Organizator: Agentia Regionala de Consultanta in Managementul Resurselor Umane
Locatia: unde exista cerere (nr. mare de psihologi)
Durata: 4 sectiuni x 5 ore
Pret: 100 euro (posibil in 2 rate)
Numar participanti: maxim 35 persoane
E-mail: tconst@uaic.ro
Tel: 0744643467
De cele mai multe ori rolul psihologului in firma/ institutie se reduce la cel de simplu angajat/ functionar, fara prea multa vizibilitatea sau putere de decizie. Cunoasterea si aplicarea procedurilor de „Analiza a climatului organizational„ poate fi una dintre oportunitatile asteptate care sa contribuie la schimbarea acestui statut, pentru ca:
- propune o comutare a accentului de pe evaluarea personalitatii angajatilor pe evaluarea “personalitatii” firmei (noi perspective, noi oportunitati!);
- ofera raspunsuri detaliate si relevante la intrebari de tipul: „Ce ii poate face pe angajati mai multumiti si mai productivi?” „Ce vor angajatii in schimbul efortului si dedicarii personale? (informatii cheie pentru manager!);
- are un rol decisiv in analiza, planificarea si managementul schimbarii organizationale in firma /institutie; (apropiere de zona deciziei);
- asigura un set de competente si instrumente utile si valoroase in consultanta organizationala; (competente /expertiza particulara);
- creeaza sanse de afirmare, de crestere a vizibilitatii si puterii decizionale a psihologului in organizatii (initiativa si afirmare);
- permite oferirea de servicii suplimentare cu valoare adaugata mare si cu sanse de a deschide noi contracte de consultanta (servicii de consultanta avantajoase).
ADRESABILITATE
Cursul se adreseaza psihologilor care doresc sa activeze sau activeaza in domeniul psihologiei muncii si organizationale. Fiind un curs de initiere in analiza climatului organizational cursul este deschis si studentilor sau psihologilor care activeaza in alte domenii ale psihologiei (psihologia transporturilor, psihologia apararii si securitatii, psihologie educationala si a consilierii vocationale etc.).
Cele 10 credite acordate de Colegiul Psihologilor sunt utile pentru obtinerea atestatului de libera practica sau schimbarea treptei profesionale.
CONTINUTUL CURSULUI
Cursul este organizat in patru sectiuni fiecare de cate 5 ore fiecare.
Sectiunea I. este centrata pe definirea si analiza contextului diagnozei organizationale si pe diferentierea intre probele de evaluare individuala si cele de evaluare organizationala.
Sectiunea II. vizeaza descrierea culturii si climatului organizational - ca repere conceptuale cadru ale diagnozei organizationale - si prezentarea strategiilor de culegere a datelor subsumate acestora.
Sectiunea III. urmareste exersarea abilitatilor de organizare activitatii de evaluare a climatului, de formulare a intrebarilor, de culegere si analiza a datelor datelor calitative .
Sectiunea IV. insista pe exersarea abilitatilor analiza a datelor cantitative generate de proceduri standardizate de evaluare a climatului organizational si de generare a raportului de diagnoza organizationala.
PERIOADA SI CONDITII DE FORMARE
Cursul se va organiza in week-end (vineri, sambata, duminica), in patru sectiuni de cate 5 ore fiecare. Orele de formare se vor centra pe clarificarea problematicii si pe formarea de competente (realizarea de aplicatii individuale si de grup). Cursantii vor primi un suport de curs, materiale anexe necesare aplicatiilor care se vor realiza in timpul cursului sau pentru exersarea si evaluarea competentelor finale (analiza climatului organizational intr-o organizatie reala, sub supervizare).
COSTURI
Costul participarii si certificarii pentru un curs este de 100 euro /cursant (sau echivalentul in lei la data platii) cu posibilitatea achitarii in 2 rate: prima rata la inscriere (50 euro) si a doua rata (50 euro) cel tarziu in prima zi a cursului.
Din fiecare grup de formare /localitate se acorda o reducere substantiala unui singur cursant, cel/cea care va facilita constituirea grupului si organizarea stagiului de formare (va asigura transmiterea informatiilor relevante potentialilor participanti, agregarea grupului, identificarea si rezervarea spatiului de formare, distribuirea materialelor etc.). Cursantii vor identifica spatiul de formare optim si vor partaja costurile de inchiriere a acestui spatiu.
ALTE DETALII ORGANIZATORICE
Cursul se va organiza cu prioritate in acele orase /zone ale tarii in care exista un numar mare de psihologi care isi exprima interesul de a participa la acest stagiu de formare.
Cursul este recunoscut de Colegiul Psihologilor (20 de ore, 10 credite)
*Cursul ’’Analiza Climatului Organizational’’ este unul dintre cele 4 cursuri acreditate de Comisia de psihologie a muncii, transporturilor si serviciilor (aprobat conform PV nr. 8 din 30.05.2009) in cadrul „Programului de formare continua in Psihologia muncii si organizationala si Psihologia transporturilor” propus de Fundatia „ARC 2000“ (Agentia Regionala de Consultanta in Managementul Resurselor Umane). Cele patru cursuri acreditate sunt urmatoarele:
Cursul I ”Evaluarea psihologica a personalului” (20 ore, 10 credite)
Cursul II „Analiza climatului organizational” (20 ore, 10 credite)
Cursul III „Examinarea psihologica a personalului din siguranta circulatiei” (20 ore, 10 credite)
Cursul IV „Psihologia participantului la trafic” (20 ore, 10 credite)
Pentru informatii suplimentare privind intregul program de formare va rugam sa ne contactati la adresele de e-mail: tconst@uaic.ro (Psihologia Muncii si Organizationala) si hcornel@uaic.ro (Psihologia Transporturilor).