De-a lungul istoriei, s-a conturat ideea ca pentru om nu exista profesie mai nobila, mai bogata in satisfactii dar si mai plina de capcane, de deziluzii, decat profesia “conducerii unor oameni”. O organizatie, un colectiv nu pot fiinta decat conduse, dintotdeauna.
Cum trebuie sa fie un manager de top? Experienta de pana acum a unor manageri m-a ajutat sa realizez o enumerare a trasaturilor celor mai importante.
1. Increderea este vitala.
Este esential ca managerul sa fie capabil de a avea incredere in conducatorii colectivelor din subordine. Aceasta incredere constituie o greutate pentru unii care doresc sa dirijeze fiecare miscare a organizatiior. Astfel de conducatori nu-si pot descoperi inclinatia clara de a avea incredere in oameni si, ca un rezultat, ei nu le dau posibilitatea acestora sa-si exercite pe deplin talentele creative.
Pentru a fi cu adevarat un conducator eficace, se cere foarte multa incredere in angajati. Aceasta incredere trebuie sa fie echilibrata de consimtirea de a inlatura oamenii in care nu se poate avea incredere si de a lua unele decizii dure. Fara incredere si respect mutual intre angajator si angajati, organizatia, mai ales daca este vorba de una mare, va trece adesea printr-o combinatie nedorita, intre performante joase si moral scazut. Frank Crane spunea: ”Este posibil sa fii amagit daca te increzi prea mult, dar vei trai in chinuri daca nu ai suficienta incredere.”
2. Un manager trebuie sa fie un bun profesor si sa stie sa se faca inteles prin puterea sa de a transmite.
Arta de a invata si a-i conduce pe angajati, sunt mana in mana. Managerul trebuie sa dispuna de maiestria de a invata, de a impartasi cunostintele si experienta sa si de a lucra aproape de oameni, pentru a-i ajuta sa se perfectioneze si sa fie creativi. Trebuie sa stie sa se faca inteles si sa puna punctul pe “i”. Prin invatare, managerii pot sa inspire, sa motiveze si sa influenteze angajatii.
3. Un manager trebuie, cat mai rar, sa rezolve singur problemele.
Acesta trebuie sa faciliteze rezolvarea problemelor. Recompensa psihica pe care un angajat o obtine rezolvand intr-adevar problemele, este chiar importanta. Ii intareste stima de sine si mareste abilitatea anjajatului de a rezolva din ce in ce mai bine situatiile de munca urmatoare. Generalul George Patton sfatuia: ”Niciodata nu spune oamenilor cum sa faca. Spune-le ce sa faca si vei fi surprins de ingeniozitatea lor.
4. Un manager trebuie sa organizeze bine timpul si sa-l foloseasca eficient.
Timpul poate fi mai bine utilizat daca un conducator poate citi foarte repede si poate capta cu rapiditate esenta problemei. Un manager trebuie sa stie sa dicteze clar secretarilor ceea ce doreste. In acest sens, Gerge Roosvelt era capabil sa dicteze mult, pana la 25 de scrisori pe ora. Foarte importanta ar fi, de asemenea, mentinerea unui timp liber in fiecare zi care poate fi folosit pentru a citi, pentru intalnirea cu vizitatori neasteptati sau pentru confruntarea cu probleme neasteptate, care nu suporta amanare.
5. Managerul trebuie sa se increada in intuitia lui.
Sa ai intuitie inseamna sa ai antenele personale, sa tii in mana pulsul organizatiei si nu in ultimul rand sa fii pe faza. Astfel se poate raspunde la unele intrebari de genul: “Au fost angajatii satisfacuti de deciziile pe care le-a luat?”, “Au fost acceptate deciziile luate de catre altii?”, “Este ceva in neregula?”. Ralph Woldo Emerson spunea: “Esenta geniului este spontaneitatea si instinctul, increde-te in ele!”
6. Managerul trebuie sa fie introspectiv.
Trebuie sa fie in stare sa se uite in oglinda si sa determine ce a facut corect si unde a gresit, asupra carei decizii trebuie sa revina si cat de apropiat a fost fata de oameni. Trebuie sa se intrebe in sinea lui daca nu a fost cumva prea rigid, de exemplu.
7. Managerul trebuie sa fie prezent si apropiat de angajatii lui si, mai ales, sa aiba grija de oamenii lui.
Regula celor 4 ore este un ghid folositor: managerul nu trebuie sa petreaca mai mult de 4 ore in biroul lui. Trebuie sa fie in mijlocul oamenilor sa obtina reactia de feedback la problemele productiei. Acesta trebuie sa multumeasca oamenilor pentru munca prestata, ori de cate ori are ocazia, deoarece aceasta este o componenta importanta din procesul de grija fata de ei si este resimtit in mod cert de catre angajati. In anumite situatii, ar trebui ca managerul sa incerce sa gaseasca angajamente sau job-uri pentru indivizii care parasesc organizatia respectiva, dintr-un motiv sau altul. Angajatii remarcabili trebuie sustinuti de catre manager. Prieteniile cu angajatii insa, trebuie evitate. In acest sens, Pierce Chapron spunea: ”Acela care primeste un beneficiu nu trebuie sa-l uite niciodata, iar acela care il acorda nu trebuie niciodata sa-si aminteasca”.
8. Managerul trebuie sa aiba simtul umorului.
Trebuie sa fie gata oricand sa spuna glume sau povestiri mai mult sau mai putin stanjenitoare referitoare la diferitele greseli, asa incat oamenii sa stie ca este uman si gata chiar sa-si recunoasca si propriile greseli. Umorul poate fi un mare dezamorsor de tensiuni organizationale. O poveste, o gluma in momentele de criza sau de dificultate, poate fi terapeutica. Este foarte important ca managerul sa fie relaxat si glumet cu oamenii dar sa nu foloseasca umorul impotriva lor, deoarece acest lucru ar putea fi contraproductiv.
9. Managerul trebuie sa fie demn de incredere.
Credibilitatea este importanta deoarece prin aceasta dovedeste in fata celorlalti, stabilitatea, oportunitatea si taria deciziilor luate. Un manager trebuie sa fie atent cu afirmatiile pe care le face deoarece o data facute, nicio problema de sanatate, o criza serioasa in afaceri sau in familie nu trebuie sa le modifice.
10. Managerul trebuie sa stabileasca si sa mentina inalte standarde de demnitate si moralitate.
Printr-o imbracaminte adecvata, maniere si morala, ferindu-se de jigniri si ironizari, ajutandu-si angajatii in crizele familiale, conducand ceremoniile cu demnitate, primindu-i bine pe noii veniti cu scrisori personale si calduroase, poate obtine succese. O combinatie fericita intre substanta si stil conduce la o inalta performanta si un moral ridicat in cadrul organizatiei.
Alaturi de aceste trasaturi mai sunt si altele, legate strict de specificul companiei sau institutiei, de exemplu: spital sau unitate militara.
Autor: Carmen Ionescu, psiholog principal
Cabinet Individual de Psihologie - Carmen Ionescu