Deseori se face confuzie intre leadership si management. Management-ul reprezinta utilizarea structurilor ierarhice de autoritate pentru obtinerea rezultatelor asteptate de la membrii organizatiei.
Leadership-ul reprezinta abilitatea de a influenta grupul in directia atingerii obiectivelor.
Management-ul duce la indeplinirea sarcinilor si eficienta iar leadesrhip-ul presupune influentarea oamenilor in asa fel incat acestia sa-si doreasca sa indeplineasca obiectivele.
Din pacate putini dintre manageri au abilitati de leaderi si din aceasta cauza ei pot produce multe probleme in organizatie. Conducerea prin comanda si pedeapsa are foarte multe efecte adverse atat asupra oamenilor cat si asupra organizatiei.
Leaderii au talentul, dedicarea si curajul de a crea o lume in care oamenii doresc sa traiasca si organizatii in care oamenii doresc sa lucreze. Acest obiectiv presupune, bineinteles un set complet diferit de abilitati fata de cele necesare unui simplu manager. O parte din aceste abilitati sunt: deschidere catre nou, flexibilitate, creativitate, capacitate de convingere, atentie la detalii si putere de mobilizare a echipei.
S-au descoperit doua directii importante de leadership organizational: ledership tranzactional si leadership transformational.
Leadership-ul tranzactional se refera la motivarea financiara a subordonatilor, prin rasplata pecuniara. Angajatii se asteapta sa primeasca o recompensa sau vor incerca sa evite o penalizare. Cu alte cuvinte, cine face ce i se cere, isi va primi si plata si isi va pastra si locul de munca.
Leadership-ul transformational presupune motivarea morala, prin convingerea cu argumente etice ori spiritual-morale sau auto-motivarea venite din interior, in urma unei evolutii individuale, si nu prin plata in bani a performantelor.
In cadrul unui leadeship transformational cei condusi sunt tratati cu respect si incredere, sunt consiliati si incitati sa actioneze in conformitate cu trebuintele superioare ale omului (de stima, de autodepasire si autorealizare), sunt determinati sa actioneze asupra interesului comun si nu a celui personal, sunt provocati permanent sa se autodepaseasca, le este stimulata dorinta de succes. Oamenii se transforma cu astfel de leaderi, cei condusi sunt educati in spiritul unor valori astfel incat sa se scoata „tot ce e mai bun din ei”. Se poate merge pana acolo incat leaderul transformational sa fie considerat un mentor spiritual.
Cati dintre noi, oare, am avut ocazia sa ne intalnim la un moment dat in drumul nostru profesional cu astfel de oameni, care sa ne faca sa ne dorim mai mult de la noi insine, sa ne cunoastem mai bine propriile abiliati, sa uitam macar pentru o clipa de propriile interese si sa ne determine sa ne implicam proactiv in bunul demers al oraganizatiei?
Autor: Andreea Vidan, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie - Andreea Vidan