Pacienta, o femeie tanara, casatorita, s-a prezentat la cabinet pentru atacuri de panica diagnosticate in urma cu doua saptamani. Simptomele, pentru care a solicitat si Salvarea, includeau senzatia de slabiciune generala, nod in gat, amorteala in bratul stang, dureri in axila stanga, senzatia de moarte iminenta cu panica intensa, lipsa de aer. Pana sa se prezinte la cabinet a efectuat o serie de analize medicale sofisticate culminand cu tomografie computerizata si rezonanta magnetica nucleara. La testul Arborelui Koch a desenat trei arbori asemanatori (personalitatea aparenta, ideala si in stare de stres) ceea ce indica o rigiditate si o multumire de sine. La Testul Mainilor, desenul care sugera starea prezenta a fost realizat sub forma unui autoportret intitulat "Eu sanatoasa" care insa reprezenta un omulet aflat in echilibru fragil, fara talpi si fara maini si cu o fata in care apar doar ochii desenati punctiform. Acest desen sugereaza o imagine de sine proasta, nesiguranta, vinovatie intr-o problema sexuala, dificultati de comunicare.
In acest caz am aplicat EMDR (Reprocesare si desensibilizare prin miscari oculare) in a doua sedinta. Am folosit stimularea bilaterala: audutiva si tactila cu ajutorul aparatului TAC/Audio Scan- singurul de acest fel din Romania.
EMDR creatia lui Francine Saphiro este o forma de psihoterapie scurta, cu sedinte de 90 minute in cure de 3 sedinte pentru un singur atac de panica/trauma recent(a) si cure de la 6-20 sedinte pentru atacuri multiple si vechi.
EMDR este indicata in stresul posttraumatic (decesul unei persoane apropiate, accident, victima viol/ agresare fizica), tulburarile stresului (insomnie, nevroza cardiaca, colon iritabil, boli de piele cu etiologie psihica, obezitate), inhibitie si blocaj (depresie, atac de panica, agorafobie, fobii).
Contraindicatii: tulburari cardiace si respiratorii.
Ipoteza de la care porneste Saphiro este aceea ca noi functionam disociat (cand cu o emisfera cerebrala, cand cu alta).
Astfel, emisfera stanga- dominanta pentru dreptaci si invers, este sediul gandirii analitice, testarii realitatii, tacticii, planificarii, evaluarii, spiritului critic, controlului voluntar, gandirii evenimentelor trecute si viitoare. Emisfera dreapta este sediul automatismelor, sugestibilitatii, sensibilitatii, intuitiei, vizualizarii. In starile de meditatie, relaxare sau transa hipnotica se produce o comutare de la emisfera stanga dominanta la emisfera dreapta. Traumele, stresul creeaza blocaje, clivaje si disocieri importante intre cele doua emisfere cerebrale. Saphiro si-a propus o functionare globala, o armonizare a emisferelor cerebrale prin asocierea miscarii ochilor cu sunete, a inducerii unei stari modificate de cunostinta.. .
METODA EMDR actioneaza pe trei planuri la nivelul fiecarei emisfere:
- arheocortex (creierul primitiv): prin miscari
- paleocortex: prin activarea emotional-afectiva
- neocortex: prin vizualizarea amintirilor, imaginilor si intelegerea semnificatiilor dintre ele
In plus, deoarece fiecare trauma este insotita de ganduri negative se realizeaza o schimbare a acestor ganduri impreuna cu inducerea unei stari de relaxare.
Cognitia negativa pe care am lucrat in cazul acesta a fost "Sunt dezechilibrata", iar cognitia pozitiva "Sunt echilibrata". In timpul procesarii a reiesit ca trauma care statea in spatele atacului de panica era angoasa de moarte exprimata prin frica de contaminare cu virusul HIV prin ranirea in timpul pedichiurii facute intr-un salon cosmetic. Frica a fost alimentata si de informatiile culese de pe internet. Interesant e ca pacienta nu a facut legatura intre cele doua evenimente: ranirea la degetul de la picior si aparitia atacului de panica, deoarece ele erau separate prin trei zile, desi in zilele premergatoare atacului s-a simtit rau in fiecare dimineata. Pacienta si-a reamintit de asemenea, ca a mai avut stari de rau asemanatoare, dar nu le-a bagat in seama, iar ele au disparut, punandu-le pe seama unor cauze plauzibile: foame, oboseala, prea multa cofeina s.a.
Dupa prima sedinta EMDR au aparut primele ameliorari, o singura stare de rau, de intensitate scazuta pe parcursul a trei zile.
In urmatoarea sedinta am crescut increderea in validitatea cognitie pozitive pana la 6. A identificat calitatea psihica de care are nevoie: „incredere in sine” simbolizata prin imaginea sa calcand apasat pe strada.
In a treia sedinta de procesare a aparut o trauma de la 5 ani produsa de participarea la inmormantarea buinicului, trauma care a alimentat angoasa de moarte din prezent.
In a patra sedinta EMDR atacurile de panica au disparut, dar ne-am concentrat atentia pe abandonarea fumatului prin hipnoza. (Somatoterapia Nr. 21 /2007)
Autor: Camelia Stavarche, psiholog principal, specialist in hipnoza