Starile anxioase se pot manifesta atat la nivel fizic, cat mai ales psihic.
Frica este o stare emotionala fireasca, in situatiile amenintatoare pentru un individ, rolul ei fiind unul de supravietuire, prin declansarea in individ a dorintei de a lupta sau a fugi. Anxietatea este acea stare psihica in care persoana asteapta sa se intample ceva rau, dar fara un motiv real; ea percepe viitorul ca fiind amenintator.
Cand aceasta teama atinge cote alarmante se declanseaza atacul de panica. Atacul de panica se aseamana cu atacul de cord, de aceea persoana dupa ce a facut un atac de panica se duce la medic pentru a face un control la inima si nu merge la psiholog.
Atacul de panica se intalneste nu doar in tulburarea anxioasa ci si in alte tulburari psihice cum ar fi: depresia, tulburarea bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva, alcoolismul etc.
Factorii declansatori ai atacului de panica
Factorii care declanseaza atacurile de panica poti fi atat factori genetici cat si factori de mediu. Dintre factorii de mediu putem enumera: abuzul sexual si emotional in copilarie, schimbarea scolii, parasirea casei parintesti, divortul, pierdere (slujba, ruda, prieten, animal) boli, imigrarea, dezastre naturale.
Simptomele atacului de panica (conform DSM-5, 2016 - Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale):
- • Palpitatii, acceleratii ale batailor inimii;
•Transpiratii;
•Tremuraturi si agitatie;
• Respiratie sacadata si senzatie de sufocare;
• Dureri cardiace;
• Greata, diaree;
• Neliniste, confuzie, senzatie de lesin;
• Senzatie de frig sau de caldura;
• Parestezii, furnicaturi;
• Derealizare, depersonalizare;
• Teama de a nu pierde controlul si de a nu innebuni;
• Teama de a nu muri
Tratamentul atacului de panica
Abordarea terapeutica a atacului de panica implica trei modalitati: terapia medicamentoasa; psihoterapia; combinarea celor doua
Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antidepresive si anxiolitice. Anxioliticele se prescriu o perioada scurta deoarece ele pot da dependenta mai ales la persoanele care au avut anterior alte dependente (tutun, alcool, droguri). Ele in general se administreaza pana incepe sa-si faca efectul medicamentul antipresiv si scurt timp dupa aceea (1-3 luni). Ambele tipuri de medicamente au efecte secundare.
Exista riscul ca dupa incheierea tramentului medicamentos, starea de panica sa revina, mai ales in situatia in care contextul de viata al persoanei a ramas acelasi sau nu a reusit sa elaboreze si sa depaseasca un conflict psihic interior.
Psihoterapia psihanalitica face ca riscul recaderilor sa fie foarte mic si in acelasi timp nu are efecte secundare. Fiind o terapie de lunga durata, de cel putin 6 luni, ea nu doar ca duce la disparitia atacurilor de panica, dar duce si la reconstructia personalitatii intr-un mod mai adptativ si mai armonios. Persoana atinge o stare de bine interior, se simte mai echilibrata si mai puternica in fata provocarilor vietii.
Articol realizat de Diana Ioanes, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie Ioanes Diana
Alte subiecte postate de Diana Ioanes
Cum sa ii spui copilului despre divort?
Imaginea de sine pozitiva determina un nivel inalt al stimei de sine
Cum sa ii spui copilului despre divort?
Imaginea de sine pozitiva determina un nivel inalt al stimei de sine