Hipnoterapia poate fi folosita in salonul de cosmetica in situatia in care cosmeticiana are studii de specialitate in domeniul psihoterapiei sau prin colaborarea dintre o cosmeticiana si un specialist in psihoterapie.
Ca si tehnici de psihoterapie se pot folosi cu succes tehnicile de hipnoza, de relaxare (Schultz, Jacobson) combinate cu tehnicile de imagerie vizuala si sugestii tintite.
Obiectivul interventiilor psihoterapeutice consta in :
- obtinerea unei relaxari fizice si psihice
- activarea resurselor pozitive ale inconstientului prin comutarea de la emisfera stanga dominanata in stare de veghe pentru dreptaci pe emisfera dreapta (sediul inconstientului)
- folosirea imaginilor si sugestiilor pentru activarea circulatiei sanguine, accelerarea patrunderii cremelor in piele
- actiune antirid prin folosirea unor imagini sugestive
- actiune antiacneica, cicatrizanta, grabirea vindecarii
- eliminarea unor comportamente negative care agraveaza problema (scarpinat, obiceiul de a stoarce cosuri etc)
- pozitivarea imaginii de sine prin acceptarea inestetismelor pielii/ corporale
Hipnoza este foarte utila in cosmetica in doua domenii importante: tratamentul acneei si terapia antirid.
Acneea este o dermatoza care se manifesta prin inflamarea foliculilor pilosi si glandelor sebacee. Acesti butoni inflamati se gasesc pe fata, umeri, piept si spate. Pielea este bariera cu lumea exterioara. Rolul social al pielii este fundamental deoarece participa direct la modul in care ne structuram relatiile cu ceilalti. Acneea juvenila apare mai tot timpul la nivelul fetei.
Intr-un film american care trata problemele adolescentilor se spunea ca un "cos" pe fata stabileste diferenta dintre a fi sau a nu fi popular.
Nevoia de a avea o imagine de sine pozitiva este foarte acuta in adolescenta, iar tenul cu aspect inestetic poate impinge adolescentul intr-un complex de inferioritate.
Chiar daca aparent este o problema dermatologica, in realitate acneea tradeaza relatia proasta a tanarului cu sine.
Aceasta nemultumire legata de aspectul fizic poate fi efectul unei replici rautacioase sau inofensive, glume sau pur si simplu exagerarii unui defect real sau inchipuit.
Unii adolescenti care au fost obiectul unui comportament parental inconstient de seductie se protejeaza negandu-si frumusetea. Acesti parinti nu-si seduc copiii in sens fizic, ci doar psihologic (de exemplu, unul dintre parinti se aliaza cu copilul de sex opus, denigrandu-si in acelasi timp partenerul, iar copilul devine un fel de "sot-substitut")
Acneea, petele rosii etc. sunt mijloace de a exprima dificultatile noastre de a ne accepta fata care ne displace uneori si pentru ca e prea frumoasa si atrage prea mult. Acestea sunt forme de a ascunde, de a schimba sau rejecta o imagine de sine care nu ne satisface.
Concluzia care se impune este sa nu tratam doar corpul, ci si sufletul pentru ca am trata doar efectul si nu cauza.
Ridurile apar ca urmare a unor factori nocivi de mediu (expunerea la noxe, la soare, deshidratarea, lipsa de ingrijire faciala sau tratamente cosmetice inadecvate), factori biologici (scaderea depozitelor de elastina si colagen din piele odata cu inaintarea in varsta, schimbari hormonale) si factori mecanici- musculari (riduri de expresie).
Un studiu american arata ca daca oamenii nu ar sti ca vor imbatrani, procesul de imbatranire ar fi mult mai lent. In stare de hipnoza, pot fi utilizate imagini si sugestii pentru relaxarea muschilor care mentin ridurile de expresie (un fel de „botox psihologic”), pentru activarea circulatiei sanguine in zonele alipice (nehranite), pentru redistribuirea rezervelor adipoase, de colagen si elastina in zonele deficitare (la nivelul fetei).
In clinica Psihosucces am lucrat cu cliente de peste 50 ani si am obtinut rezultate extraordinare, o imbunatatire a texturii si hidratarii pielii cu 80%, o reducere semnificativa a ridurilor decolteului si gatului. Astfel, in cazul pacientei A.B. am aplicat hipnoza pentru a aborda urmatoarele probleme:
- tonifierea musculaturii abdominale si redistribuirea tesutului adipos
- intarirea si cresterea volumului sanilor
- netezirea si diminuarea ridurilor din zona gatului si decolteului.
Pacienta A.B. in varsta de 51 de ani s-a prezentat la Clinica Psihosucces pentru o serie de probleme emotionale si de relationare cu sexul opus. Era ceea ce numim in limbaj psihologic, o persoana „nonasertiva”, o „femeie obiect” care folosea comportamente de salvator pentru ceilalti, cu o structura a eului dominata de Eul Parental si Adult in care emotiile, nevoile si dorintele personale erau pe un loc codas. Dupa rezolvarea problemelor psihologice care s-a concretizat prin iesirea dintr-o relatie emotional-abuziva, dezvoltarea increderii in sine si in propria feminitate, armonizarea starilor Eului- a aparut necesitatea abordarii psiho-cosmetodologice.
A.B. prezenta un ten pigmentat, cu pori usor deschisi in zona faciala, cu riduri de expresie „ laba gastii”, eritem frontal, cearcane, piele usor semigrasa in zona geniana si nazala si in rest ten uscat. Gatul si decolteul erau foarte uscate printr-o lipsa de hranire.
Tratamentul cosmetic a constat intr-o demachiere cu un produs usor, nonalcoolizat si un peeling pe baza de lapte si branza de vaci. Masajul facial a fost unul de tip corector, antirid si de crestere a elasticitatii musculare.
In tratamentul cosmetic s-au folosit produse diferite: fiole de ginseng pe fata, castana de inidia pe frunte, ser depigmentare pe zonele pigmentate, ser pentru ochi, masca cu colagen pe fata si gat.
Terapia prin hipnoza s-a desfasurat pe parcursul mai multor sedinte, in functie de obiectivele vizate:
- imagini si sugestii specifice pentru cresterea volumului sanilor
- tehnici de acceptare si imprietenire cu „burta”, respinsa pana atunci
- tehnici psihologice-antirid
Psihoterapia a fost combinata cu tratamentul cosmetic atat in cabinet (de 2 ori /luna) cat si acasa (tratament de intretinere). Dupa circa o luna si jumatate efectele de intinerire si cresterea volumului sutienului cu un numar au fost vizibile. (Somatoterapia nr. 34/2009)
Autor: Camelia Stavarache, psiholog principal, specialist in hipnoza
Centrul de Psihoterapie si Medicina de Infrumusetare - Psihosucces
Alte subiecte postate de Camelia Stavarache
Psihoterapia EMDR intr-un caz de atac de panica
Nastere sub hipnoza
Psihoterapia EMDR intr-un caz de atac de panica
Nastere sub hipnoza