Din ce in ce mai cunoscuta in ultimii 15 ani, chirurgia estetica se afla in plina dezvoltare in Statele Unite, Europa si chiar in unele tari din Asia si Africa, unde preturile convenabile ale interventiilor au dus la asa-numitul „turism de infrumusetare”. Aceasta practica exista si in tara noastra, datorita preturilor mai mici cu 20-30%, in medie, fata de cele practicate in Occident.
Daca la inceputul anilor 90, romanii priveau circumspecti operatiile estetice, catalogandu-le ca fiind pur si simplu „nenaturale”, cu timpul perceptia s-a modificat. Astfel, in prezent se poate vorbi de un veritabil fenomen social in ceea ce priveste estetizarea propriului trup.
Oamenii cu o buna imagine de sine sunt mai eficienti in activitatea lor, sunt mai siguri pe ei si interactioneaza pozitiv cu cei din jur. Oamenii sunt judecati, cel puţin intr-un anumit grad, dupa felul cum arata.
In lumea de astazi aparentele conteaza, iar decizia unui individ de a incerca sa rezolve prin chirurgie estetica o problema care il deranjeaza sau care ii influenteaza viata intr-un anumit fel este extrem de sensibila.
Pe langa consultarea unui specialist, atunci cand persoana se hotaraste sa apeleze la un astfel de tratament este obligatorie si o evaluare psihologica. Inainte de a recurge la chirurgia estetica este vital sa se examineze motivele pentru care persoana respectiva solicita o anumită operatie
In primul rand este important sa se apeleze la chirurgia estetica pentru propria persoana si nu pentru a multumi pe altcineva. In al doilea rand, trebuie verificat daca asteptarile persoanei care doreste o operatie chirurgicala sunt realiste. Un chirurg poate de exemplu sa mareasca sanii unei femei, dar el nu poate sa faca miracole, sa atinga perfectiunea sau sa rezolve automat toate problemele vietii.
Imbunatatirea aspectului fetei sau corpului poate face individul sa se simta mai bine si acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra multor aspecte ale vietii. Totusi, a suferi o operatie estetica nu garanteaza fericirea sau imbunatatirea relatiilor personale.
Psihologul trebuie sa cunoasca asteptarile reale ale pacientului si motivele pentru care acesta doreste interventia. Pacientul care-si construieste sperante si asteptari exagerate, nefondate, prezinta riscuri.
Inainte de o operatie estetica este foarte important ca pacientul sa exprime care sunt asteptarile sale si care sunt motivele care il aduc in clinica estetica.
In urma unor studii realizate, s-a constatat ca pacientii care sufereau de depresie si anxietate, nu erau multumiti de rezultatele operatiilor si puteau cere repetarea procedurii sau aveau de-a face cu probleme de adaptare, familiale, izolare sociala, comportamente autodistructive sau furie indreptata asupra chirurgului si personalului care au efectuat operatia.
Anumite studii au aratat ca 7-12% din pacientii de chirurgie estetica sufera de tulburare dismorfica corporala, care reprezinta preocuparea pentru un defect presupus sau exagerat in aspectul fizic.
Majoritatea pacientilor cu tulburare dismorfica corporala nu sunt multumiti de rezultatele operatiilor si de multe ori ajung la repetarea operatiei sau operarea altor parti ale corpului.
Pacientii care cauta chirurgie cosmetica sunt impinsi de presiuni interne sau externe. Motivele externe cer de obicei o examinare mai amanuntita. Nevoia de a face pe plac altora (ex: sot, rude, iubit, straini) de obicei duce la credinta falsa ca o schimbare in infatisarea fizica va avea ca rezultat salvarea unei casnicii sau ameliorarea unei relatii.
Sanatatea psihica a unui pacient este deosebit de importanta pentru ca acesta sa fie multumit de operatie. Nemultumirea acestuia ar atrage alte probleme in lumea psihica a individului. Pe langa cele care l-au impins sa faca operatia estetica s-ar adauga problemele aduse de insatisfactie.
Autor: Andreea Vidan, Psihoterapeut
Cabinet Individual de Psihologie - Andreea Vidan
Alte subiecte postate de Andreea Vidan
Ghidul "vanatorului" unui job potrivit
Motivarea angajatilor prin stiluri de leadership
Workaholismul - calitate sau defect?
Ghidul "vanatorului" unui job potrivit
Motivarea angajatilor prin stiluri de leadership
Workaholismul - calitate sau defect?