Fiecare persoana ar trebui sa poata vorbi despre experienta de a avea sau de a fi avut un jurnal. A scrie despre gandurile, grijile, temerile, evenimentele si experientele tale poate fi o experienta terapeutica incredibila. Scriind in jurnal iti vei atenua durerea provocata de experiente traumatizante, te vei detasa de evenimentele negative si vei reflecta asupra conflictelor si deciziilor.
Jurnalul poate fi propriul sanctuar in care iti explici de ce esti stresat, mentionand detalii pe care nu intotdeauna vrei sa le dezvalui oamenilor pe care ii cunosti. Poti sa te plangi de probleme pe care stii ca le vei depasi, poti sa injuri, sa fii rautacios, insuportabil si neserios. Poti fii exact asa cum iti place, dar nu-ti permiti prea des sa te exteriorizezi sau sa te redescoperi.
Oamenii de stiinta au descoperit ca a scrie despre subiecte tulburatoare poate creste functia imunitara, ii poate determina pe oameni sa sufere de mai putine boli, poate atenua durerea si inbunatati dispozitia si descreste depresia si anxietatea.
In jurnal ai posibilitatea sa-ti explorezi sentimentele, sa-ti pui intrebari, poti scrie despre mesajele care iti trec prin minte atunci cand nu te simti bine, cand te critici, cand nu te tratezi cu dragoste ori compasiune, cand nu iti permiti sa gresesti sau sa ai esecuri, cand vrei mai mult decat poti, dar si despre emotiile si gandurile traite in interactiunea cu ceilalti. Acest lucru te poate ajuta sa intelegi de ce o anumita situatie provoaca stres, de ce se repeta intr-un anumit context, cum reusesti sa ii dai voie sa te tulbure.
Chiar daca lucrurile sunt dificile, jurnalul le poate face mult mai usor de suportat.
Iti recomand sa scrii fara graba gandurile automate, negative, astfel sa vezi negru pe alb cat de irationale sunt.
Poti vorbi cu tine si sa iti pui intrebari despre sensul unei zile sau al vietii tale. Despre cat de mult te indepartezi de drumul tau si despre variante de revenire. Beneficiul va veni si de pe urma scrierii cat si de pe urma recitirii. Uneori vei avea un moment de iluminare, in care lucrurile se aseaza intr-o ordine atat de fireasca incat viata va deveni limpede si clara.
Scrie in jurnal la sfarsitul zilei, intr-un loc potrivit, in care sa nu fii deranjat. Poti sa scrii intr-un carnetel sau la calculator intr-un jurnal online. Scrie macar 15 minute pe zi cel putin 3 zile consecutive. Ai putea scrie despre ce te ingrijoreaza, la ce visezi, ce eviti, ce te afecteaza intr-un mod nesanatos sau despre ceva grav intamplat in trecut. Poti scrie despre acelasi lucru in fiecare zi sau pot aparea noi prioritati si preocupari. In unele momente ai putea sa te simti trist, dar starea se diminueaza si dispare in cateva ore.
Fii complet sincer, fiindca ceea ce scrii te priveste doar pe tine. Poti pastra ceea ce scrii sau poti sterge, poti sa arzi sau sa le bagi in tocatorul de hartie si acest lucru va avea un rol purificator.
In fiecare zi scrie macar despre un lucru pentru care esti recunoscator. Reflectand asupra intamplarilor din acea zi, vei fi surprins de multe lucruri pentru care poti fi multumit. Recunostinta este o emotie benefica care aduce cu ea stari pozitive de vioiciune, entuziasm, hotarare, atentie si energie.
Exersand recunostinta iti vei directiona atentia asupra partii pline a paharului, detasandu-te de experientele negative pe care le vei putea privi dintr-o alta perspectiva. Daca vei scrie doar despre supararile si nemultumirile tale si le vei reciti peste o saptamana sau o luna, vei avea impresia gresita ca nimic bun nu s-a intamplat. Viata are si apusuri si rasarituri de soare. De ce sa ne ancoram si sa memoram doar emotiile si evenimentele neplacute?
Practica recunostintei se poate face si in familie, in fiecare seara, inainte sau in timpul cinei. Este un mod de a-i invita pe toti sa reflecteze si sa impartaseasca lucrurile pentru care sunt recunoscatori. In mod tipic, atunci cand oamenii se intorc de la munca, se descarca in privinta lucrurilor care au mers prost in timpul serviciului. Dar daca se pastreaza acest obicei, este bine ca el sa se combine cu practica recunostintei.
Mai poti adauga in jurnalul tau o categorie de afirmatii, despre care crezi ca sunt adevarate si care inlocuiesc eficient gandurile negative de genul “Nu voi reusi”, “Sunt un ratat”, “Nu sunt bun de nimic”, “Nu-mi sta bine”.
Scrie la inceputul fiecarei pagini, cu litere mari sau cu o alta culoare, afirmatii care te incurajeaza, iti cresc stima de sine si iti sunt folositoare in zilele urmatoare. Ideea este sa folosesti afirmatia pentru a eradica vechiul gand negativ si problematic.
Felul in care gandesti se reflecta in scris si afecteaza modul in care te simti. In incheiere vreau sa-ti dezvalui o tehnica de pe urma careia poti profita in fiecare zi. Cea mai buna cale pentru a trece cu brio peste greutatile din fiecare zi este sa-ti utilizezi potentialul umorului si sa reactionezi la situatiile stresante mai degraba amuzandu-te pe seama lor, decat sa le lasi sa te afecteze. Poti rade impreuna cu ceilalti de situatiile ridicole sau poti scrie in jurnal o gluma care sa aiba legatura cu experienta zilei tale.
Gasirea situatiilor amuzante in viata de zi cu zi ajuta la preintampinarea reactiilor negative care te pot face sa te simti prost sau iti scad increderea in tine si o data cu asta capacitatea de a socializa si de a intretine relatii cu oameni de buna credinta.
Nu uita aceasta tehnica, ea este un instrument din trusa ta de rezistenta pe care o porti mereu in tine. De fiecare data cand esti indispus sau abatut, verifica trusa.
Aceste abordari te vor ajuta sa stabilesti mental sanatatea si normalitatea in viata ta, imbunatatind calitatea vietii si dezvoltand o relatie buna cu sinele.
Articol realizat de Ciobancan Delia, psihoterapeut de familie si cuplu
Cabinet individual de psihoterapie - Delia Ciobancan