Oare oferind copiilor nostri ce e mai bun din toate este cu adevarat cel mai bun mod de a-i pregati pe acestia pentru lumea in rapida si interconectata schimbare?
Schimbarea lumii cere o schimbare de atitudine. Si aceasta este ceva ce putem oferi copiilor, orice buget am avea.
Ne iubim copiii cu o pasiune de neegalat. Sunt putine placerile la fel de depline ca mangaierea manutelor lor miniaturale si rotunjoare, sarutarea obrajorilor lor pufosi si rozalii, in timp ce ei sfaroie in continuare, fara sa clipeasca, trecerea cu blandete a degetelor prin parul lor moale, ca de inger.
Pretuim fiecare scurt moment Kodak, ca atunci cand apuca cu nesat bucata de tort a primei aniversari si si-o intind cu veselie pe intreaga fata, prima intalnire stangace cu Sam, cainele bunicii, si, fireste, primul eroic si nesigur pas.
Ii iubim atata de mult, vrem sa aiba ce e mai bun din toate si am merge oriunde ca sa le procuram asta. Vrem sa aiba cele mai moi si comode soseste, cea mai sanatoasa si delicioasa mancare si cele mai bune jucarii care sa le aduca bucurie nesfarsita si sa dezvolte in ei mici genii. Am renunta la tot ce avem de un million de ori numai sa ne asiguram ca ei sunt in siguranta, fericiti si ingrijiti.
Sa ne pregatim copiii pentru viitor
Dar dincolo de nevoile fizice, stim noi de ce au nevoie cu adevarat aceste creaturi inocente, pentru a fi fericite si pentru a reusi in aceasta lume complicata de astazi?
Stim noi ce sa le oferim dincolo de imbracaminte buna, mancare, jocuri si distractie?
Este evident ca lumea de astazi nu mai este ce era, iar conditiile de a fi in siguranta, fericit si implinit s-au schimbat considerabil fata de vremea cand eram noi copii. Deschizand prima pagina a oricarui ziar, e ursor de constatat ca noi, adultii, nu ne administram lumea prea bine. Am lasat lucrurile sa ajunga intr-un punct, de unde nu mai putem controla consecintele actiunilor noastre, si chiar mai rau, am creat un rai pentru cele mai rele si egoiste tendinte ale omului, de a rataci liber si a profita de tot si de toti care-l inconjoara.
Si totusi, in timp ce noi insine suntem prinsi in ceata acestei situatii nesigure, instabile, suntem capabili sa cream un mediu cald, sigur si iubitor pentru cei mai mici si cei mai iubiti dintre noi, pana cand vine vremea sa iasa din cuib. Dar dupa aceea, este singura noastra optiune posibila, aceea de a “fi ce va sa fie”, asa cum am facut noi cu vietile noastre? Sau mai putem oferi ceva copiilor nostri, un fel de cunoastere, o atitudine, intelegerea care sa le permita sa modeleze o lume care sa determine cu totul alte titluri pe prima pagina a ziarului?
Deoarece dragostea si pasiunea noastra pentru ei sunt atat de mari, absolute, exista un singur raspuns: Trebuie sa existe ceva ce le putem oferi pentru o viata mai buna, trebuie sa gasim lucrul acesta si sa li-l oferim. Deci hai sa fim adultii care suntem pentru o clipa si sa gandim serios: este clar ca nu mai constituie o optiune rezolvarea problemei prin a-i izola de lume, tanandu-i acasa cat de mult timp posibil si lipsindu-i de contactul cu lumea de afara. De asemenea, nu constituie o optiune sa-i lasam sa creasca precum iarba, fara limite sau reguli, sau sa-i lasam sa creada ca tot ceea ce vad in filme, in reclame si pe internet reprezinta adevarul si standardul catre care sa tinda.
Este adevarat, nu putem controla gigantica si iresposabila industrie a publicitatii sau mass-media, dar putem sadi in copiii nostri intelegerea subconstienta a faptului ca telurile egoiste si valorile atat de des promovate acolo sunt destructive si de nedorit, indezirabile.
O paradigma pentru Lumea lor Noua
In lumea noastra globala, fara precedent, radical noua, in care toti oamenii incep sa se identifice ca membri ai unei familii interconectate, strans unite, extinzandu-se catre toate colturile lumii, lume ce nu mai este caracterizata de Cel ce are cele mai multe jucarii castiga, ci de Cel ce isi imparte jucariile cu ceilalti si se bucura privindu-i cum se joaca cu ele, castiga.
Acestea sunt noua atitudine, cunoastere si intelegere vital necesare, pe care noi, ca parinti le putem oferi copiilor nostri. Acesta va fi un dar infinit mai valoros decat orice pereche de pantofi de firma, decat cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, ori, decat cel mai scump camion telecomandat. Iar aceasta nepretuita educatie poate incepe la orice varsta, chiar de la nastere, pentru ca orice mama stie, copiii nostri invata totul de la noi inca din momentul in care
s-au nascut. Ei absorb toate energiile, gandurile si atitudinile din jurul lor din chiar primul moment, deoarece sufletul nu are varsta.
Asa incat, hai sa transmitem valorile de a oferi si de a impartasi copiilor nostri inca din primele lor momente in aceasta lume, si sa lasam infinita noastra iubire pentru ei sa fie o motivatie constanta de a nu ne opri niciodata sa o facem. Daca am persevera in aceasta singura si cea mai importanta indatorire de parinti, ni-i vom vedea foarte curand pe dragii nostri copii, traind intr-o lume cu adevarat fericita si sigura.