Metoda ABA (Applied Behavior Analysis – Analiza aplicata a comportamentului)
Alaturi de alte terapii metoda ABA este folosita in terapia copiilor cu autism, avand si continuand sa aiba rezultate deosebite. Ultimele cercetari in domeniu ne prezinta metoda ABA ca fiind una controversata, dar in nici un caz ignorata. Sistemul s-a nascut in SUA, parintele sau fiind considerat doctorul Ivar Lovaas care, inca din anii ’70, pune la punct un sistem de invatare intensiv pentru copiii autisti. Programul a inregistrat un success deosebit in America, mai ales in urma unei carti scrise de mama a doi copiii cu autism care par a fi recuperati complet: “Let me hear your voice” de Catherine Maurice.
Sistemul este un program de invatare, care isi propune sa modifice comportamentul autist al copilului, in mod sistematic si intensiv, obiectul final fiind sa introduca individul in societate reabilitat. Sistemul are obiective clar formulate, impartite in sarcini mici astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent.
ABA este o stiinta a comportamentului uman. Este un proces de aplicare sistematica a interventiilor bazate pe principiile invatarii cu scopul de a imbunatati comportamentele adaptative si achizitiile necesare adapatarii la mediu. Analiza comportamentala aplicata este o tehnica prin care se evalueaza mediul in care traieste o persoana, apoi se fac anumite schimbari cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul uman, in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social. Aceasta include observarea directa, analiza functionala a relatiei dintre mediu si comportament pentru a produce modificari dezirabile ale acestuia. Intarirea comportamentului se face prin recompense, intreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori fie materiali, fie sociali. Programul este foarte strict, iar copilul este in activitate o mare parte din zi, uneori pana la 8 ore. Desi uneori metoda seamana cu un dresaj pur si simplu, pentru a-l face pe copil sa invete anumite comportamente, se pare ca este singura care da si rezultate. Pentru a-i invata pe “stai jos”, “uita-te la mine” si “mainile cuminti” ABA are cele mai eficiente metode.
Lovaas recomanda ca tratamentul ar trebui inceput cat mai devreme posibil, de preferinta inainte ca copilul sa implineasca 5 ani si ideal inainte de 3 ani si jumatate. Programul bazat pe tratament acasa consta in 40 de ore pe saptamana de terapie intensiva. Terapia este de la persoana la persoana de 6-8 ore pe zi (2-3 ore cu pauze), 5-7 zile pe saptamana pentru 2 sau mai multi ani.
Participarea familiei este un element foarte important al tratamentului, deoarece cercetatorii au descoperit ca aptitudinile desprinse in clinici si clase speciale nu sunt valabile mediului de acasa daca nu exista o implicare a parintilor in programul de tratament al copilului. Toate indemanarile deprinse sunt impartite in sarcini mici care sunt indeplinite si predate intr-un mod foarte structurat si acompaniat de repetate laude si premii pentru fiecare incercare reusita. Comportamentele agresive sau stimulente ale eului sunt reduse sau inlocuite, ignorandu-le sau inlocuindu-le cu forme comportamentale sociale mai acceptabile. Programul de interventie progreseaza gradual de la autopredare de baza si abilitati lingvistice, la predarea de abilitati nonverbale si imitare verbala, si stabilirea inceputurilor pe jucarii. O data ce copilul stapaneste sarcinile de baza, in stadiul al doilea, se preda limbajul expresiv si prematur abstract si joaca interactiva cu alti copii. In stadiile mai avansate ale interventiei, copilul poate fi invatat acasa si la scoala.
Modificarea comportamentului se bazeaza pe faptul ca, consecintele placute pot promova un comportament bun si consecintele neplacute, ca de exemplu pedepsele, pot produce un comportament inacceptabil. Lovaas considera ca printr-o interventie la timp, un numar mic dar consistent de copii cu autism si disfunctii asemanatoare sunt apti sa-si insuseasca functiuni normale intelectuale si educative pana la varsta de 7 ani. Au existat numeroase articole si critici pe acest subiect in ultimii 20 de ani si multe argument aduse validitatii descoperirilor lui Lovaas. Tratamentul este extrem de lung si intens si poate fi foarte scump. Totusi un numar in crestere de parinti au folosit aceasta metoda si au fost satisfacuti de rezultate.
Articol realizat de Georgiana Bugeag, licentiata in Psihologie.