satisfac criteriile pentru tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica, tulburarea de adaptare cu dispozitie depresiva sau tulburarea de adaptare cu dispozitie anxioasa si depresiva (sau simptome depresive despre care exista informatii inadecvate sau contradictorii).
b)- tulburari bipolare
Tulburarile bipolare (de ex , tulburarea bipolara I, tulburarea bipolara II, ciclotimia si tulburarea bipolara fara alta specificatie) implica prezenta (sau un istoric) de episoade maniacale, mixte sau hipomamacale, acompaniate de regula de prezenta (sau un istonc) de episoade depresive majore.
Tulburarea bipolara I se caracterizeaza pnntr -unul sau mai multe episoade maniacale sau episoade mixte, acompaniate de regula de episoade depresive majore.
Tulburarea bipolara II se caracterizeaza prmtr-unul sau mai multe episoade depresive majore, acompaniate de cel putin un episod hipomamacal.
Tulburarea ciclotimica se caracterizeaza prin cel putin 2 ani de numeroase perioade de simptome hipomamacale care nu satisfac criteriile pentru un episod maniacal si numeroase perioade de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.
Tulburarea bipolara fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea tulburarilor cu elemente bipolare care nu satisfac criteriile pentru nici una dintre tulburarile bipolare specifice, asa cum sunt acestea definite in aceasta sectiune (sau simptome bipolare despre care exista informatii insuficiente sau contradictorii).
c)- tulburari bazate pe etiologie:
1- tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale
2- tulburarea afectiva indusa de o substanta
Tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale se caracterizeaza printr-o perturbare persistenta si proeminenta de dispozitie, considerata a fi consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale.
Tulburarea afectiva indusa de o substanta se caracterizeaza printr -o perturbare persistenta si proeminenta de dispozitie, considerata a fi consecinta fiziologica directa a unui drog de abuz, a unui medicament, a unui alt tratament somatic pentru depresie sau a expunerii la un toxic.
d)- tulburarea afectiva fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea simptomelor afective care nu satisfac criteriile pentru nici o tulburare afectiva specifica si in care este dificil sa se aleaga intre tulburarea depresiva fara alta specificatie si tulburarea bipolara fara alta specificatie (de ex., agitatia acuta).
(Sursa: DSM - IV)