La SPITALUL MUNICIPAL din BUCURESTI, am asistat, in premiera pentru Romania, o pacienta care a nascut in stare de transa hipnotica. Pacienta, de profesie medic, in varsta de 37 ani era la a doua nastere. Din anamneza a reiesit ca era o personalitate echilibrata, matura emotional, cu IQ peste medie. La testul de sugestibilitate Barber a reiesit o hipnotizabilitate peste medie cu preferinta pentru senzatia de „corp usor”. Ca atare, i-am indus o transa hipnotica prin metoda ridicarii bratului.
Inainte de nastere, cu circa o luna inainte, am realizat mai multe sedinte de hipnoza (8) in care am invatat-o autohipnoza, i-am dat sugestii de analgezie la nastere, am parolat starea de transa astfel incat sa poata experimenta singura transa hipnotica.
Nasterea a avut loc la termen. Am ajuns la pacienta dupa circa 10 ore de la internarea acesteia. Dilatatia in acel moment era de 5 cm, iar contractiile la 10-15 min. Am indus transa cu sugestii de dilatarea colului uterin. In circa 40 minute, dilatatia a ajuns la 8 cm si medicul a transferat-o in sala de nasteri. Mentinand inductia hipnotica prin fixarea privirii terapeutului i-am administrat sugestii de analgezie, astfel ca dupa a doua contractie copilul a fost expulzat fara probleme. In continuare, evolutia mamei si a copilului au fost extrem de favorabile.
Mentionez ca nasterea sub hipnoza nu este o noutate la nivel european. In Romania, este o premiera. Nasterea sub hipnoza nu are efecte negative, iar contraindicatiile pentru aceasta practica sunt aceleasi ca si pentru hipnoterapie ( psihoze, epilepsie, somnambulism). Hipnotizabilitatea usoara sau medie este o caracteristica naturala, astfel ca oricine poate fi hipnotizat (mai greu sau deloc persoanele cu retard mental). Transa profunda este atinsa de un numar redus de pacienti, dar in terapie nu avem nevoie de transa profunda decat foarte rar. Noi traim zilnic stari de transa naturala atunci cand suntem absorbiti de o emisiune, carte, discutie etc. In timpul transei se produce o comutare de la emisfera stanga dominanta la dreptaci, la emisfera dreapta (sediul intuitiei, inconstientului). Toate miturile legate de hipnoza sunt false (nu te mai trezesti, faci tot ce ti-se spune, iti dezvalui secretele etc). Din starea de transa, persoana are posibilitatea sa iasa daca ceva nu-i convine. Un experiment celebru a aratat ca o pacienta de sex feminin care intra intr-o transa profunda a iesit spontan din aceasta cand experimentatorul a simulat ca-i ridica fusta.
In concluzie, analgezia la nastere, prin hipnoza presupune disponibilitatea psihica a persoanei pentru aceasta, o inteligenta cel putin medie, absenta unor rigiditati la nivelul personalitatii, seriozitate si perseverenta. (Somatoterapia Nr. 11/2007)
Autor: Camelia Stavarache, psiholog principal, specialist in hipnoza
Centrul de Psihoterapie si Medicina de Infrumusetare - Psihosucces