O buna cunoastere a propriilor abilitati si aptitudini poate ajuta pe oricine sa-si croiasca un drum profesional ascendent. Uneori, insa, si acele derivari de la drumul drept pot fi experiente folositoare pentru atingerea telului propus.
Alegerea carierei profesionale incepe cu intrebarea "ce doresc sa fac?".
Raspunsul, bineinteles, trebuie sa corespunda nevoilor proprii si nu dorintelor sau asteptarilor celor din jur. Astfel, nu riscam ca la 40, 50 de ani sa privim cu regrete in urma la balastul de insatisfactii, adunat de-a lungul timpului.
Identificarea a ceea ce este important pentru propria persoana permite mobilizarea cu succes pentru trecerea de la gand la fapta, stim bine ca multi au idei dar putini le pun si in practica.
"Ce-mi place sa fac?"
A reusi intr-o profesie pe care o practici cu placere, si nu de nevoie, aduce foarte multe satisfactii. Este mai usor sa lupti pentru indeplinirea unui plan atunci cand iti place si crezi in ceea ce faci, pentru ca astfel ai deja la indemana doua instrumente pe care le poti folosi cu maxime beneficii. Placerea te poate ajuta sa treci peste mici esecuri si sa le transformi in trepte pentru realizarea a ceea ce ti-ai propus.
O alta intrebare este "cat de bun sunt in ceea ce-mi place sa fac?".
De ce este atat de importanta aceasta intrebare? Daca ne gandim ca de multe ori ajungem sa alocam serviciului in jur de 8-12 ore din cele 24 de ore ale unei zile, vom realiza sa satisfactia este legata si de performanta obtinuta la locul de munca. Cand performanta este mica, se va oglindi direct in fluturasul de salariu si, desi facem ceea ce ne place, vom fi frustrati de rezultatele obtinute.
Un exemplu in acest sens ar fi: "desi imi place sa cant la chitara si m-as bucura sa particip la spectacole sau la diverse evenimente, publicul in fata caruia m-am prezentat nu a fost foarte entuziasmat de prestatia mea, asa ca si invitatiile de a lua parte la aceste evenimente sunt foarte putine iar castigurile obtinute sunt nesemnificative".
Ce fac mai departe, continuu sa cant, sau ma reorientez spre ceva care sa-mi placa si la care sa fiu si bun? Bineinteles ca pot sa pastrez cantatul la chitara ca hobby care sa-mi ofere clipe de relaxare in spatiul meu intim, dar ma orientez spre o cariera in care abilitatile mele sunt apreciate si drumul parcurs imi aduce satisfactii. In plus, imi da posibilitatea de a plati factura la electricitate.
"Cat de obiectiv sunt in propria evaluare cand aplic pentru un loc de munca?"
Este o intrebare la fel de importanta care necesita un raspuns corect.
O autoevaluare buna se obtine prin analizarea obiectiva a raportului dintre asteptari si comportamentul de realizarea a acestora. Raportul poate sa fie de unu la unu atunci cand exista o echivalenta intre asteptari si efortul depus.
Obiectivitatea in propria evaluare creste sansele de a obtine un loc de munca potrivit, fara a fi nevoie sa se mearga la o serie de interviuri inutile. Astfel scutesti si timpul propriu, dar si timpul celui care se ocupa de selectie.
Totusi, sa nu permiti nimanui sa-ti spuna ca nu esti bun sa faci ceva, ci doar ca nu ai cunostintele necesare indeplinirii sarcinilor aferente jobului pentru care ti-ai depus candidatura. Cuvintele au darul de a influenta, iar faptul de a nu-l corecta pe acela care te judeca in totalitate, in loc sa evalueze un aspect al pregatirii tale intr-un anumit domeniu, va inlesni instalarea unei convingeri disfunctionale de tipul “nimic din ce fac nu este bun”.
"Ma ajuta cunostintele acumulate din cursuri si activitatea practica de a raspunde solicitarilor in mod corespunzator?"
Pentru a trece mai usor de perioada de acomodare, este necesar sa detinem un bagaj minim de informatii din domeniul respectiv. Acesta ne va ajuta sa inlaturam teama de necunoscut, iar in timp, prin acumularea de idei, notiuni si informatii specifice, ne va promova ca expert pe segmentul respectiv.
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa raspunzi cand te orientezi in alegerea unei cariere. Cand si cei din jurul tau te incurajeza si te sustin in alegerile proprii, fara a proiecta asupra ta dorintele la care au renuntat cand si-au inceput drumul propriu, ai mari sanse de a obtine ceea ce ti-ai dorit.
Autor: Gabriela Diaconescu