A fi parinte nu inseamna doar sa aducem pe lume un copil. Este mult mai mult decat atat.
Implica multa munca, precum si puterea de a contribui la crearea unui viitor mai bun, nu doar pentru copii dumneavoastra ci si pentru noi toti. In calitate de parinti suntem insotitori ai copiilor pe lungul drum a ceea ce inseamna educarea lor, devenind astfel mijlocitori in procesul de invatare al vietii.
Desigur, ca parinti suntem preocupati si interesati cum sa-i crestem mai bine si cum sa ii formam astfel incit ei sa devina niste adulti care sa poata face fata cu incredere incercarilor vietii.
In cresterea copiilor totul depinde de relatia de iubire dintre parinte si copil si, in mare masura, de modul in care este exprimata. Nimic nu va functiona insa cum trebuie daca nevoia de iubire neconditionata a copilului nu este satisfacuta.
Nu este suficient sa oferim numai hrana si ingrijire. Copilul are nevoie sa se simta iubit. Iubirea este hrana lui emotionala, solul fertil care ii asigura o dezvoltare armonioasa.
Iubirea neconditionata este cea care accepta si confirma existenta copilului asa cum este el si nu datorita a ceea ce face el. Din pacate, iubirea in multe din cazuri este afisata in functie de ceea ce face (a luat premiu, a fost cuminte, a mancat tot) sau nu (nu a fost cuminte, nu a dormit, nu a luat nota mare).
Prin iubire neconditionata copilul isi dezvolta o imagine de sine sanatoasa, un sentiment al valorii personale, stabilitate si siguranta.
Exagerarea acestui sentiment al valorii personale, ce poate aparea compensator lipsei iubirii neconditionate, din diverse cauze, va duce invariabil la sentimentul ca el este cea mai importanta persoana si de aceea merita orice. Cum de altfel si subestimarea acestui sentiment poate duce la ideea ca el nu merita nimic, ca nu poate, ca nu este la fel ca ceilalti.
Consecinta?
In ambele cazuri, pe termen lung, face sa apara alienarea sociala bazata pe sentimentul de neintelegere, neincredere, nerecunoastere; insa, mai inainte de toate, siguranta si sentimentul valorii personale sunt periclitate in diverse grade de afectare, fapt ce conduce la diverse reactii. De exemplu, copilul este mai obosit, se refugiaza cu usurinta in ce ii ofera calculatorul, preferindu-l pe acesta in locul experientelor personale si al companiei celorlalti.
Tot iubirea neconditionata va intari sentimentul de siguranta si securitate si il va ajuta sa isi dezvolte capacitatea de adaptare in societate, fara aceasta copilul riscand sa devina retras, si asa sa ramana si la maturitate
Articol realizat de Liliana Puchea, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Puchea Liliana
...