Organizator: Asociatia PsihoTransfer
Data: duminica 11 octombrie 2009
Locatia: Timisoara
Durata: 6 ore (10:00 – 17:00, cu pauza de masa de 1 ora)
Pret: 90 lei/persoana
Numar participanti: min. 10, max. 16 persoane
Data limita de inscriere: 5 octombrie
Contact: : Toth Noemi
E-mail: nomy_zoom@yahoo.com
Tel: 0728.190.050
Asociatia PsihoTransfer va invita la workshop-ul “Instrumente muzicale neconventionale“
Comunicare - Pedagogie - Terapie
O lume a sunetelor
Instrumentele muzicale si sunetele sunt o modalitate vie de interactiune, cunoastere, relaxare si vindecare, exprimare si cautare a propriilor ritmuri si armonii.
Ascultand natura si mediul urban devenim constienti de diferenta dintre sunetele care ne inconjoara si cele care vin din noi insine. Ne plac aceste sunete sau ne-am dori sa schimbam ceva? Cantand la instrumente muzicale din culturile lumii sau la cele inventate si facute chiar de noi, pornim astfel pe drumul educarii simturilor, descoperind materiale si forme sonore, invatand sa improvizam si sa comunicam cu ceilalti prin muzica. Aceasta cale ne ajuta de asemenea sa-i intelegem pe cei de langa noi, chiar daca vorbim limbi diferite. Devenim responsabili pentru ceea ce facem, constienti de momentele in care cantam si de cele in care nu cantam si descoperim ca reducerea cantitatii sunetelor sporeste calitatea atentiei acordate spatiului interior. Realizarea de instrumente muzicale din materiale naturale este o experienta deosebita. Astfel se nasc impreuna povesti si basme sonore.
Atelierul pune la dispozitia participantilor peste 20 de instrumente muzicale neconventionale din culturile lumii ( Africa, India, Australia, Nepal, Mexic, Indonezia etc.) din materiale naturale (lemn, bambus, metal...) si incurajeaza prin diferite exercitii de sunet, ritm, voce si jocuri la o experienta directa si personala cu sunetele si muzica.
Scopul workshopului: este de a aduce experimentarea directa si constientizarea in prim-planul fiecarui participant, punand accent pe descoperirea si redescoperirea interioara, autocunoastere si explorare a spatiului interior psiho-emotional, prin energia grupului. Muzica este un declansator de stari si o cale de a patrunde in adancul nostru, iar in contextul de grup aceasta se realizeaza cu o intensitate sporita, datorita sprijinului si acompaniamentului pe care ceilalti membri ni-l acorda in permanenta. Vom patrunde asadar in noi insine, insotiti de sunetele care ne vor purta pe caile sinuoase ale cunoasterii de sine prin ceilalti (reflectie).
Se lucreaza intr-o maniera activa, creativa, sensibila, deschisa la propunerile participantilor, orientata catre descoperire, joc si reflectii impartasite in grup, culminand cu exercitii de constientizare a efectelor pe care explorarea spatiului interior le are asupra comportamentului nostru exterior.
Atelierul se adreseaza tuturor celor interesati de muzica, sunete naturale (nu electronice si amplificate), instrumente muzicale inedite si modul de lucru cu acestea in grup, in pedagogie, terapie, comunicare.
Workshopul este condus de Hannes Heyne – muzician si pedagog din Dresden (Germania), initiator al proiectului international KlangHütte si Andreea Botezan – art terapeut.