Aptitudinile permit realizarea corespunzatoare a activitatii umane prezentand o insusire sau un complex de insusiri fizice ori psihice.
In aptitudine, elementele cognitive, efective si volitive sunt unificate. In studiile de specialitate se evidentiaza faptul ca majoritatea aptitudinilor se dobandesc in si prin activitate. Exista totusi, la unele dintre ele o anumita baza nativa cunoscuta sub denumirea de inclinatie sau predispozitie ereditatara.
S-a incercat o clasificare a aptitudinilor:
- dupa complexitatea lor, respectiv aptitudini simple si aptitudini complexe;
- dupa generalitatea lor - generale si speciale;
Cele generale permit realizarea cu succes a unor activitati de ordin general. In aceasta categorie intra ansamblul capacitatilor legate de procesele psihice intelectuale in actiune. Tot in aceasta categorie intra si inteligenta generala (factorul G).
Aptitudinile speciale reprezinta acea categorie de aptitudini ce permit realizarea la cote superioare de performanta a unei activitati. In aceasta categorie intra: aptitudini stiintifice, literare, artistice.
Dupa nivelul lor de dezvoltare se poate vorbi de urmatoarele concepte etalon: aptitudine, talent, geniu.
Aptitudinile sunt apreciate drept latura de reflectare a capacitatilor individului si latura directionala a activitatilor, persoana indreptandu-si activitatea intr-un anumit sens in functie de ele.