Pana a ajunge adulti cu totii am acumulat o considerabila experienta in legatura cu comportamentul uman, in general, si comportamentul organizational, in special.
Cand un prieten ne spune: ”N-o sa-ti vina sa crezi ce am patit azi la serviciu” sau ne povesteste despre diverse lucruri care se intampla in organizatia din care face parte, acestea depasind limita bunului simt, automat facem presupuneri implicite despre natura comportamentului din organizatia respectiva.
Similar, cand urmarim desfasurarea unei campanii electorale, a unei greve sau a unui simplu protest, de fapt completam arsenalul nostru de cunostinte despre comportamentul organizational.
Si asa iau nastere proverbele…
Proverbele romanesti au o incarcatura foarte mare educativ-sociala si sunt demne de urmat pentru ca aduc experienta de viata colectiva, acumulata pe parcursul timpului, despre comportamentul uman.
De foarte multe ori am auzit expresia: ”In definitiv, e o chestiune de bun simt…” Ce reprezinta acest bun simt, ne intrebam fara sa vrem.
Exista foarte multe proverbe ce pun in discutie bunul simt:
“Uita-te bine inainte de a sari!”
“Mai bine in siguranta decat sa-ti para rau!”
“Mai multe maini fac munca mai usoara!”
“Doua minti judeca mai bine decat una singura!”
Bunul simt pe care il aduc vechile proverbe este desigur foarte raspandit, dar este cel universal valabil? Sunt poate cam prea abstracte incat sa ne determine sa deducem daca sunt sau un aplicabile in absolut orice situatie. Cert este ca nu intotdeauna aduc succesul in afaceri sau in derularea carierei.
Primele doua proverbe dintre cele de mai sus enuntate se refera la atitudinea pe care ar trebui s-o avem in anumite situatii, la comportamentul individual in organizatie iar ultimele doua au o anumita incarcatura relevanta despre ce inseamna colaborarea in echipa si luarea deciziilor in organizatii.
Daca ar fi parafrazam proverbele de mai sus, pentru a le da o infatisare mai completa pentru practica de zi cu zi, acestea ar trebuie sa fie formulate cam in felul acesta:
“Uita-te bine inainte de a sari” versus “Cel ce ezita prea mult este pierdut!”
“Mai bine in siguranta decat sa-ti para rau” versus “Cine nu risca nu castiga!”
“Mai multe maini fac munca mai usoara” versus ”Prea multi bucatari dau ciorba-n foc!”
“Doua minti judeca mai bine decat una singura” versus “Daca vrei sa faci ceva, fa-o singur!”
Uneori, esecul bunului simt ilustrat in proverbe ne sugereaza ca ar trebui sa facem cu foarte mare atentie deosebirile dintre comportamentul general si comportamentul real ce apare in organizatii.
Ramane sa constatatam singuri ceea ce ne avantajeaza sau un.
Si pentru ca sa mai destindem putin “atmosfera” referitoare la lucru, mai punem in discutie si un alt proverb:
“Absenta face inima mai iubitoare”, dar “Ochii care un se vad se uita.”
Concluziile le extrage fiecare singur, raportandu-se la propria experienta de viata.
Autor: Carmen Ionescu, psiholog principal
Cabinet individual de psihologie - Carmen Ionescu