Cum se manifesta anxietatea si atacurile de panica?
Anxietatea este o tulburare psihologica cauzata de stres, agitatie interioara bazata pe teama fata de prezent si viitor, dificultati de relaxare, epuizare psihica si fizica pana la pierderea vitalitatii si sperantei in viitor. Atacul de panica este culmea anxietatii, atunci cand persoana nu isi mai poate controla starea de frica si somatizeaza cu senzatii de lesin, palpitatii, sufocare, voma, ideea mortii iminente, si apare in anumite conditii (de obicei uzuale, cotidiene) mai mult sau mai putin diferite de la caz la caz. Daca starea de anxietate este suportabila, chiar daca neplacuta, atacul de panica se manifesta atat de violent si de intens incat persoana da buzna la cabinetul de psihiatrie pentru o solutie de urgenta.
Tratamentul anxietatii si atacurilor de panica
Tratamentul psihiatric e o solutie cu multe efecte secundare nedorite. De aceea este de preferat sa se scape cat mai rapid de el, pana cand nu creeaza dependenta si alte probleme de sanatate (ex. cardio-vasculare etc).
Psihoterapia prin hipnoza s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode de tratament psihologic. Printre beneficiile hipnozei in terapia anxietatii si atacurilor de panica, enumar urmatoarele:
- Relaxarea. Prin intermediul hipnozei, persoana reinvata ceea ce a uitat datorita ritmului alert de viata, reinvata cum sa se relaxeze. Relaxarea este antidotul anxietatii si a atacurilor de panica. In timpul crizelor de panica, clientul este invatat sa respire adanc si profund pentru inducerea relaxarii intregului organism. O respiratie corecta, profunda, induce calmul si linistea sufleteasca. Iata de ce la baza exercitiilor de relaxare prin hipnoza, persoana este invatata cum sa respire.
- Deconcentrarea de la gandurile anxioase si concentrarea atentiei pe zonele corpului care se relaxeaza. In timpul atacurilor de panica, atentia persoanei este redirectionata de la gandul mortii iminente, la felul in care respira pentru a putea iesi din criza.
- Dezvoltarea increderii in sine. Persoanele coplesite de anxietate si atacuri de panica isi pierd, odata cu vitalitatea, si aprecierea de sine sau increderea in forta propriei vindecari. Optimismul lor este umbrit de teama. De aceea, in cadrul sedintei de hipnoza, se stimuleaza reamintirea calitatilor persoanei si se dezvolta ideea capacitatii clientului de a se autovindeca. In timpul crizei de panica, persoana este incurajata sa se gandeasca la solutii salvatoare (controlul respiratiei) si sa constientizeze capaciatea de a-si depasi criza, in moduri din ce in ce mai eficiente.
- Descoperirea propriilor solutii vindecatoare. Exercitiile de imagerie ghidata din hipnoterapie, conduc persoana catre gasirea propriilor solutii vindecatoare. Starea de relaxare hipnotica permit reconectarea cu propriul sine superior (cu propriul inconstient vindecator), care se reactiveaza oferind persoanei solutii vindecatoare uneori surprinzatoare, eliberatoare de boala.
Pe de alta parte, metaforele, povestile si analogiile (ca unelte in hipnoterapie) dechid clientului o paleta intreaga de posibilitati si solutii vindecatoare din care acesta si-o poate alege pe cea mai potrivita.
Reamintirea starii de sanatate este un proces foarte important in vederea insanatosirii psihice, utilizat prin hipnoza, mai ales pentru cazurile cronice (boli de lunga durata), in care persoana uita cum e sa fie sanatoasa, eliberata de boala. In acest sens, de un mare folos este progresia hipnotica, care invita persoana sa paseasca cu gandul undeva in viitor, in momentul in care s-a vindecat de boala. Concentrarea asupra momentului vindecarii activeaza starea de bine si optimism a persoanei si cheama inapoi starea de sanatate. Mai devreme sau mai tarziu, dupa cat de motivat este clientul nostru sa se elibereze de boala, vindecarea chiar are loc, producandu-se in trepte, cam din momentul vizualizat de catre client in timpul transei hipnotice. Predictiile hipnotice privind insanatosirea sunt validate apoi de insanatosirea autentica a persoanei.
Exista nenumarate modalitati prin care hipnoza poate fi utila in tratamentul anxietatii si al atacurilor de panica. Spre deosebire de alte tehnici psihoterapeutice, hipnoza trateaza direct cauza, fiind o terapie de succes contra stresului cotidian. Prin hipnoza se poate invata un nou mod de viata, mai eficient si mai confortabil pentru client. Acest nou mod de viata, mai constient de sine si mai sanatos, numit "schimbare terapeutica", consolideaza imunitatea psihologica a persoanei anti-recidiva.
Articol realizat de Ozana Cristea, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie Cristea Ozana Bogdana