Tehnic, modul in care se conduce un autoturism este aproape unic si fiecare dintre noi, cei care am parcurs o scoala de conducere auto o stim. Psihologic, modul in care actionam si reactionam cand conducem propriul autoturism, difera insa de la persoana la persoana.
Tipologia comportamentelor manifestate atunci cand suntem conducatori auto se refera la anumite caracteristici structural-constitutionale care tin de dinamica miscarilor, a psiho-motricitatii si nu in ultimul rand de gradul de maturitate psihica, reflectata in orientarea atitudinala si trasaturile de caracter.
Toate aceste caracteristici, in anumite situatii ivite in fluxul traficului rutier, determina comportamente specifice, dintre care cel mai clar conturat, se pare ca este comportamentul agresiv.
Comportamentul agresiv in trafic (CAT), reflectat in modul de relationare interpersonala, este determinat de o anumita inclinatie spre a domina, de o anumita caracteristica temperamentala referitoare la echilibrul dintre excitatie si inhibitie a sistemului nervos central si nu in ultimul rand, de o slaba cenzura a autocontrolului ca rezultat al unor carente educationale .
De cele mai multe ori, CAt este legat automat de predispozitia la impulsivitate, spre reactii spontane si necontrolate in mod constient. Impulsivitatea este cea care poate caracteriza persoanele care nu-si pot lua in stapanire temperamentul prin intermediul autoreglajului caracterial.
CAT nu se poate reduce exclusiv la impulsivitate, ci are legatura cu mai multe componente de conduita “necalculata” ca: imprudenta, terbilism si intoleranta, obtinandu-se o atitudine de minimalizare a riscului.
Aceasta atitudine este favorizata de anumite particularitati emotionale (hiperemotivitate), temperamentale (colericul), de atitudinea de supraevaluare a propriei competente, de anumite caracteristici caracteriale (responsabilitate scazuta) si de anumite caracteristici legate de varsta ( teribilism, necesitate de afirmare de sine si de valorizare pozitiva a Eului).
De mentionat este faptul ca nu putem lua in calcul formele nocive 100% ale agresivitatii care implica distructivitate, cele izvorate din forme grave de frustrari si anxietati patologice, din cauza ca orice viitor conducator auto parcurge un test psihologic inainte de inceperea cursurilor pentru a sti daca prezinta contraindicatii si din acest punct de vedere.
Cunoscand caracteristicile CAT ( ale agresivitatii reactive), ar fi oportun sa luam in calcul dezavantajele acestuia:
- genereaza tensiune in relatiile interpersonale dintre conducatorii auto;
- poate constitui o bariera psihologica in exercitarea autocontrolului constient;
- faciliteaza manifestari spontane, necontrolate care ar putea lua forme ample;
- predispune la subestimarea riscului;
- impinge la manevre pripite, periculoase;
- favorizeaza abateri dela regulile de circulatie si dela cerintele disciplinei rutiere;
- ingreuneaza si/sau incurca circulatia.
Pentru a evita dezavantajele CAT, este recomandabil in primal rand constientizarea prin autocunoastere, daca este cazul, a eventualelor predispozitii la un astfel de comportament si nu in ultimul rand dublarea autocontrolului in comportamentul rutier.
Autor: Carmen Ionescu, psiholog principal
Cabinet individual de psihologie - Carmen Ionescu