Ce este Sandplay Therapy!
- pentru copii, adolescenti, adulti, cupluri si familii
Este o forma de terapie expresiva, nonverbala, nondirectiva, noninterpretativa si care nu lezeaza cu nimic personalitatea si modul de exprimare al pacientului si permite acestora sa-si lucreze in profunzime si intr-o maniera delicata temerile, anxietatile si traumele din trecut. Prin intermediul Sandplay, vindecarea are loc in mod spontan si elibereaza pacientul de emotiile intense ce interfereaza cu viata lor cotidiana.
Este o tehnica permisiva din punct de vedere al spatiului si al cadrului, pacientul lucreaza relaxat si degajat, pacientul se autoconecteaza la sine, prelucreaza sa integreze acele continuturi cunoscute sau nu, pe care le-a parcurs sau le parcurge.
Prin maniera de lucru delicata cu teme dificile, Sandplay aduce in prim plan subiecte ce au fost sau sunt greu de gestionat. Sandplay aduce la suprafata continuturi inconstiente, delicate, foarte greu de accesat pe alta cale, prin scenarii create intr-o ladita cu nisip, apa si miniaturi, reusind prin diferite configuratii sa puna in scena o lume interioara. Aceasta lume interioara, a fiecarui pacient ajunge sa ia forma in realitatea noastra concreta astfel sa poata fi citita, inteleasa, impartasita, explorata, iar aspectele care ne fac viata dificila pot fi ameliorate. Ofera posibilitatea de a lucra in profunzime acele arii rezistente la schimbare.
Aplicabilitatea Sandplay Therapy:
Prin Sandplay Therapy pot fi asistate persoane care sufera de depresie, sindrom anxios, diverse tulburari datorate unor situatii de viata traumatizante cum ar fi divortul, decesul cuiva din familie, violenta, abuzul sexual, sindrom post-traumatic, dificultati de adaptare (in familie si in medii sociale), dificultati de invatare, dificultati de concentrare, comportamentul opozitionist, o gama foarte larga de tulburari psihice.
Beneficiile Sandplay Therapy
Beneficiul acestei terapii nu este masurabil, este vizibil de catre ceilalti (insotitorul, parintele, colegi, cadrele didactice din scoala, gradinita). Experienta personala va certifica ca ceva in viata lor s-a schimbat, ca au aparut ameliorari, ca s-au produs evolutii, schimbari, transformari.
Sandplay are efect de restructurare psiho-neuronala la nivelul creierului. La nivelul retelelor de neuroni pot aparea retele noi iar cele vechi pot intra in latenta pe masura ce jocul avanseaza. Pe aceasta baza foarte fizica si concreta se va sprijini comportamentul ulterior din viata concreta. Psihicul nu va produce material nefolositor, tot ce produce va fi folosit in sensul dezvoltarii.
Sandplay - Jocul cu nisip ajuta pacientul:
- ii permite pacientului sa creeze si sa se exprime in ladita cu nisip asa cum ii vine fara vreo limita legata de vreun inteles, este important ca pacientul sa se simta liber si in siguranta pentru a putea sa se vindece;
- in mod natural pacientul stabileste granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru el. Granitele sunt stabilite de ladita cu nisip;
- faciliteaza o stare unica pentru asocieri si metafore terapeutice;
- este eficient in depasirea rezistentelor si accesarea resurselor interioare care permit pacientului sa creasca intr-o relatie de incredere;
- faciliteaza prin intermediul laditei cu nisip un mediu de comunicare pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate, renuntarea la verbalizare ca rezistenta;
- creeaza pentru pacient un loc de experimentare a controlului;
- permite o accesarea mai completa si mai rapida a continuturilor intrapsihice profunde.
Rezultatele:
Nu se poate vorbi despre o anumita perioada pentru ca este o terapie comportamentala, este o interventie de tip creativ si expresiv care survine in ritmul clientului. Se lucreaza „cu materialul pacientului”, material pe care acesta il produce in ritmul sau de lucru, fiecare pacient are istoria sa de viata si functioneaza in ritmul lui, lucreaza intr-o anumita maniera foarte personala si este foarte greu de dat un timp sau nu numar de sedinte pentru vindecare. Fiecare pacient are modul sau personal de a se vindeca.
O psihoterapie nu are un timp in care sa se intample.
Articol realizat de Mihaela Dinu, psiholog-psihoterapeut
Cabinet Individual de Psihologie Dinu Mihaela