Am avut un prieten care ma privea uneori dusmanos, alteori tandru, care se comporta identic si in relatia noastra ( si nu numai a noastra) , niciodata constant in sentimente, in comportament. Uneori era chiar impulsiv, iar aceea impulsivitate incerca s-o mascheze producandu-si vatamari corporale.
Deja incepuse sa fie frustant atat pentru mine, cat si pentru cei din jur, relatiile mele afective suferind dupa aceste incertitudini ( stiu ca toata viata este de fapt o incertitudine ) si intrbandu-ma ce este in neregula cu mine. Avem nevoie in viata de ceva al nostru, de o relatie cu cineva care stim ca este prezent pentru noi oricand si oricum si in orice imprejurare. Ma intrebam daca sunt dificila in relatiile interpersonale, daca sunt prea perfectionista, daca cer prea mult de la ceilalti si de la mine. Ajunsesem sa imi pun forte multe intrebari legate de propia mea persoana. Dar, surpriza.............prietenul meu a ajuns la psiholog in urma unei actiuni de automutilare si a fost diagnosticat cu tulburare de personalitate borderline.
Termenul de tulburare de personalite borderline desemneaza o stare intermediara ( border ) intre schizofrenie si nevroza, se poate spune ca este o forma usoara de schizofrenie, o tulburare schizoafectiva.
Dupa specialisti, una din cauze ar fi un dezechlibru chimic la nivelul creierului ( neurotransmitatori cum ar fi serotonina ) , sau din cauza unor traume suferite in copilarie ( teoria atasamentului ) atasament stresant , trauma ce poate a fi fizica, sexuala sau abuz emotional.
Tulburarea de personalitate borderline reprezinta una din cele mai grave afectiuni psihosomatice, iar in planul clinic este un pattern de instabilitate a relatiilor interpersonale a imaginii de sine si de o impulsivitate accentuata.
In ultimii sase ani , cercetarile care au studiat teoria atasamentului si tulburarile de personalitate borderline sustin ca , in relatia de atasament se dezvolta capacitatea de a forma reprezentari mentale proprii si ale celorlalti. Evenimentele traumatice pot duce la o imagine eronata a Sinelui si implicit un deficit in gandire despre starea mentala proprie si a celorlalti. In consecinta, tulburarea de personalitate borderline poate fi inteleasa ca un deficit in mentalizare in procesul de atasament.
Pacientii bordeline prezinta atasament dezorganizat, caracterizat de raportul apropiere/evitare si este intanit la copii in care parintii/tutorii devin surse de amenintare.
Tulburarea de personalitae borderline se manifesta prin deficenta afectiva in relatiile interpersonale, mania ca sentiment dominant, dar nemotivata, imaginea de sine in declin, depresie, trairi in izolare si desi aceasta izolare o suporta greu, prefera sa rupa relatiile afective mai intense cu alte persoane din teama de a nu suferi ulterior. In general mege pe polaritae, trece de la sentimentul de dragoste intensa ( idolatrizare ) la ura, la el nu exista nuante de gri, totul este ori alb, ori negru.
Persoanele cu TPB au deficente in controlarea emotiilor, au stari de revolta, traiesc intens sentimentul de respingere / abandon, episoade scurte si intense de depresie si anxietate, chiar trec la automutilare, care duce la centrarea gandirii pe suicid, iar uneori chiar trec si la suicid.
Identitatea de sine a bolnavului borderline este instabila, asemeni trairilor sale afective, lipsindu-i frecvent un scop in viata si traind intens sentimentul de inutilitate a propiei sale persoane.
Tratamentele tulburarii de personalitate borderline pot fi abordate prin psihoterapie, psihanaliza si medicamentos, in functie de stadiu si costuri.
TPB este cea mai des intalnita tulburare de personalitate si afecteaza populatia in procent de 10-14% din populatie
Ar fi bine sa constientizam propiul nostru comportament si propiile sentimente fata de cei din jur , pentru ca putem face mult rau celor pe care ii iubim , involuntar sau voluntar. Acceptare propiei noastre persoane , ne-ar ajuta in reltiile noastre interpersonale, sa intelegem universul nostru si sa-l acceptam asa cum este ,incercand sa ne perfectionam , sa ajustam , sa ne dezoltam .
biba